Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българският дух, култура и история показаха ученици от Благоевград в Португалия

Екип от учители и ученици от Благоевградската професионална гимназия „Ичко Бойчев“ се завърнаха от посещение в град Алмада, Португалия. Обменът бе осъществен по програма „Еразъм+“. Проектът, по който работят с училищата партньори от няколко европейски държави е „Споделяне на нашето културно, историческо и артистично наследство“. Ето какво споделиха директорът на гимназията Антон Драгоев и Весела Янчовска, преподавател по английски език.

Весела Янчовска, преподавател по английски език в Благоевградската професионална гимназия „Ичко Бойчев“:

„Едно от предизвикателствата да започнем работа по този проект е не само да се върнем към нашите корени, но и да накараме учениците  да осмислят своята идентичност и да проявяват повече интерес към езика, защото езикът отваря врати.  Учениците тръгват несигурни, съмняват се дали говорят добре английски, дали ще ги разберат, дали са научили достатъчно... Притеснени са видимо първия ден, след втория ден вече падат бариерите, падат задръжките.

Пътуваше един ученик със СОП. Изключително сме изненадани от неговата креативност, от начина да се справя и да комуникира. Нахъсан, прибира се, показва снимки, разказва, изключително мотивиран. Завързал е приятелства, споделя снимки, споделя опит, споделя много емоции. Ние бяхме изненадани от неговата емоционалност, и не само неговата, разбира се. Такъв е опитът ни и от Испания. Беше много трогателно на раздяла. Сякаш е еднакъв манталитетът, много силна привързаност от приемните семейства към учениците и обратно.

Трудно ни е в период на пандемия да намерим ваксинирани ученици. Това е едно от изискванията, за да пътуват повече ученици. Вече имаме кандидати, от тези, които са пътували. Съгласни са да се ваксинират, ако трябва и три игли, но да тръгнат пак. Защото са се сблъскали с емоцията, с истинското приятелство, с истинската култура. Сега за Франция ще пътуваме трима заради проблема с ваксините.“

Антон Драгоев, директор на Благоевградската професионална гимназия „Ичко Бойчев“:

„Изключително съм щастлив, че успяхме да спечелим този проект по програма „Еразъм“ и се радвам, че в тези трудни времена на пандемия успяваме да осъществяваме мобилностите по проекта. Бих допълнил, че съм изключително радостен от това, нашите ученици да се върнат към своята идентичност и да опазват традициите, но и да ги показват, разпространяват. И да се сблъскат и с традициите на Запада, и с традициите на страни на изток от нас, тъй като те имат характерни свои особености. По този начин да ги приемат и да изпълним завета на ЕС „Единни в многообразието“. Посетихме гр. Алмада в Португалия. Училището, което е наш партньор, е също професионална гимназия. Учениците също са от 8-ми до 12-ти клас. Специалностите са сравнително подобни на нашите. Там също развиват специалност „Автомобилна мехатроника“, „Машини и системи с цифрово програмно управление“, „Компютърна техника и технологии“. Успяхме да направим едно сравнение на материалната им база, на част от учебната програма по отделните специалности и смятам, че това е една добра практика и добър обмен на опит. Бих казал, че не отстъпваме по материална база на гимназията в Португалия и преди това на гимназията в Испания. Тя също е професионална гимназия с подобни специалности. Може би при тях има една по-голяма лъскавост. При нас това все още не е на ниво, но смятам, че в скоро време ще ги настигнем. Учудващото беше, че всички ученици, без значение на каква възраст, от 8-ми до 12-ти клас, носеха маски, преподавателите също носеха маски и така преподаваха.

