Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

"Рестартирай Европа": Разширяват се правилата за роуминг на Европейския съюз след 2022 година

Премахването на таксите за роуминг в Европейския съюз в края на 2017г., е един от най-големите успехи за европейските потребители на мобилни услуги. Хората вече могат да използват мобилните си телефони, за да се обаждат, да изпращат SMS, както и да ползват мобилни данни, когато пътуват в евросъюза на същата цена като у дома. Малко от потребителите обаче знаят, че тези правила за роуминг са валидни до 30 юни 2022 година и след тази дата трябва да бъдат подновени.

Според Богомил Николов, изпълнителен директор на Асоциация „Активни потребители“, необходимостта от актуализиране на тези правила и някой недостатъци на досегашните са част от причините Регламентът за роуминг на Европейския съюз да бъде преразгледан.

„Качеството на услугата е проблем, защото ако имате договор в собствената си държава с определени параметри, да кажем имате 5G абонамент, но пътувате в друга страна и роумингът не ви позволява да ползвате тази мрежа, защото местният оператор няма такива възможности, това естествено би било несправедливо спрямо вашия абонамент, така че трябва да има някаква отговорност за предоставяне на услугата и потребителят да бъде обезщетен“ – коментира Богомил Николов.

Според него има и някой аномалии в Регламента. Например парадоксът да имате цена на SMS в рамките на собствената държава, която е по-висока, отколкото цената на SMS в роуминг.

Потребителите често не знаят, че сегашните роуминг правила не се прилагат при пътуване с яхти, кораби или самолети. Резултатът може да бъде особено висока сметка, тъй като телефонът на потребителя може да се свърже със сателит или към друга мрежа, която е много скъпа.

Хората, които живеят или пътуват в близост до граница извън Европейския съюз или държава извън Европейската икономическа зона, където Регламентът за роуминг не важи, често биват свързвани с мрежата по невнимание.

„Например, ако пътувате в района на Видин, който е в близост до сръбската граница, то вашият телефон (ако е поставен на автоматичен режим) може често да се свързва със сръбската мобилна мрежа и в крайна сметка да платите високи сметки. За да избегнем този проблем, трябва да настроим мобилният си телефон на ръчен режим“ – съветва още Богомил Николов.

За подобен проблем сигнализират и жители на пограничния петрички район.

„Често се включва македонски оператор, когато сме високо в планината, но не и в града“ – споделя жителка на Петрич.

„Случвало ми се е в село Ключ. Много зле ми се отразява“ – добавя друга жена.

„Може би македонският оператор е по-силен и затова така се получава. Винаги засичам, когато се включва чужд оператор, като получавам SMS. Дори и да се оплачеш на мобилния оператор, не можеш да докажеш кога и къде си бил“ – споделят още потребители от петричко. Някой от тях настройват мобилния си телефон на ръчен режим и така избягват проблема.


Галерия

Вижте още
Радина Росенова

Радина Росенова изразява любовта си към България в изложба със заглавие „Род“

Художничката Радина Росенова, потомка на Георги Бенковски, изразява любовта си към България в изложба със заглавие „Род“. Чрез този проект младата авторка създава мост между минало и настояще. Изложбата представя 28 рисувани платна, които изобразяват шевици за всяка от областите на България, повечето от тях са съчетани с емблематично място...

публикувано на 28.11.21 в 13:02
Снимка: Национална галерия / National Gallery

Мартина Стефанова: Изложбата на Алцек Мишев е едно културно цунами, което ни заля от Италия и което няма да спре

    Във фокуса на вниманието ни е една извънредна като обем и като мащаб на мислене изложба – ретроспективата „АЛЦЕК МИШЕВ. Акуи – Милано – София” на един от най прочутите български художници, плод на неговата 60-годишна международна професионална дейност и представена от 24 септември до 21 ноември в Националната галерия, по повод 80-годишнината на..

публикувано на 27.11.21 в 18:50

Две нови предприятия на мястото на „Биострой“ в община Благоевград

С 35 гласа „за“ и 5 гласа „въздържали се“ общинските съветници приеха на днешната редовна секия на общински съвет Благоевград предложението на кмета Илко Стоянов за създаване на Общинско предприятие „Чистота Благоевград“. „За“ създаване на Общинско предприятие „Озеленяване“ гласуваха 31 общински съветници, 5 се въздържаха. Така общинската фирма..

публикувано на 26.11.21 в 15:21
Антонио Марулевски

Ученикът Антонио Марулевски спечели наградата на Радио Благоевград в Националния конкурс „Национален парк „Рила“ – познат и непознат“

Ясни са имената на победителите в Осмия Национален ученически конкурс „Национален парк „Рила“ – познат и непознат“. Те бяха обявени днес от 11:30 часа, а церемонията се проведе онлайн. В това издание взеха участие ученици от първи до дванайсети клас от цялата страна, като общия брой на творбите е 516. И тази година Радио Благоевград връчи своята..

публикувано на 26.11.21 в 12:28

110 години Ловно-рибарско дружество „Сокол-1911“ – Благоевград

Тази вечер от 18:30 часа в зала „Пейо Яворов“ в Благоевград , тържествено ще бъдат отбелязвани 110 години от основаването на Ловно-рибарско дружество „Сокол-1911“ – Благоевград. В празничното тържество ще участва и Ансамбъл „Пирин“. „Ние се готвим за отбелязването на събитието още от месец май. Искахме да го отбележим с традиционните..

публикувано на 25.11.21 в 14:18
Цветан Филев

Европейският парламент гласува Преходната национална помощ до 2027

На 23 ноември, на свое заседание в Страсбург, Европейският парламент гласува реформирана Обща селскостопанска политика (ОСП) на евросъюза. „В това число със зелените си политики, с обвързаната подкрепа и най-вече това, което касае Сектор Тютюн, защото това е единственият наш финансов инструмент, да бъде продължена Схемата Преходна Национална..

публикувано на 25.11.21 в 13:52

В Марикостиново стартира кампания „За по-добра и по-светла Коледа“

Народно читалище „Просвета“ в село Марикостинов и тази година стартира кампания под наслов „За по-добра и по-светла Коледа“. Целта на организаторите е да зарадват възрастни хора в нужда. Хранителните продукти ще се приемат на място в читалището. „За съжаление няма да можем да зарадваме всички възрастни хора от селото, но се надяваме след..

публикувано на 25.11.21 в 12:45