Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р М. Баймакова: Бруцелозата засяга всички системи в човешкото тяло, диагностицира се трудно

„Бруцелозата е  бактериално инфекциозно заболяване. зооноза, което означава, че има инфекция и при животните и при хората. Човек се заразява при контакт с инфектирани животни и техни продукти. Най-често това са кози, овце, едър рогат добитък, камили, кучета,  свине. От дивите – диви свине, елени, лосове. 


Бактерията е изключително устойчива във  външна среда, продължително време оцелява в почва, вода, урина, поради което са възможни няколко начина, при които хората да се инфектират с бактериите от род бруцела. 


 Най-често това се случва при недобре термично обработено месо от инфектирани животни, сурово мляко – недобре пастьоризирано, или непастьоризирани млечни продукти, в това число сирене, сладолед. 


Друг възможен механизъм е при инхалиране, при вдишване на прахови частици, които да съдържат бактерията, както и през наранена кожа и видимите  лигавици – конюктиви, нос, устната кухина. Когато сме в контакт с инфектирани животни – най-често по време на раждане или аборт, тъй като в плацентата и околоплодните течности, в заразения плод, е възможна  концентрация на бруцели. По време на тази манипулация, когато ветеринарният лекар или животновъда участват в акта на раждане или аборт, вдишват и през наранената кожа и лигавица постъпва  бактерията“ – това заяви в месечното издание на рубриката „Инфекциозен навигатор с д-р Магдалена Баймакова“ специалистът от Катедрата по инфекциозни заболявания във Военномедицинска академия. Тя посочи, че при това заболяване не могат да се посочат точен брой симптоми. Има моменти, които го отличават от останалите инфекциозни болести. Наблюдава се по-дълъг инкубационен период – от 1 до 3-6 седмици, дори до 6 месеца при контакт с диви свине. От друга страна е налице разнообразна клинична картина. Най-често започва с  бавно и постепенно  покачваща се температура, която достига високи стойности – 39-40 градуса. Задържа се за определен период от време, понижава се, следва афебрилен период от време и отново се покачва. Това е вълнообразна температура, която е много характерна. Поради това пациентите търсят помощ от лекар поради тези неясни фебрилни състояния. Освен температурата налице са увеличени лимфни възли, неразположение, обилно изпотяване, главоболие, мускулни и ставни болки, впоследствие засягане на органи и системи – увеличен черен дроб и слезка. Прояви от страна на респираторния тракт – брохити, пневмонии. Засяга се сърцето, пикочо-половата система – нефрити, пиелонефрити.  Възпаление на тестисите при мъжете, което много често е свързано с бруцелоза. Болестта засяга и опорно-двигателния апарат  и нервната система.

Диагностициране на бруцелозата

„Трудно е поставянето на диагнозата – от една страна липса на характерни симптоми, от друга страна  се пропуска пациентът да се пита за хранителни навици – консумация на сурово мляко, непастьоризирано мляко, млечни продукти, сурови месни продукти. Работата, професионалната ангажираност на хората – дали са ветеринари, животновъди, работещи в кланници, мандри, работа с овце. Всичко това се пита не от любопитство, а защото това ще ни насочи към диагнозата. Не са толкова важни кръвните изследвания, защото те показват хронично възпаление. За да докажем етиологично диагнозата има 2 метода – директен и индиректен. Най-често се вземат хемокултури, което е най-правилния подход, може да се изследва материал от лимфен възел, от ликвор или обикновено кръв за индиректните методи. Но е трудно и трябва да бъдем наясно с това“

Лечение

„Тъй като е бактерии, съответно ще са необходими антибиотици за неговото лечение. Тук е един от другите проблеми с това заболяване - тъй като е много упорито се използва комбинация от антибиотици. Терапията е доста продължителна – 6-8 седмици, понякога  се повтаря с нови курсове, като употребата на антибиотици води след себе си и други рискове“.