Предстои мобилност у нас. Започнали сме организацията като цяло. В момента програмата ни е в общи щрихи. Ние се намираме близо до столицата. Това е изключително предимство. Задължително ще направим една екскурзия до София и ще покажем нейните прелести. Плануваме да посетим Националния исторически музей. Това предимство го видяхме в Португалия. Град Алмада е съвсем близо до Лисабон, сторицата на Португалия. Разбира се, нашия град, нашето училище, предвидили сме да поставим на учениците една много интересна задача, свързана с опазване на българския фолклор и запознаване с българския фолклор. Имаме разговори с художествения ръководител на  ансамбъл „Пирин“. Задачата е да направим четири отбора ученици, като във всеки отбор ще има представител от различните страни. Да ги научим на два български танца, може би ръченица и едно хоро, специалистите ще кажат. Ще ги облечем в народни носии, за да почувстват българския дух“.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Няма липса на контейнери за строителни отпадъци

Лятото е предпочитаният сезон освен за почивки, но и за ремонти. Нерегламентираното изхвърляне на строителни отпадъци, както и поставянето им в контейнерите за битови или разделно събирани отпадъци се санкционира. Според Закона за управление на отпадъците се забранява нерегламентирано изхвърляне или изгарянето им. От Община Благоевград..

публикувано на 21.06.24 в 14:24

Екскурзоводи настояват за туристическа полиция

По данни на Министерството на туризма сертифицираните екскурзоводи в България са около 1600.  „ Професията на екскурзовода е една изключително трудна професия. Отстрани може да изглежда лесно, но човек трябва да притежава много качества да има богата култура – задълбочени знания в историята, да познава географията. И не само “, каза Николай..

публикувано на 21.06.24 в 14:08

Деца от Гоце Делчев с шампионски резултати на Международно състезание по ментална аритметика

Деца от Гоце Делчев показаха шампионски умения на най-големия международен форум по ментална аритметика, който се проведе в Барселона. „Безкрайно горди и щастливи сме да споделим, че нашите умни деца покориха сърцето на Каталуния, като се представиха по чудесен начин на провелото се в Испания  международно състезание по ментална аритметика HORUS 8, в..

публикувано на 21.06.24 в 11:57
Доц. Елена Ставрова

Доц. Елена Ставрова: Надявам се, че ще се постигне съгласие за правителство

Вяла,  белязана с умора, песимизъм и ниска избирателна активност – така определи предизборната кампания доц. Елена Ставрова, университетски преподавател и от гражданска квота в кандидат депутатската листа на ГЕРБ – СДС за Благоевградска област в изборите на 9 юни. „ Надявам се, че ще се постигне някакво съгласие за правителство , но при това..

публикувано на 20.06.24 в 15:19

Кънчо Стойчев: Изборът на председател на НС е тест за постигане на мнозинство в залата

За Радио Благоевград социологът Кънчо Стойчев коментира ситуацията след изборите на 9 юни: „ На пръв поглед обстановката в страната е спокойна, но това не означава, че отвътре в масовото съзнание няма процеси, които са тревожни. Има напрежение, то все още не избива на повърхността. Но ще се случи, ако експериментите продължат и..

публикувано на 20.06.24 в 14:29

Малка история за благороден жест!

Днес в редакцията Радио Благоевград пристигна писмо. Подател е Митко Спасов Илиев от град Дупница. В писмото си г-н Илиев изразява своята съпричастност и желанитето да помогне за лечението на 19-годишната Радостина Гергьовка, която от 7 години страда от множествена склероза. В края на месеца ѝ предстои вливане на стволови клетки в Турция. Това е..

публикувано на 20.06.24 в 13:30

„Kallo Malayo“ от Разлог до Лорка за три дни

Пънк рок групата „Kallo Malayo“ гостува на предаването „Ефир за приятели“. Преди броени дни Давид Райгал, Асен Кирянски и Тодор Крачанов посетиха испанския град Лорка, където се включиха в благотворителен рок фестивал в подкрепа на борбата с рак. В ефира на радио Благоевград Давид, който е родом от Лорка разказа за асоциацията Приятели на..

публикувано на 20.06.24 в 12:14