Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Стефан Кръстев: Опазването на националния интерес и енергийната сигурност не минава през сляпата защита на технологиите от миналото

„Опазването на националния интерес и енергийната сигурност са важни и те не минават през сляпата защита на технологиите от миналото“, убеден е Стефан Кръстев, заместник-кмет на община Перник. В интервю за Радио Благоевград той посочи, че в момента Перник е най-топлофицираният град в страната с над 20 000 частни абонати и почти всички публични сгради в общината, но е важно подготовката за бъдещето с местни устойчиви алтернативи на въглищната централа. „Много са хубави словосъчетанията „справедлив енергиен преход“ и  „устойчива трансформация“, но трябва да вникваме в тях, защото за жалост не само Перник, а и останалите общини в България имат богат опит с преход, който не е справедлив и трансформация, която не е устойчива“, каза още Стефан Кръстев. Той съобщи, че общинското ръководство подготвя пускането на инсталация на водород  в едно от училищата в Перник, работи да предложи в близко бъдеще жизнени локални алтернативи и диверсификация на топлоподаването. „Бъдещето трябва да бъде планирано, за да управляваме ние процесите, а не те нас“. Тези и още въпроси  за съдбата на въглищните райони в страната, за стъпките към зелената икономика са били обсъдени на IV-я „Форум на кметовете за справедлив преход“ в  град Стара Загора, в който участва Стефан Кръстев, представители на общините Раднево, Гълъбово, Бобов дол и техни колеги от Полша, Германия, Гърция, Чехия, Румъния и Украйна.

Цялото интервю със Стефан Кръстев  можете да чуете в звуковия файл:


Вижте още
Радослав Тасков

Оставка на управител на общинско дружество в Благоевград

Управител на общинско дружество в Благоевград подаде оставка, ще избират нови управители на общинските дружества.  44 са точките, включени в дневния ред на редовното заседание на Общинския съвет в Благоевград, което ще се състои в петък, 29 октомври от 9:30 – това обяви на пресконференция председателят на ОбС-Благоевград Радослав Тасков. Той..

публикувано на 27.10.21 в 14:02
Снимка:  ЮЗУ „Неофит Рилски“ – Благоевград

30 години катедра „Телевизионно, театрално и киноизкуство“ в ЮЗУ „Неофит Рилски“

Юбилеят бе отбелязан с представяне на една специална документална изложба, която проследява първите стъпки на киното в България. „Изложбата е изключително образователна, с много богат, интересен архив, илюстрирани са всички знакови събития, свързани с навлизането на киното в България. Към тази изложба има архивно-документален филм „Пристигането на..

публикувано на 27.10.21 в 11:03

"Рестартирай Европа": Разширяват се правилата за роуминг на Европейския съюз след 2022 година

Премахването на таксите за роуминг в Европейския съюз в края на 2017г., е един от най-големите успехи за европейските потребители на мобилни услуги. Хората вече могат да използват мобилните си телефони, за да се обаждат, да изпращат SMS, както и да ползват мобилни данни, когато пътуват в евросъюза на същата цена като у дома. Малко от потребителите обаче..

публикувано на 26.10.21 в 15:08

Радостина Славкова: България с висока подкрепа за възобновяемите енергийни източници

„България определено демонстрира висока подкрепа на възобновяемите енергийни източници, дори по някои позициите в изследването е още по-висока, отколкото е на европейското ниво “, коментира за Радио Благоевград Радостина Славкова от екологичното сдружение „За Земята“. Социологическото проучване е проведено онлайн между 24 септември и 6 октомври от..

публикувано на 26.10.21 в 11:13

Православен храм в Благоевград с храмов празник

Църквата „Свети Димитър“ се намира в един от големите жилищни комплекси в Благоевград – „Струмско“. Храмът е изграден през 1832 година. Той е един от най-старите в Благоевградската духовна околия. Днес църквата изглежда като нова, впечатлява посетителите с достолепния си вид, а обновлението и украсяването му продължава с нови стенописи отвън и..

публикувано на 26.10.21 в 09:09

В мола със зелен сертификат

От полунощ влязоха в сила новите противоепидемични мерки, според които зеленият сертификат вече е задължителен за местата, където може да има струпване на хора на закрито – заведения, кина, театри, фитнеси и спортни зали, както и търговски обекти на 300 кв. метра. Той се изисква и за служителите в тези обекти. Без зелен сертификат можем да..

публикувано на 25.10.21 в 14:54

Росица Гърджелийска: Често рисувам контрасти

„Преди главно използвах маслени бои и се борех с грамадни платна, но с времето това спря да ми харесва. Постепенно се преориентирах към техника, която хем да ми харесва, хем да не изисква толкова пространство. Тънкописецът ми е голяма страст, а акварелът – голяма мъка, с която се боря от години, и която вече се превръща в любима техника. Не се придържам..

публикувано на 24.10.21 в 13:38