Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

30 години катедра „Телевизионно, театрално и киноизкуство“ в ЮЗУ „Неофит Рилски“

13
Снимка: ЮЗУ „Неофит Рилски“ – Благоевград

Юбилеят бе отбелязан с представяне на една специална документална изложба, която проследява първите стъпки на киното в България. „Изложбата е изключително образователна, с много богат, интересен архив, илюстрирани са всички знакови събития, свързани с навлизането на киното в България. Към тази изложба има архивно-документален филм „Пристигането на влака на киното в София“, който е достъпен в YouTube канала на Факултета по изкуствата и отделно може да се гледа в YouTube. Когато отпаднат мерките, самата изложба може да се разгледа в 8-ми корпус на университета“ – това каза за радио Благоевград доц. д-р Ирина Китова, преподавател в катедра „Телевизионно и кино изкуство“ във Факултета по изкуствата.

Доц. д-р Ирина Китова е възпитаник на тази катедра и е завършила втория випуск от 1993 г. „Животът ми е свързан както с преподаването в ЮЗУ „Неофит Рилски“ – Благоевград, така и с правенето на филми, на културни проекти, развитието на мрежите от кина и всъщност аз съм живото доказателство, както и още много бивши студенти и колеги, които действат в този пласт на културното поле“ – допълни доц. д-р Ирина Китова. Специалностите обхващат целия спектър – режисура, операторско майсторство, монтаж, продуцентство и актьорско майсторство. „Цялото това културно поле е застъпено като образование вече 30 години. Имаме много сериозна докторантска програма, в която много хора защитават изключителни научни разработки. Имаме магистърска програма „Театрална режисура“. Устойчивото развитие през годините бележи това разширяване по отношение на специализациите. Интересът е голям към всяка една нова специалност, както и към тези, които са си от създаването на катедрата. Интересът е устойчив, ние имаме изключително талантливи студенти, които после се реализират по прекрасен начин като професионалисти и това е голямата атестация за тези 30 години“ – каза още доц. д-р Ирина Китова.

Студентите от катедрата участват във Фестивала на изкуствата по повод 45 години от създаването на ЮЗУ „Неофит Рилски“ – Благоевград със специални премиери на три филма, които са създадени в ситуация на пандемия, „чисто топли“ от 2020 г. и 2021 г. „Искам да поздравя студентите за куража и за мотивацията да работят, въпреки по-сложните условия, в които се обучават. Филмите са доста добри. Единият е по-експериментален, експресивен, една комедия и един много хубав документален филм представят нашите студенти като работа в екип и така, много хубаво, качествено кино може да видите в рамките на тези онлайн прожекции на премиерите на филмите“ – допълни още доц. д-р Ирина Китова.

Честит юбилей и още много успехи!


Вижте още
Радина Росенова

Радина Росенова изразява любовта си към България в изложба със заглавие „Род“

Художничката Радина Росенова, потомка на Георги Бенковски, изразява любовта си към България в изложба със заглавие „Род“. Чрез този проект младата авторка създава мост между минало и настояще. Изложбата представя 28 рисувани платна, които изобразяват шевици за всяка от областите на България, повечето от тях са съчетани с емблематично място...

публикувано на 28.11.21 в 13:02
Снимка: Национална галерия / National Gallery

Мартина Стефанова: Изложбата на Алцек Мишев е едно културно цунами, което ни заля от Италия и което няма да спре

    Във фокуса на вниманието ни е една извънредна като обем и като мащаб на мислене изложба – ретроспективата „АЛЦЕК МИШЕВ. Акуи – Милано – София” на един от най прочутите български художници, плод на неговата 60-годишна международна професионална дейност и представена от 24 септември до 21 ноември в Националната галерия, по повод 80-годишнината на..

публикувано на 27.11.21 в 18:50

Две нови предприятия на мястото на „Биострой“ в община Благоевград

С 35 гласа „за“ и 5 гласа „въздържали се“ общинските съветници приеха на днешната редовна секия на общински съвет Благоевград предложението на кмета Илко Стоянов за създаване на Общинско предприятие „Чистота Благоевград“. „За“ създаване на Общинско предприятие „Озеленяване“ гласуваха 31 общински съветници, 5 се въздържаха. Така общинската фирма..

публикувано на 26.11.21 в 15:21
Антонио Марулевски

Ученикът Антонио Марулевски спечели наградата на Радио Благоевград в Националния конкурс „Национален парк „Рила“ – познат и непознат“

Ясни са имената на победителите в Осмия Национален ученически конкурс „Национален парк „Рила“ – познат и непознат“. Те бяха обявени днес от 11:30 часа, а церемонията се проведе онлайн. В това издание взеха участие ученици от първи до дванайсети клас от цялата страна, като общия брой на творбите е 516. И тази година Радио Благоевград връчи своята..

публикувано на 26.11.21 в 12:28

110 години Ловно-рибарско дружество „Сокол-1911“ – Благоевград

Тази вечер от 18:30 часа в зала „Пейо Яворов“ в Благоевград , тържествено ще бъдат отбелязвани 110 години от основаването на Ловно-рибарско дружество „Сокол-1911“ – Благоевград. В празничното тържество ще участва и Ансамбъл „Пирин“. „Ние се готвим за отбелязването на събитието още от месец май. Искахме да го отбележим с традиционните..

публикувано на 25.11.21 в 14:18
Цветан Филев

Европейският парламент гласува Преходната национална помощ до 2027

На 23 ноември, на свое заседание в Страсбург, Европейският парламент гласува реформирана Обща селскостопанска политика (ОСП) на евросъюза. „В това число със зелените си политики, с обвързаната подкрепа и най-вече това, което касае Сектор Тютюн, защото това е единственият наш финансов инструмент, да бъде продължена Схемата Преходна Национална..

публикувано на 25.11.21 в 13:52

В Марикостиново стартира кампания „За по-добра и по-светла Коледа“

Народно читалище „Просвета“ в село Марикостинов и тази година стартира кампания под наслов „За по-добра и по-светла Коледа“. Целта на организаторите е да зарадват възрастни хора в нужда. Хранителните продукти ще се приемат на място в читалището. „За съжаление няма да можем да зарадваме всички възрастни хора от селото, но се надяваме след..

публикувано на 25.11.21 в 12:45