Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

30 години катедра „Телевизионно, театрално и киноизкуство“ в ЮЗУ „Неофит Рилски“

13
Снимка: ЮЗУ „Неофит Рилски“ – Благоевград

Юбилеят бе отбелязан с представяне на една специална документална изложба, която проследява първите стъпки на киното в България. „Изложбата е изключително образователна, с много богат, интересен архив, илюстрирани са всички знакови събития, свързани с навлизането на киното в България. Към тази изложба има архивно-документален филм „Пристигането на влака на киното в София“, който е достъпен в YouTube канала на Факултета по изкуствата и отделно може да се гледа в YouTube. Когато отпаднат мерките, самата изложба може да се разгледа в 8-ми корпус на университета“ – това каза за радио Благоевград доц. д-р Ирина Китова, преподавател в катедра „Телевизионно и кино изкуство“ във Факултета по изкуствата.

Доц. д-р Ирина Китова е възпитаник на тази катедра и е завършила втория випуск от 1993 г. „Животът ми е свързан както с преподаването в ЮЗУ „Неофит Рилски“ – Благоевград, така и с правенето на филми, на културни проекти, развитието на мрежите от кина и всъщност аз съм живото доказателство, както и още много бивши студенти и колеги, които действат в този пласт на културното поле“ – допълни доц. д-р Ирина Китова. Специалностите обхващат целия спектър – режисура, операторско майсторство, монтаж, продуцентство и актьорско майсторство. „Цялото това културно поле е застъпено като образование вече 30 години. Имаме много сериозна докторантска програма, в която много хора защитават изключителни научни разработки. Имаме магистърска програма „Театрална режисура“. Устойчивото развитие през годините бележи това разширяване по отношение на специализациите. Интересът е голям към всяка една нова специалност, както и към тези, които са си от създаването на катедрата. Интересът е устойчив, ние имаме изключително талантливи студенти, които после се реализират по прекрасен начин като професионалисти и това е голямата атестация за тези 30 години“ – каза още доц. д-р Ирина Китова.

Студентите от катедрата участват във Фестивала на изкуствата по повод 45 години от създаването на ЮЗУ „Неофит Рилски“ – Благоевград със специални премиери на три филма, които са създадени в ситуация на пандемия, „чисто топли“ от 2020 г. и 2021 г. „Искам да поздравя студентите за куража и за мотивацията да работят, въпреки по-сложните условия, в които се обучават. Филмите са доста добри. Единият е по-експериментален, експресивен, една комедия и един много хубав документален филм представят нашите студенти като работа в екип и така, много хубаво, качествено кино може да видите в рамките на тези онлайн прожекции на премиерите на филмите“ – допълни още доц. д-р Ирина Китова.

Честит юбилей и още много успехи!




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

За 7 месеца в село Бураново: Здравен пункт, социална кухня, интерес от чужди инвеститори

Инвеститори от Обединеното кралство искат да купят училището, пансиона и киносалона в малкото кочериновско село Бураново, където населението е 150 души. Англичаните разбрали за селото от  гурбетчии от Бураново. Искат да покрият стадиона с изкуствена трева, с осветление и сонди. Училището ще стане хотел, а пансионът – ресторант. Направило им..

публикувано на 12.07.24 в 12:53

Николета Иванова: Един творец, който черпи вдъхновение от природата в Раненци

Тя е млад творец от Варна, избрала да отгледа децата си в кюстендилското село Раненци, вместо в морската столица на България. Обича да шие дрехи от естествени материи, които оцветява с природни багрила. Превърнала е старата плевня в свое творческо ателие, където посреща гости и съмишленици. Николета Иванова създава фейсбук страница „Живите места в..

публикувано на 12.07.24 в 12:32

Ахмед Вранчев: ДПС ще се върне към нормалността, принципите и ценностите си

До късно снощи продължиха заседанията на общинските съвети на ДПС в знакови общини на Благоевградска област. Колективните органи по места са приели декларации в подкрепа на призива на почетния председател на партията Ахмед Доган.  Вчера преди обед народният представител Ахмед Вранчев депозира заявление в парламента, че напуска групата на..

публикувано на 12.07.24 в 11:13

Какви ще бъдат приоритетите на новата група в ЕП - "Европа на суверенните нации"

Евродепутатът от "Възраждане" Петър Волгин, който до скоро бе водещ на предаването "Политически Некоректно" по БНР, става говорител на нова парламентарна група - "Европа на суверенните нации".  Това стана ясно през седмицата от публикация на лидера на "Възраждане" Костадин Костадинов във Фейсбук.  Костадинов пише още, че 25 евродепутати от 8 държави..

публикувано на 12.07.24 в 11:09

“В сърцето на Граово” се събират животновъди и производители от цялата страна

В края на седмицата ще се проведе Шестото издание на Църногорския събор “В сърцето на Граово”. На поляните край манастира над брезнишкото село Гигинци ще бъде представена над 20-часова фолклорна програма. Предвидени са много изненади за гостите, срещи, ателиета, фермерски пазари, на които ще бъде показано всичко най-добро от труда на животновъдите..

публикувано на 11.07.24 в 10:31

Банско се справя с бездомните кучета с насърчаване на осиновяването

Перманентната кампания на Община Банско за осиновяване на бездомни кучета донесе радост в още едно семейство. Синът на сем. Дурчови вече си има четириног приятел, за когото обещава да се грижи сам и да го води навсякъде със себе си. Кампанията Осинови ме: БезДОМен или ДОМашен - ти решаваш! стартира в края на миналата година. „Три..

публикувано на 10.07.24 в 14:41

Цветанка Гаврилова: Мечтая България да бъде домакин на световен танцов конкурс

Мечтая България да бъде домакин на световен танцов конкурс. Имаме всички дадености за това – отношение към танцовото изкуство и много талантливи деца и млади хора. Страната ни показа изключително присъствие на Световната танцова купа в Прага, състезание, което си е извоювало славата на лятна танцова олимпиада. Това заяви д-р Цветанка Гаврилова,..

публикувано на 10.07.24 в 12:44