Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рукие Изирова от Яворница: „Гостите на ПП „Беласица“ ми носят спокойствие, разнообразие и много радост“

7
Рукие Изирова
Снимка: Радио Благоевград

От 15 години Рукие Изирова от подгорското село Яворница посреща туристи в района на ПП „Беласица. Тя е собственик на къща за гости.

Водещ: Как започнахте да се занимавате със селски туризъм?

Рукие Изирова: 14, 15 години работя в къщата за гости и посрещам гостите на ПП „Беласица“. Пристъпих боязливо към този вид бизнес и дори не го смятах за бизнес  в началото. Не вярвахме. Особено в село като нашето, в което няма атракции, освен хубавият въздух, хубавата вода, изобилието на билки, неизследваната още планина Беласица, така привлекателна за туристите. Всичко това са предимства. И действително успях. Лично за себе си говоря. Кандидати имаше много да се занимават. Всички политици в началото ни чертаеха светло бъдеще с европейски проекти. До мен лично проекти не достигнаха, но все пак съм доволна от това, което правя. Изключвам икономическата страна на въпроса. Тя не е без значение. Но това, че контактувам с различни хора, това че им доставям удоволствие с местните храни и гозби, които те много харесват и предпочитат, средата, в която се намирам, ми помага самата аз и да се обогатявам, и да прекарвам времето, старините си по-спокойно и по-разнообразно.

Водещ: Какъв е профилът на туистите, които посещават ПП „Беласица“?

Рукие Изирова: Като кажем туризъм мислим, че това са само хората, които обичат планината.  Има различни хора, високообразовани, които искат да посетят планината, да почиват спокойно в една къща за гости при добри условия, които се старая да създавам. Не мога да кажа, че е идеално. Идват и обикновени планинари. Аз се опитвам да задоволя всички техни желания по отношение на храната, на интересите. Интересно им е да чуят разкази за този край, стремя се да бъда кратка, да не им отнемам много време, но все пак да опознаят района. Някои от тях много често ги виждаме от екрана на теревизора, заемат големи обществени постове, но са посещавали моята къща. Това ми носи радост.

Водещ: Последната година и половина в пандемия каква беше за вас?

Рукие Изирова: Трудна година както за всички, така и за мен. Но аз не спрях през този „глух“ период за туризъм да се занимавам със собствената си къща. Ремонти, поправки, успях да обогатя с някои неща базата, която имам.  Трудно е, защото трябваше да спазваме всички мерки, отваряне, затваряне. Аз се постарах да бъда максимално обезопасена, и стаите, и аз самата. Грижих се за гостите, спазвах всички противоепидемични мерки. Районът ми е много голям, не идват толкова много гости наведнъж – 20, 30, за да има опастност от струпване. Когато е забранено, не посрещам гости. Когато е разрешено, посрещам минимален брой. Бих искала да споделя, че бюрокрацията за помощите за бизнеса е много голяма. Аз се отказах да кандидатствам. Не съм подавала документи. Справям се сама.

Разговорът с Рукие Изирова продължи с рецепти за кулинарни изкушения, характерни за село Яворница. Например сарми от пишало и мариновани корнишони. Научихме тайната на бабината лесна лютеница с бяло вино, и още много интересни и вкусни местни гозби и печива. Според Рукие Изирова всяко ястие трябва да се готви бавно, зеленчуците да са от собствената градина , месото от проверени производители, освен билките да се добави щипка обич – тогава всяко ядене става вкусно.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

За 7 месеца в село Бураново: Здравен пункт, социална кухня, интерес от чужди инвеститори

Инвеститори от Обединеното кралство искат да купят училището, пансиона и киносалона в малкото кочериновско село Бураново, където населението е 150 души. Англичаните разбрали за селото от  гурбетчии от Бураново. Искат да покрият стадиона с изкуствена трева, с осветление и сонди. Училището ще стане хотел, а пансионът – ресторант. Направило им..

публикувано на 12.07.24 в 12:53

Николета Иванова: Един творец, който черпи вдъхновение от природата в Раненци

Тя е млад творец от Варна, избрала да отгледа децата си в кюстендилското село Раненци, вместо в морската столица на България. Обича да шие дрехи от естествени материи, които оцветява с природни багрила. Превърнала е старата плевня в свое творческо ателие, където посреща гости и съмишленици. Николета Иванова създава фейсбук страница „Живите места в..

публикувано на 12.07.24 в 12:32

Ахмед Вранчев: ДПС ще се върне към нормалността, принципите и ценностите си

До късно снощи продължиха заседанията на общинските съвети на ДПС в знакови общини на Благоевградска област. Колективните органи по места са приели декларации в подкрепа на призива на почетния председател на партията Ахмед Доган.  Вчера преди обед народният представител Ахмед Вранчев депозира заявление в парламента, че напуска групата на..

публикувано на 12.07.24 в 11:13

Какви ще бъдат приоритетите на новата група в ЕП - "Европа на суверенните нации"

Евродепутатът от "Възраждане" Петър Волгин, който до скоро бе водещ на предаването "Политически Некоректно" по БНР, става говорител на нова парламентарна група - "Европа на суверенните нации".  Това стана ясно през седмицата от публикация на лидера на "Възраждане" Костадин Костадинов във Фейсбук.  Костадинов пише още, че 25 евродепутати от 8 държави..

публикувано на 12.07.24 в 11:09

“В сърцето на Граово” се събират животновъди и производители от цялата страна

В края на седмицата ще се проведе Шестото издание на Църногорския събор “В сърцето на Граово”. На поляните край манастира над брезнишкото село Гигинци ще бъде представена над 20-часова фолклорна програма. Предвидени са много изненади за гостите, срещи, ателиета, фермерски пазари, на които ще бъде показано всичко най-добро от труда на животновъдите..

публикувано на 11.07.24 в 10:31

Банско се справя с бездомните кучета с насърчаване на осиновяването

Перманентната кампания на Община Банско за осиновяване на бездомни кучета донесе радост в още едно семейство. Синът на сем. Дурчови вече си има четириног приятел, за когото обещава да се грижи сам и да го води навсякъде със себе си. Кампанията Осинови ме: БезДОМен или ДОМашен - ти решаваш! стартира в края на миналата година. „Три..

публикувано на 10.07.24 в 14:41

Цветанка Гаврилова: Мечтая България да бъде домакин на световен танцов конкурс

Мечтая България да бъде домакин на световен танцов конкурс. Имаме всички дадености за това – отношение към танцовото изкуство и много талантливи деца и млади хора. Страната ни показа изключително присъствие на Световната танцова купа в Прага, състезание, което си е извоювало славата на лятна танцова олимпиада. Това заяви д-р Цветанка Гаврилова,..

публикувано на 10.07.24 в 12:44