Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Рестартирай Европа": Предизвикателствата пред училищата посланици на Европейския парламент

Програмата за училища посланици на Европейския парламент продължава да е обект на силен интерес сред учебните заведения в България вече шеста година. През учебната 2021/2022 година в нея ще се включат нови 10 училища от страната, информират от Бюрото на Европейския парламент в България. Едно от новите училища посланици е Средно училище ,,Братя Петър и Иван Каназиреви“ в град Разлог. Какво е да бъдеш ръководител на училище посланик на ЕП? Отговорът от директора – Росица Тумбева:

„Училище посланик е голяма чест за нашето училище. За втора година кандидатстваме и сега сме щастливи, че сме одобрени. В училището ни съществува ученически парламент от дълги години. Училище посланик означава, да се стремим да разясним сред младите хора най-вече правата ни като европейски граждани. Да се запознаят с училищни парламенти и в другите държави. И как младите хора могат да окажат влияние върху демократичния живот в Европа.“

Бюрото на Европейския парламент в България избра 10-те училища, които в края на учебната година ще могат да се превърнат в „посланици“ на най-демократичната институция на Европейския съюз. Въпреки пандемичните условия, над 50 училища от различни области в България се кандидатирали за училища посланици. В журито, са участвали представители на Бюрото на ЕП в България. То е трябвало да избере сред редица амбициозни заявки на учебни заведения от цялата страна със силна мотивация и новаторски идеи. Средно училище ,,Братя Петър и Иван Каназиреви“ вече е изработило програма на дейностите на учебното заведение в качеството му на училище посланик.

„Всяко училище посланик разработва своя програма, в която се набляга върху правата и задълженията на европейския гражданин, ролята и как може да промени събитията, които се случват в света. Целта е младите хора да се запознаят с възможностите за тяхната реализация, която им се предоставя не само в нашата страна, но и в цяла Европа. Да могат те да гласуват и да бъдат инициаторите и да бъдат едни бъдещи ръководители“.

Ангажиментът на Бюрото на ЕП е да присъедини към програмата училища от различни краища на страната, съобщават от там. Основните критерии, които са били взети предвид при избора на участниците, са мотивацията на кандидатите, силните страни на училищата, обхватът и иновативността на предложената примерна дейност, за да се събуди интересът и да се разширят знанията на учениците за функциите и ролите на европейските институции. Постигането на териториален баланс, както и разпределението между различните видове училища също са сред важните аспекти при подбора. Учениците в разложкото училище ,,Братя Петър и Иван Каназиреви“ се включват активно в набелязаните дейности като училище посланик на ЕП, споделя директорът Росица Тумбева.

„Учениците са щастливи да имат своите ръководители, които подбират между 5 и 20 ученици, които ще бъдат тези млади посланици и ще отговарят за информирането на другите ученици относно основните послания, свързани с европейската парламентарна демокрация. Тези посланици ще изпълняват и специални задачи, ще преминат обучение, ще организират различни събития, свързани с Деня на Европа, с училището и общината.“

Програмата за училища посланици на ЕП е най-мащабната платформа по рода си, уверяват от Бюрото на Европейския парламент в България. От там информират, че през тази година програмата до голяма степен запазва досегашния си формат с тригодишен цикъл на изпълнение. От тази учебна година програмата ще се стреми да предложи повече инициативи и за младшите посланици. За учителите, Програмата вече дава възможност за установяване на контакт с други училища посланици от цяла Европа за съвместни проекти и инициативи. От 2022 г. ще има възможност да се организират и трансгранични проекти с училища посланици на регионален принцип, уверяват от Бюрото на Европейския парламент в България.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

За 7 месеца в село Бураново: Здравен пункт, социална кухня, интерес от чужди инвеститори

Инвеститори от Обединеното кралство искат да купят училището, пансиона и киносалона в малкото кочериновско село Бураново, където населението е 150 души. Англичаните разбрали за селото от  гурбетчии от Бураново. Искат да покрият стадиона с изкуствена трева, с осветление и сонди. Училището ще стане хотел, а пансионът – ресторант. Направило им..

публикувано на 12.07.24 в 12:53

Николета Иванова: Един творец, който черпи вдъхновение от природата в Раненци

Тя е млад творец от Варна, избрала да отгледа децата си в кюстендилското село Раненци, вместо в морската столица на България. Обича да шие дрехи от естествени материи, които оцветява с природни багрила. Превърнала е старата плевня в свое творческо ателие, където посреща гости и съмишленици. Николета Иванова създава фейсбук страница „Живите места в..

публикувано на 12.07.24 в 12:32

Ахмед Вранчев: ДПС ще се върне към нормалността, принципите и ценностите си

До късно снощи продължиха заседанията на общинските съвети на ДПС в знакови общини на Благоевградска област. Колективните органи по места са приели декларации в подкрепа на призива на почетния председател на партията Ахмед Доган.  Вчера преди обед народният представител Ахмед Вранчев депозира заявление в парламента, че напуска групата на..

публикувано на 12.07.24 в 11:13

Какви ще бъдат приоритетите на новата група в ЕП - "Европа на суверенните нации"

Евродепутатът от "Възраждане" Петър Волгин, който до скоро бе водещ на предаването "Политически Некоректно" по БНР, става говорител на нова парламентарна група - "Европа на суверенните нации".  Това стана ясно през седмицата от публикация на лидера на "Възраждане" Костадин Костадинов във Фейсбук.  Костадинов пише още, че 25 евродепутати от 8 държави..

публикувано на 12.07.24 в 11:09

“В сърцето на Граово” се събират животновъди и производители от цялата страна

В края на седмицата ще се проведе Шестото издание на Църногорския събор “В сърцето на Граово”. На поляните край манастира над брезнишкото село Гигинци ще бъде представена над 20-часова фолклорна програма. Предвидени са много изненади за гостите, срещи, ателиета, фермерски пазари, на които ще бъде показано всичко най-добро от труда на животновъдите..

публикувано на 11.07.24 в 10:31

Банско се справя с бездомните кучета с насърчаване на осиновяването

Перманентната кампания на Община Банско за осиновяване на бездомни кучета донесе радост в още едно семейство. Синът на сем. Дурчови вече си има четириног приятел, за когото обещава да се грижи сам и да го води навсякъде със себе си. Кампанията Осинови ме: БезДОМен или ДОМашен - ти решаваш! стартира в края на миналата година. „Три..

публикувано на 10.07.24 в 14:41

Цветанка Гаврилова: Мечтая България да бъде домакин на световен танцов конкурс

Мечтая България да бъде домакин на световен танцов конкурс. Имаме всички дадености за това – отношение към танцовото изкуство и много талантливи деца и млади хора. Страната ни показа изключително присъствие на Световната танцова купа в Прага, състезание, което си е извоювало славата на лятна танцова олимпиада. Това заяви д-р Цветанка Гаврилова,..

публикувано на 10.07.24 в 12:44