Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Нова IT академия в Благоевград въвежда безплатно деца в света на програмирането

2
Мартин Хърсовски
Снимка: Елеонора Тропанкова

Програмирането е една от най-перспективните и добре платени професии на нашето съвремие, което я прави доста привлекателна. Вече половин година в Благоевград е факт IT академия, в която се обучават деца от 10 до 18 години.
„Това беше моя дългогодишна мечта и съм щастлив, че в родния ми град най-после има академия, която да въвежда младите хора в света на програмирането. Изключително сме горди, че от създаването й през месец май 2021 година вече четири групи приключиха успешно курса”, каза в интервю за Радио Благоевград основателят ѝ Мартин Хърсовски.
Курсовете „Въведение в програмирането“ имат за цел по интерактивен и забавен начин да запалят децата по професията „софтуерен инженер”. Целта е всеки, който има интерес и желание да пробва програмирането, да има възможност да го направи по безплатен и удобен начин.
Учебните занятия се провеждат присъствено всяка събота и неделя в рамките на един месец. По време на курса всеки получава и интересна книжка, разработена от обучителите в академията, с малко теория и много задачи.
„Програмата на обучението е разработена специално за начинаещи курсисти, като в основата й е заложен практическият подход”, каза още Мартин Хърсовски. Обучението отговаря на въпросите:
-Какво означава да програмираме?
-Как да правим прости пресмятания и проверки?
-Как да пишем качествен код?
Следващата група ще започне обучение на 6-и ноември.
Цялото интервю на Елеонора Тропанкова с Мартин Хърсовски чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Галерия

Вижте още

Стартира Национален образователен конкурс „Изучаваме света с ГИС“

Започва Национален образователен конкурс „Изучаваме света с ГИС“, който  се провежда под патронажа на МОН. Инициативата е на Есри България, в партньорство с водещи университети, браншови и медийни организации. Той е част от събитията по повод Световния ден на географските информационни системи (ГИС) у нас. Конкурсът има за цел да насърчи..

публикувано на 21.09.23 в 11:12

Започна новата учебна година за българчетата в испанския град Памплона

Над 130 български деца се обучават в Българското културно-просветно училище „Паисий Хилендарски“ в испанския град Памплона. Училището е създадено от Асоциация на българските деца в Навара – Памплона. За своите възпитаници неделното училище предлага изучаване на български език, изкуства, култура и фолклор като извънкласни форми на обучение...

публикувано на 20.09.23 в 18:59

Плащаме висока социална цена от силната концентрация на земеделската земя

Намаляващ брой на заетите в земеделието, където човешкият труд е сведен до минимум, заради високата степен на механизация;силна концентрация на земеделска земя в малък брой хора, като фактори за обезлюдяване на цели райони в страната - на това обърна внимание в коментар за Радио Благоевград доц. Елена Ставрова, преподавател по финанси в..

публикувано на 20.09.23 в 09:34

Протестите имат политически привкус

Протестите имат политически привкус - този извод можем да направим след два разговора в ефира на Радио Благоевград . Потърсихме мненията на политолога Марая Цветкова и на икономиста проф. Боян Дуранкев. Използван бе поводът с решението на Народното събрание за отпадането на ограниченията с внос на зърно от Украйна. Според част от експертите това..

публикувано на 20.09.23 в 09:23
Наградите

Приключиха номинациите за годишните награди на Програма "Достъп до информация"

На 28 септември - Международния ден на правото да знам, екипът на Програма "Достъп до информация" ще раздаде за 21-ви път своите награди. Призовете са в шест категории - четири награди "Златен ключ" се присъждат на граждани, журналисти, НПО и институции, които работят активно по Закона за достъп до обществена информация. Това каза за Радио Благоевград..

публикувано на 19.09.23 в 16:17

Най-добрата защита срещу човешкия папилома вирус вече е достъпна

Най-инвативната защита срещу човешкия папилома вирус вече е достъпна и в България по Националната програма за първична профилактика на рака на маточната шийка. 9-валентна ваксина срещу 9-те типа човешки папилома вирус, които са най-честите причинители на HPV заболяванията. В навечерието на първия учебен ден стартира информационната кампания..

публикувано на 19.09.23 в 15:34

Плановете за трансформацията на въглищните райони не са конкретни

През следващите десетилетия  България трябва да спре производството на електрическа енергия от изкопаеми горива, по-конкретно от въглища. За страната ни това означава постепенно намаляване и евентуално затваряне на големи минни и енергийни комплекси в областите Перник, Кюстендил и Стара Загора. От Федерацията на независимите синдикати на миньорите..

публикувано на 19.09.23 в 15:06