Последици

„Това, което се наблюдава като последици е хронична умора, възможен фебрилитет, артралгии, нарушения в опорно-двигателния апарат. Тези хора развиват допълнително деформация на ставите, контрактурни анкилози, от друга страна неврологични прояви – раздразнителност, прогресиращо главоболие, отпадналост, обилно изпотяване“

Препоръки

„Усилията трябва да бъдат насочени в няколко посоки. Най-важната е храната, която консумираме. Много добра термична обработка на месните продукти, мляко да не се консумира сурово, а само добре сварено и пастьоризирано, високите температури убиват бактерията. Когато се работи с месо и има контакт с животни особено по време на раждане или аборт да се ползват лични предпазни средства,  което се отнася и за ловците – ръкавици, очила, шлем, предпазна престилка, ботуши, обилно измиване с вода на ръцете, употребата на дезинфектанти. Това е общо за всички инфекции. Да се четат етикетите – трябва да се консумират пастьоризирани млечни продукти. Животновъдите и хората, които отглеждат на село животни трябва да бъдат по-взискателни към себе си и грижите, които полягат за животните. При боледуване на животно трябва да подадат незабавно сигнал към ветеринарните лекари, които от своя страна трябва да използват всички необходими предпазни средства. Ловците също да бъдат внимателни“.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

WWF ще пусне в Дунав 1,6 милиона есетри

Европейската комисия призова държавите-членки да увеличат усилията си за справяне с бракониерството и незаконния трафик, за да опазят малкото останали есетрови риби на континента. Въпреки че са надживели динозаврите, днес те са най-застрашената от изчезване група животни в света. От шестте вида есетри, които са се срещали в Дунав, вече са..

публикувано на 23.04.24 в 13:22

Доброволци от Гоце Делчев с отличие за каузата за чиста околна среда

На официална церемония на 18 април бяха обявени победителите в годишните награди на организацията  „ Time Heroes “. Призове получиха хората и организациите с изключителен принос за развитието на доброволческата култура в България през 2023 г. С награда „Героите“ беше отличена и организацията „Green and clean“ от Гоце Делчев с основател Георги..

публикувано на 23.04.24 в 10:55

Веселин Христов: Възстановяваме диалога в БСП-Благоевград

Помирението в БСП-Благоевград е въпрос, който вълнува не само нашите членове, но и всички граждани на общината. Всички очакват БСП да бъде силна партия и считам, че това е възможно. Помирението вече е факт. Това заяви в предаването „Събития и личности“ на Радио Благоевград Веселин Христов, председател на общинската структура на БСП в областния..

публикувано на 22.04.24 в 12:25
Вилиан Стефанов

Фотоизложба в Благоевград показа последствията от ядрената аварията в Чернобил

Фотоизложбата „Изгубени във времето“, с 20 фотографии от забранената зона край Чернобил,  ще бъде открита в Благоевград на 26 април. Това е датата, на която през 1986 година,  стана  аварията в Чернобилската атомна централа. Преди войната в Украйна, зоната край Чернобил бе една от най-посещаваните туристически атракции в света, за което голяма..

публикувано на 22.04.24 в 09:28

Милена Статева: Реалният живот е много по-интересен от измислените филми в Холивуд

Милена Статева е доктор по социология, социален психолог , част от авторския екип на платформата „Климатека“. Тя изследва темата как масовата култура, по-специално киното гледат към климатичните промени. „ Киното е изключително важно, защото то създава един балон, в който живеем и който  ни оформя като личности “  подчерта в интервю за Радио..

публикувано на 22.04.24 в 09:19

Анжела Родел: Преводачът изгражда мостове между различни култури

Анжела Родел е американка по рождение и българка по душа. Родена е в щата Уисконсин. Следва в университета в Йейл, където за първи път чува българска народна музика и тя завинаги остава в нейното сърце. От десетилетия живее в България, говори, пее и превежда от български на английски език. През 2014 година получи българско гражданство за..

публикувано на 20.04.24 в 09:36

Методи Байкушев: Нов дълг от 14,5 млн. лв. няма да увеличи финансовата тежест за хората

Поемането на нов дълг в размер до 14,5 милиона лева няма да увеличи финансовата тежест за гражданите.  В момента ние плащаме по около 340 000 лева всеки месец главници и лихви по седем кредита. Само миналата година Общината изтегли кредити в размер на 10 милиона лева. През юни месец пък предстои да погасим окончателно дълг от 2019 година. Той е..

публикувано на 19.04.24 в 13:09