Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Рестартирай Европа": Урсула фон дер Лайен: Европа е начело на имунизацията в световен мащаб

Снимка: Reuters

Последствията от COVID-19, климатичните промени, миграцията и сугурността – това са темите върху които акцентира в Страсбург председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, коятопроизнесе годишната си реч за състоянието на Европейския съюз.Тя представи резултатите от работата на Европейската комисия през изминалата година, по-специално за справяне със здравната и икономическата криза, предизвикана от COVID-19 и сподели с евродепутатите визията си за справяне с предизвикателствата, пред които е изправен ЕС, включително икономическото възстановяване, борбата с изменението на климата, програмата за цифровизация и Конференцията за бъдещето на Европа.

„Преживявайки най-дълбоката световна икономическа криза от десетилетия насам, ние избрахме да я преодолеем заедно с инструмента за възстановяване NextGenerationEU.

Преживявайки най-тежката криза на планетата за всички времена, ние избрахме да я преодолеем заедно с Европейския зелен пакт.

Всичко това направихме заедно като Комисия, като Парламент, като 27 държави членки. Като единна Европа. И можем да се гордеем с това.“, заяви пред Европарламента Урсула фон дер Лайен.

„Изправени сме пред нови и трайни предизвикателства в свят, който се възстановява — и разрушава — неравномерно.Безспорно е, че и следващата година ще бъде изпитание за характера.”, кава председателят на Европейската комисия.

По думите на Урсула фон дер Лайен днес Европа е начело на имунизацията в световен мащаб: „Над 70 % от възрастните в ЕС са напълно ваксинирани.Ние бяхме единствените, които заделихме половината от производството си на ваксини за останалата част от света. Повече от 700 милиона дози бяха доставени за европейските граждани и още над 700 милиона — за 130 държави от останалата част на света.”

Според Урсула фон дер Лайенследващата година и битката с COVID-19 ще бъдат "проверка за характера" на Европейски съюз.

Председателят на Европейската комисия определи като притеснителни неравномерните нива на ваксинираните в отделните страни в Европа и допълни, че ускоряването на имунизационния процес по света трябва да продължи да е приоритет за 27-те, а  в противен случай ни заплашва "пандемия на неваксинираните".

Всяка година през септември председателят на Европейската комисия произнася пред Европейския парламент реч за състоянието на Съюза. В нея се прави равносметка на постиженията през изминалата година и се представят приоритетите за следващата година. Дебатът за състоянието на Европейския съюз е ключов момент за доказване отчетността на Европейската комисия пред демократично избраните представители на ЕС. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Бусинска сръчкотилница - младо семейство възражда грънчарството в Трънско

Китното трънско село Бусинци посреща все повече туристи заради прекрасната възможност да се запознаят с една забравена традиция, която отново оживява пред очите им. Любознателните гости се отбиват в „Бусинската сръчкотилница“ на Стефка Бонева. Тя и нейният съпруг се завръщат към корените си и живота на село, като  възраждат с много енергия и..

публикувано на 09.05.24 в 13:48

Обучение, насочено към практиката

 По програма „Еразъм +“  ученици и учители от Второ ОУ „Димитър Благоев“ – Благоевград посетиха училище в гр. Фолиньо, Италия. „Нашата цел е образователна реформа, която да отговаря на предизвикателствата на глобализиращия се свят. Видяхме, че в Италия обучението е насочено към практиката. Нещо, което липсва в нашата образователна система. В..

публикувано на 09.05.24 в 10:29

Рукие Геройска: Учениците ми са можещи и знаещи

Ученици от Професионалната гимназия “Никола Й. Вапцаров“ – град Белица се включиха в конкурса „Най-добър инвестиционен проект “. Под ръководството на своята преподавателка по икономика Рукие Геройска те разработиха различни предприемачески идеи и бизнес планове, които представиха пред преподаватели и студенти от Стопанския факултет на Югозападния..

публикувано на 08.05.24 в 09:28

Доц.Чайров от ЮЗУ с три патента в областта на лекарствата

Доц. д-р Радослав Чайров е зам.-декан на Природо-математическия факултет и ръководител на Катедра „Химия“  в ЮЗУ „Неофит Рилски“. Роден в Перник, но от 25 години е в Благоевград. Той работи в областта на модификацията на лекарствените средства. За него това е истинско предизвикателство. Има три патента в тази област.  Става доцент с много упорита..

публикувано на 07.05.24 в 15:39

На Великден в село Долене откриват къща с люлка

Село Долене е разположено в южните склонове на Огражден планина. То има древна и богата история, но в момента постоянните му жители са само седем.  От  2018 година, учредителите на сдружението „Долене за поколенията“  започват възстановяването на къщите в селото с амбицията да превърнат родното място на дедите си в културно-образователна..

публикувано на 05.05.24 в 11:30

Красимир Герчев: Здраве, късмет и благополучие във всеки дом

„Да помага Великден, честит Гергьовде н !“ – под този надслов са обединени празничните прояви  в община Разлог. „ Ние се стремим да предадем това, което очаква публиката,  но има неща, на които държим, желаем и подкрепяме  и това е да бъдат автентични. Защото в цялото това разнообразие  в Европейския съюз и в света  в тази отвореност, не..

публикувано на 05.05.24 в 11:24

Проф. Магдалена Панайотова: Великден е празник на надеждата

Проф. Магдалена Панайотова е преподавател в Софийския университет,  главен  редактор на списанието 'Езиков свят“ на Югозападния университет в Благоевград,  секретар на ПЕН клуба на писателите в България. „ Преди всичко Великден е празник на надеждата. Но за мен лично е и празник на равносметката “, каза за Радио Благоевград проф. Панайотова. Тя..

публикувано на 05.05.24 в 11:22