Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Онкодиспансерът в Благоевград ще бъде преструктуриран в специализирана болница

3
Илко Стоянов, кмен на Благоевград.
Снимка: Биляна Славчева.

Предстои смяна на ръководствата на общинските дружества в Благоевград. Това е един от акцентите, които ще бъдат разгледани на утрешната сесия на Общинския съвет в Благоевград – съобщи на пресконференция днес кметът на Благоевград, Илко Стоянов. 

Градоначалникът вече е получил молба за напускане по лични причини, от управителя на Общинското дружество „Благоевград Инвест“, Венцислав Атанасов.

Освен това, кметът на Благоевград е внесъл предложение за провеждане на конкурс за избор на нов управител на онкодиспансера „Свети Мина“ в Благоевград, което също ще бъде разгледано на утрешното заседание на местния парламент.

„Последният конкурс за длъжността е проведен през месец септември 2015 г., което налага провеждането на нов избор. Нямам конкретни забележки към д-р Георгиев, но имам друга визия за болницата и затова предлагам друг човек да ръководи тази болница, с който да работя в тясно сътрудничество. Моето предложение за временно изпълняващ длъжността управител е за д-р Теодор Велчев, което ще бъде разгледано на утрешната сесия. Има идея да бъде преструктурирана онкоболницата в специализирана, 100% общинска болница, която няма да бъде многопрофилна. Ще бъдат развити допълнителни отделения, например по кардиология или хирургия, така че досегашната дейност да бъде надградена“ – коментира кметът Илко Стоянов.

Той съобщи още, че е изпратил писмо до здравния министър с настояване да бъде отменена заповедта, с която се преустановява дейността на двете неврологични отделения в Благоевград, поради превръщането им в отделения за лечение на COVID-19.

„Поради тази причина, пациентите с неврологични заболявания трябва да бъдат пренасочвани към болниците в Сандански и Петрич, което не е нормално и трябва да се преосмисли тази заповед“ – сподели още градоначалникът. Той съобщи, че ще бъде разгледано и предложение за създаване на ново общинско дружество, което ще подготвя провеждането на фестивали и културни събития. То ще бъде търговско дружество, което ще се издържа от собствени приходи.

Илко Стоянов коментира липсата на взаимодействие и разбирателство с ръководството на Районната здравна инспекция – Благоевград. Според кметът, няма никаква комуникация между двете институции. Последният пример е отпреди ден, когато служители на Общинския инспекторат при извършване на рутинни проверки са били санкционирани от служители на РЗИ-Благоевград, че нямат зелени сертификати.

Градоначалникът бе категоричен, че това  е неправомерно и обясни защо.

По повод отношението на кмета към Ансамбъл „Пирин“ и освобождаването на директора Петьо Кръстев, кметът на Община Благоевград съобщи, че му престои среща с представители на ансамбъла, за да обсъдят създадената ситуация.

„След като Мирослав Димитров беше възстановен на работа, отидох при ансамбъла и им казах, че не разбирам от изкуство, но това не означава, че като кмет на тази община, аз не нося отговорност за този ансамбъл. Това, което ме изненада е, че Петьо Кръстев има друг основен трудов договор. Това е допълнителен трудов договор. Това означава, че той се е посветил преди всичко на нещо друго и, че резултатите от този конкурс практически, той е избрал да не ги уважи. Конкурсът е проведен за титуляр на мястото, който трябва да работи на пълен работен ден и да се посвети на ансамбъла. Само, че след като разгледах документите се оказва, че това не е така. Временно изпълняващ ще бъде Мирослав Димитров, конкурс ще има и в него ще има широко участие на хора от сферата на изкуството, повече от сферата на администрацията, нека така да го кажа“ – съобщи още Илко Стоянов.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Тютюн, 2024: По-малко като количество, но с екстра качество

Динамичното време през последните седмици няма как да не се отрази на тютюневата реколта. Припомняме, че заради опустошителната градушка преди няколко седмици в района на селата Дебрен и Рибново в община Сатовча, бе унищожена около 90 % от тютюневата реколта, но се оказва, че и горещините също са рискови за доброто количество и качество на..

публикувано на 25.07.24 в 14:30

Иван Христанов: Липсва превенция при борбата с горските пожари

Темата за горските пожари и реакцията на държавата и институциите, бе сред водещите акценти в предаването “Събуди деня”.  Иван Христанов, бивш зам.-министър на земеделието и лидер на ПП “Единение” коментира тежката кризисна ситуация с пожарите в страната.  „Почвите бяха сухи още в началото на годината. Водозапасеността беше ниска. Нямаше снежна..

публикувано на 24.07.24 в 11:24

Кабинет с третия мандат или поредни избори?

Възможен ли изход от политическата криза в последния момент? Защо не успяха да получат парламентарна подкрепа първите и вторите мандатоносители? Коя политическа сила ще получи третия мандат и какви са опциите за реализацията му? Какви са големите предизвикателства пред политическите партии в навечерието на все по-вероятните поредни предсрочни избори?..

публикувано на 24.07.24 в 11:12

Студенти разработиха проекти за възстановяване на парк „Хисарлъка“ на Кюстендил

Първокурсници от Университета по архитектура, строителство и геодезия по време на лятната си практика проучиха парк „Хисарлъка“ и разгледаха интересни обекти в Кюстендил, обследваха различни територии с потенциал, но и с проблеми вследствие на тяхното неподдържане през последните години. Учебната практика бе по предмета „Основи на архитектурното..

публикувано на 19.07.24 в 11:16

Община Самоков ще присъди стипендии на ученици и студенти

До 31 юли ученици и студенти с отличен успех и постижения в различни научни области могат да кандидатстват за стипендия от Община Самоков. За поредна година общината ще присъди 9 стипендии в подкрепа на даровити ученици от 8-ми до 12-ти клас и студенти, които се развиват успешно в областите природо-математически науки; хуманитарни науки;..

публикувано на 18.07.24 в 15:10

ПП-ДБ готови да върнат втория мандат за съставяне на правителство

Парламентарната група на "Продължаваме Промяната - Демократична България" обяви на брифинг в парламента, че са готови да върнат втория мандат за съставяне на правителство неизпълнен. Решението дойде след срещи с представителите на другите парламентарни групи, които отказаха да подкрепят предложената от коалицията декларация за антикорупционно..

публикувано на 18.07.24 в 11:40

Александър Томов–син получи награда от международния фестивал „GOLDEN FEMI FILM FESTIVAL 2024“

Награда за своя филм „Господ е мой пастир“ получи възпитаникът на ЮЗУ „Н. Рилски“ Благоевград Александър Томов-син. Наградата е за най-добър късометражен студентски филм. Лентата, с участието на актьора Калин Врачански, участва в тазгодишното издание на международния фестивал „GOLDEN FEMI FILM FESTIVAL 2024“. „Според мен Александър Томов в..

публикувано на 18.07.24 в 10:55