Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Рестартирай Европа": Разширяват се правилата за роуминг на Европейския съюз след 2022 година

Премахването на таксите за роуминг в Европейския съюз в края на 2017г., е един от най-големите успехи за европейските потребители на мобилни услуги. Хората вече могат да използват мобилните си телефони, за да се обаждат, да изпращат SMS, както и да ползват мобилни данни, когато пътуват в евросъюза на същата цена като у дома. Малко от потребителите обаче знаят, че тези правила за роуминг са валидни до 30 юни 2022 година и след тази дата трябва да бъдат подновени.

Според Богомил Николов, изпълнителен директор на Асоциация „Активни потребители“, необходимостта от актуализиране на тези правила и някой недостатъци на досегашните са част от причините Регламентът за роуминг на Европейския съюз да бъде преразгледан.

„Качеството на услугата е проблем, защото ако имате договор в собствената си държава с определени параметри, да кажем имате 5G абонамент, но пътувате в друга страна и роумингът не ви позволява да ползвате тази мрежа, защото местният оператор няма такива възможности, това естествено би било несправедливо спрямо вашия абонамент, така че трябва да има някаква отговорност за предоставяне на услугата и потребителят да бъде обезщетен“ – коментира Богомил Николов.

Според него има и някой аномалии в Регламента. Например парадоксът да имате цена на SMS в рамките на собствената държава, която е по-висока, отколкото цената на SMS в роуминг.

Потребителите често не знаят, че сегашните роуминг правила не се прилагат при пътуване с яхти, кораби или самолети. Резултатът може да бъде особено висока сметка, тъй като телефонът на потребителя може да се свърже със сателит или към друга мрежа, която е много скъпа.

Хората, които живеят или пътуват в близост до граница извън Европейския съюз или държава извън Европейската икономическа зона, където Регламентът за роуминг не важи, често биват свързвани с мрежата по невнимание.

„Например, ако пътувате в района на Видин, който е в близост до сръбската граница, то вашият телефон (ако е поставен на автоматичен режим) може често да се свързва със сръбската мобилна мрежа и в крайна сметка да платите високи сметки. За да избегнем този проблем, трябва да настроим мобилният си телефон на ръчен режим“ – съветва още Богомил Николов.

За подобен проблем сигнализират и жители на пограничния петрички район.

„Често се включва македонски оператор, когато сме високо в планината, но не и в града“ – споделя жителка на Петрич.

„Случвало ми се е в село Ключ. Много зле ми се отразява“ – добавя друга жена.

„Може би македонският оператор е по-силен и затова така се получава. Винаги засичам, когато се включва чужд оператор, като получавам SMS. Дори и да се оплачеш на мобилния оператор, не можеш да докажеш кога и къде си бил“ – споделят още потребители от петричко. Някой от тях настройват мобилния си телефон на ръчен режим и така избягват проблема.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Тютюн, 2024: По-малко като количество, но с екстра качество

Динамичното време през последните седмици няма как да не се отрази на тютюневата реколта. Припомняме, че заради опустошителната градушка преди няколко седмици в района на селата Дебрен и Рибново в община Сатовча, бе унищожена около 90 % от тютюневата реколта, но се оказва, че и горещините също са рискови за доброто количество и качество на..

публикувано на 25.07.24 в 14:30

Иван Христанов: Липсва превенция при борбата с горските пожари

Темата за горските пожари и реакцията на държавата и институциите, бе сред водещите акценти в предаването “Събуди деня”.  Иван Христанов, бивш зам.-министър на земеделието и лидер на ПП “Единение” коментира тежката кризисна ситуация с пожарите в страната.  „Почвите бяха сухи още в началото на годината. Водозапасеността беше ниска. Нямаше снежна..

публикувано на 24.07.24 в 11:24

Кабинет с третия мандат или поредни избори?

Възможен ли изход от политическата криза в последния момент? Защо не успяха да получат парламентарна подкрепа първите и вторите мандатоносители? Коя политическа сила ще получи третия мандат и какви са опциите за реализацията му? Какви са големите предизвикателства пред политическите партии в навечерието на все по-вероятните поредни предсрочни избори?..

публикувано на 24.07.24 в 11:12

Студенти разработиха проекти за възстановяване на парк „Хисарлъка“ на Кюстендил

Първокурсници от Университета по архитектура, строителство и геодезия по време на лятната си практика проучиха парк „Хисарлъка“ и разгледаха интересни обекти в Кюстендил, обследваха различни територии с потенциал, но и с проблеми вследствие на тяхното неподдържане през последните години. Учебната практика бе по предмета „Основи на архитектурното..

публикувано на 19.07.24 в 11:16

Община Самоков ще присъди стипендии на ученици и студенти

До 31 юли ученици и студенти с отличен успех и постижения в различни научни области могат да кандидатстват за стипендия от Община Самоков. За поредна година общината ще присъди 9 стипендии в подкрепа на даровити ученици от 8-ми до 12-ти клас и студенти, които се развиват успешно в областите природо-математически науки; хуманитарни науки;..

публикувано на 18.07.24 в 15:10

ПП-ДБ готови да върнат втория мандат за съставяне на правителство

Парламентарната група на "Продължаваме Промяната - Демократична България" обяви на брифинг в парламента, че са готови да върнат втория мандат за съставяне на правителство неизпълнен. Решението дойде след срещи с представителите на другите парламентарни групи, които отказаха да подкрепят предложената от коалицията декларация за антикорупционно..

публикувано на 18.07.24 в 11:40

Александър Томов–син получи награда от международния фестивал „GOLDEN FEMI FILM FESTIVAL 2024“

Награда за своя филм „Господ е мой пастир“ получи възпитаникът на ЮЗУ „Н. Рилски“ Благоевград Александър Томов-син. Наградата е за най-добър късометражен студентски филм. Лентата, с участието на актьора Калин Врачански, участва в тазгодишното издание на международния фестивал „GOLDEN FEMI FILM FESTIVAL 2024“. „Според мен Александър Томов в..

публикувано на 18.07.24 в 10:55