Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Български военни гробища в Северна Македония са осквернени

Българското военно гробище на гара Дреново, в Република Северна Македония, е осквернено - информира Фондация „Македония“. На публикувани снимки в интернет ясно се вижда как покрай гробовете се изгражда магистрален път. Костите на нашите воини са унищожени и това не е първото българско гробище в Република Северна Македония, което е обект на вандалски прояви.

„Две български военни гробища са направо унищожени. Те се намират на около километър едно от друго, на около 5 километра от град Кавадарци в Република Северна Македония. Гробищата са от Първата световна война и са на над 400 български войници, които са загинали за свободата на българите в Македония, тъй като тогава по-голямата част от населението на Вардарска Македония се е определяло като българско“ – съобщи за Радио Благоевград Виктор Стоянов, председател на Фондация „Македония“.

Той уточни, че първото гробище е на Първа полева болница към 8-ма Тунджанска дивизия. Там са погребани млади български войници от Хасково и Ямбол.

„Костите им са били там в продължение на над 100 години. През 2018-2019 г., властта в Северна Македония съвсем умишлено, прекарвайки трасето на строяща се и в момента магистрала, унищожава напълно техните кости. От това гробище е останал само паметният знак, който е от масивен камък с надпис върху него, че това е военно гробище на Първа полева болница. Паметният знак се намира на ръба на 30-метрова пропаст и има опасност и самият паметен знак да бъде унищожен“ – съобщи още Виктор Стоянов.

Другото гробище е при гара Дреново. Там са погребани 193 български войници и офицери на площ около 2000 кв. метра. Цялата тази площ в момента е заета от трасето на магистралата, която минава на метри от паметния знак. До голяма степен там паметният знак е оцелял, защото се намира в частен терен и собственикът пожелал той да бъде запазен. Самите кости и там са унищожени напълно, както и при първото гробище.

„Властта в Северна Македония знае за тези гробища, защото те са регистрирани и в Министерство на отбраната в България и в годините на нашите официални отношения са маркирани като официални военни гробища. Тоест, тук не можем да говорим за някакво случайно събитие, за незнание, че тези паметници съществуват. Това означава, че отношението на властта в Скопие е умишлено вражеско“ – категоричен е председателят на Фондация „Македония“.

Той сподели, че вече има реакция от българската страна. България започва свое разследване. Фондация „Македония“ очаква и ООН да извърши разследване за нарушение на Женевската конвенция от страна на Република Северна Македония. Очаква се реакцията и на европейските институции.

Подробностите можете да чуете в интервюто на Биляна Славчева с Виктор Стоянов:


Галерия

Вижте още
mihail_nedelchev

С Михаил Неделчев за втория том на "Как работи литературната история?"

Предлагаме ви да чуете разговора на Валентин Дишев с проф. Михаил Неделчев за неговата нова книга – втория том от поредицата "Как работи литературната история?": "Литературноисторически персоналистични сюжети". Вторият том на поредицата "Как работи литературната история?" – "Литературноисторически персоналистични сюжети", е композиран в две книги,..

публикувано на 23.01.22 в 12:25

Румен Скорчев и опиянението от това да се изразяваш

   “Нося винаги със себе си, където и да пътувам, една ръждясала халка, която е халката от моята люлка, закачена в стаята, в която съм бил роден. От това можете да направите заключение колко силна може да бъде любовта на един човек към родното място, независимо къде живее, в кой край на света. Което може да бъде полезно на Търговище, аз с..

публикувано на 22.01.22 в 18:43

Проф. Веселин Вучков: Има огромен интерес към снимки от Рилската долина, направени преди 120 години

„Има огромен интерес към снимки от преди 120 години от Рилската долина, след като бяха публикувани в един регионален вестник. Аз от вчера имам много обаждания и мейли от хора от Югозападна България, които откриват местности, за които не са подозирали, че са запечатани по толкова красив начин“, сподели за Радио Благоевград проф. Веселин Вучков,..

публикувано на 21.01.22 в 08:06

Учениците трябва да знаят повече за Холокоста

В навечерието на Международния възпоменателен ден на Холокоста, който всяка година се отбелязва на 27 януари, Регионалната библиотека в Благоевград организира днес презентация пред ученици на тема: „Холокост – геноцид над европейските евреи”.  Според библиотекаря Виолета Разсолкова, темата е специфична и може би малко позната както за по-малките,..

публикувано на 20.01.22 в 12:29

Намаляват водолюбивите птици, зимуващи в Гоцеделчевско

По-малко на брой, но повече като видово разнообразие са птиците, които зимуват в района на река Места и язовир Доспат. Такъв е изводът от направеното средно-зимно преброяване на водолюбивите птици в гоцеделчевско. Българското дружество за защита на птиците /БДЗП/ в Гоце Делчев участва за 21 - ви път в Международната инициатива. „Както и миналата..

публикувано на 20.01.22 в 12:24
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: От 2006 година действа европейски регламент за намаление на ДДС за определени стоки и услуги, включително и за енергията

„Още от 2006 година Съветът на Европа и Европейската комисия са разписали регламент по който може да става намалението на ДДС  за определени стоки и услуги, включително и такива, които касаят енергията. Дори преди кризата, преди COVID имаше държави в ЕС с намалени такива ставки на ДДС – примерно на електроенергията, за храни, лекарства, бебешки..

публикувано на 20.01.22 в 09:58

Милена Крумова: Дигиталните иновации в образованието са пряк път към младите хора и техните успехи

„Съвременните технологии от една страна ускоряват постигането на образователни резултати, от друга – успяват да отговорят на съвременното поколение обучаеми“, подчерта за Радио Благоевград Милена Крумова, директор на Европейския институт за технологии, образование и дигитализация. Споделянето на знания сред образователните общности в България в..

публикувано на 20.01.22 в 09:53
Подкасти от БНР