Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

В мола със зелен сертификат

От полунощ влязоха в сила новите противоепидемични мерки, според които зеленият сертификат вече е задължителен за местата, където може да има струпване на хора на закрито заведения, кина, театри, фитнеси и спортни зали, както и търговски обекти на 300 кв. метра. Той се изисква и за служителите в тези обекти. Без зелен сертификат можем да посещаваме само хранителни магазини, банки и аптеки.

Спокойно започна работният ден в един от големите благоевградски молове. Двама охранители проверяваха всеки клиент или служител в търговски обект за притежанието на така наречения, зелен сертификат – документ за ваксинация, преболедуване или антигенен тест. Глобата за тези, които не притежават такъв документ, е от 300 до 1000 лв. за физическо лице и до 1000 до 3000 лева за юридическо. Лицата до 18 г. могат да посещават търговския обект без сертификат, обясниха охранителите.

„Нямаме право да искаме лична карта, само в случай, че имаме съмнение в човека, който показва сертификата. Тогава, той може да покаже от разстояние личната си карта, при криминални случаи можем да сигнализираме и органите на реда. Но, засега нямаме проблеми, те хората си знаят. Минават, показват си сертификата и продължават“ – обясниха служители от охраната в мола.

Първите посетители в мола бяха тръгнали не на пазар, а да изпият сутрешното си кафе в кафенето, намиращо се на последния етаж.

„Ето нашите сертификати, отиваме на кафе, както всяка сутрин. Тези мерки не ни притесняват, щом имаме сертификат, всичко е наред“ – споделиха две дами, които бяха тръгнали да изпият сутрешното си кафе в мола.

„Ние си познаваме по физиономия постоянните клиенти, тези които не познаваме, ги предупреждавахме, че от днес ще могат да влизат само със сертификат. Ние с колегата също имаме зелени сертификати“ – казаха още от охраната и припомниха, че има и глоби, но те не ги налагат, а само служителите на РЗИ, които също трябва да притежават зелен сертификат за да правят проверките.

„Не съм ваксиниран и нямам зелен сертификат. Ще се ваксинирам, когато пуснат руската ваксина“ – коментира възрастен човек, който бе тръгнал към аптеката в мола, за която не му трябва сертификат.

„Имам сертификат, но нямам маска, сега ще си купя“ – призна друг посетител.

„Аз съм ваксинирана, но не нося сертификата си, а той е ученик“ – сподели майка, която бе дошла със сина си да пазаруват, но не бе допусната в мола, защото не носеше зеления си сертификат. Синът й можеше да влезе, защото е под 18 г., но те решиха, че ще дойдат отново заедно.

Служителка в едно от магазинчетата в мола съобщи, че току – що си е направила бърз антигенен тест, но обмисля варианта да се ваксинира, защото така, все пак трябва да отделя средства, дори и за безплатните тестове, тъй като при тях се заплаща манипулацията, в размер на 10 лева.

Затруднение с показване на зеления сертификат, запазен в устройството на мобилния си телефон, имаше по-възрастен мъж, който след повторен опит успя да увери охраната, че има необходимия документ.

„Тези мерки не ме затрудняват, просто всеки трябва да проумее, че времето е такова и трябва да има ред и дисциплина“ – коментира още възрастният човек.

Чуйте подробностите в репортажа на Биляна Славчева:


Галерия

Вижте още
Радина Росенова

Радина Росенова изразява любовта си към България в изложба със заглавие „Род“

Художничката Радина Росенова, потомка на Георги Бенковски, изразява любовта си към България в изложба със заглавие „Род“. Чрез този проект младата авторка създава мост между минало и настояще. Изложбата представя 28 рисувани платна, които изобразяват шевици за всяка от областите на България, повечето от тях са съчетани с емблематично място...

публикувано на 28.11.21 в 13:02
Снимка: Национална галерия / National Gallery

Мартина Стефанова: Изложбата на Алцек Мишев е едно културно цунами, което ни заля от Италия и което няма да спре

    Във фокуса на вниманието ни е една извънредна като обем и като мащаб на мислене изложба – ретроспективата „АЛЦЕК МИШЕВ. Акуи – Милано – София” на един от най прочутите български художници, плод на неговата 60-годишна международна професионална дейност и представена от 24 септември до 21 ноември в Националната галерия, по повод 80-годишнината на..

публикувано на 27.11.21 в 18:50

Две нови предприятия на мястото на „Биострой“ в община Благоевград

С 35 гласа „за“ и 5 гласа „въздържали се“ общинските съветници приеха на днешната редовна секия на общински съвет Благоевград предложението на кмета Илко Стоянов за създаване на Общинско предприятие „Чистота Благоевград“. „За“ създаване на Общинско предприятие „Озеленяване“ гласуваха 31 общински съветници, 5 се въздържаха. Така общинската фирма..

публикувано на 26.11.21 в 15:21
Антонио Марулевски

Ученикът Антонио Марулевски спечели наградата на Радио Благоевград в Националния конкурс „Национален парк „Рила“ – познат и непознат“

Ясни са имената на победителите в Осмия Национален ученически конкурс „Национален парк „Рила“ – познат и непознат“. Те бяха обявени днес от 11:30 часа, а церемонията се проведе онлайн. В това издание взеха участие ученици от първи до дванайсети клас от цялата страна, като общия брой на творбите е 516. И тази година Радио Благоевград връчи своята..

публикувано на 26.11.21 в 12:28

110 години Ловно-рибарско дружество „Сокол-1911“ – Благоевград

Тази вечер от 18:30 часа в зала „Пейо Яворов“ в Благоевград , тържествено ще бъдат отбелязвани 110 години от основаването на Ловно-рибарско дружество „Сокол-1911“ – Благоевград. В празничното тържество ще участва и Ансамбъл „Пирин“. „Ние се готвим за отбелязването на събитието още от месец май. Искахме да го отбележим с традиционните..

публикувано на 25.11.21 в 14:18
Цветан Филев

Европейският парламент гласува Преходната национална помощ до 2027

На 23 ноември, на свое заседание в Страсбург, Европейският парламент гласува реформирана Обща селскостопанска политика (ОСП) на евросъюза. „В това число със зелените си политики, с обвързаната подкрепа и най-вече това, което касае Сектор Тютюн, защото това е единственият наш финансов инструмент, да бъде продължена Схемата Преходна Национална..

публикувано на 25.11.21 в 13:52

В Марикостиново стартира кампания „За по-добра и по-светла Коледа“

Народно читалище „Просвета“ в село Марикостинов и тази година стартира кампания под наслов „За по-добра и по-светла Коледа“. Целта на организаторите е да зарадват възрастни хора в нужда. Хранителните продукти ще се приемат на място в читалището. „За съжаление няма да можем да зарадваме всички възрастни хора от селото, но се надяваме след..

публикувано на 25.11.21 в 12:45