Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бижута на „Българа“, вдъхновени от природата

Едно от любимите занимания на София Илкова е ръчното изработване на бижута.  Използва естествени цветя, а моделите са вдъхновени направо от природата. София Илкова създава колекция от уникални ръчно изработени бижута, които са предназначени както за всекидневието, така и за различни празнични поводи. Бижутата са красиви, специални, оригинални, уникални. Те са авторски модели, всяко едно бижу е изработено ръчно и носи неповторимата индивидуалност на автора. Срещам я в центъра на град Петрич, където живее.

Водещ: Как решихте да се занимавате с изработването на бижута с естествени материали?

София Илкова: Радвам се, че ви харесват. Беше много интересно. Никога не съм си мислила, че ще правя такива неща. Винаги са ми харесвали красивите бижута, винаги съм носила. Никога не съм си мислила, че от моите ръце ще излезе такова нещо. Процесът беше много интересен, бях харесала точно такъв тип бижута с растения, с естествени растения. Търсих много дълго време да си купя.  Докато търсих да купя, всъщност започнах да разбирам и за процеса на правенето им. Реших да опитам. Като опитах, се оказа, че това е и една добра терапия. Човек, получавайки вдъхновение, концентрирайки се върху красивото в ежедневието, всъщност прави деня си по-хубав.  Така се получи и моят продукт, вдъхновен от красивите неща около нас,  вдъхновен от вътрешното желание да изразя себе си. Всъщност, те по някакъв начин са заредени с моята емоция и моята позитивна енергия.

Водещ: Как разбирате, че от един природен продукт ще стане красиво бижу?

София Илкова:  На 100% не можеш да разбереш.  В първия момент те привлича нещо, дали ще е форма, дали ще е цвят. Появява се идеята.  Процесът наистина е много интересен. И много вдъхновяващ. След това пробвам. Понякога се случва след много стъпки да се получи различен от очакването, но интересен и хубав краен резултат.  

Водещ: Кои са цветовете, които най-често използвате? Изработвате колиета, пръстени, обеци...

София Илкова: Да, правя много неща. Брошки, гривни.  Аз по принцип обичам ярките цветове, нормално е първо да се хвърля на яркия цвят.  Всъщност, зависи и от моето състояние. Зависи от това, каква идея се е родила. Защото може да се получи нещо по-различно. Може да се съчетае с някакъв арт елемент, не е задължително да е само растение.  Използвам различни цветове. В крайна смета съчетаването може да е на елемент с растение и някакъв друг елемент, който носи допълващ цвят.

Водещ: Сега работите и с нов природен продукт-подправка.

София Илкова: Да, това е едно много интересно взаимодействие с производители на шафран и всъщност от тях дойде предложението да разнообразим продукта, който предлагат. Те предлагат биошафран, който се използва и за готвене, и за подправка, но искаха да разнообразят и затова се обърнаха към нас. Изключително съм доволна от това взаимодействие, защото много хубаво се работи със шафран. Вече изпод ръцете ми се родиха много и различни бижута. Много добре се работи и различи форми могат да се получат. Да, щастлива съм и съм доволна.

Водещ: Какво от тази най-скъпа подправка използвате?

София Илкова: Стигмите. Те се използват и за подправка, които овкусяват ястията. Забелязвам,  че тези прозрачните, аз ги слагам в прозрачна епоксидна смола. Те имат един много лек оранжев оттенък около самата стигма, която е сложена в смолата и това изключително много ми харесва. Между другото, ще направим опит, защото обичаме експериментите, ще направим опит и с цвят от шафран. Дано да стане! Много е трудно, но това пък е предизвикателството!



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

За 7 месеца в село Бураново: Здравен пункт, социална кухня, интерес от чужди инвеститори

Инвеститори от Обединеното кралство искат да купят училището, пансиона и киносалона в малкото кочериновско село Бураново, където населението е 150 души. Англичаните разбрали за селото от  гурбетчии от Бураново. Искат да покрият стадиона с изкуствена трева, с осветление и сонди. Училището ще стане хотел, а пансионът – ресторант. Направило им..

публикувано на 12.07.24 в 12:53

Николета Иванова: Един творец, който черпи вдъхновение от природата в Раненци

Тя е млад творец от Варна, избрала да отгледа децата си в кюстендилското село Раненци, вместо в морската столица на България. Обича да шие дрехи от естествени материи, които оцветява с природни багрила. Превърнала е старата плевня в свое творческо ателие, където посреща гости и съмишленици. Николета Иванова създава фейсбук страница „Живите места в..

публикувано на 12.07.24 в 12:32

Ахмед Вранчев: ДПС ще се върне към нормалността, принципите и ценностите си

До късно снощи продължиха заседанията на общинските съвети на ДПС в знакови общини на Благоевградска област. Колективните органи по места са приели декларации в подкрепа на призива на почетния председател на партията Ахмед Доган.  Вчера преди обед народният представител Ахмед Вранчев депозира заявление в парламента, че напуска групата на..

публикувано на 12.07.24 в 11:13

Какви ще бъдат приоритетите на новата група в ЕП - "Европа на суверенните нации"

Евродепутатът от "Възраждане" Петър Волгин, който до скоро бе водещ на предаването "Политически Некоректно" по БНР, става говорител на нова парламентарна група - "Европа на суверенните нации".  Това стана ясно през седмицата от публикация на лидера на "Възраждане" Костадин Костадинов във Фейсбук.  Костадинов пише още, че 25 евродепутати от 8 държави..

публикувано на 12.07.24 в 11:09

“В сърцето на Граово” се събират животновъди и производители от цялата страна

В края на седмицата ще се проведе Шестото издание на Църногорския събор “В сърцето на Граово”. На поляните край манастира над брезнишкото село Гигинци ще бъде представена над 20-часова фолклорна програма. Предвидени са много изненади за гостите, срещи, ателиета, фермерски пазари, на които ще бъде показано всичко най-добро от труда на животновъдите..

публикувано на 11.07.24 в 10:31

Банско се справя с бездомните кучета с насърчаване на осиновяването

Перманентната кампания на Община Банско за осиновяване на бездомни кучета донесе радост в още едно семейство. Синът на сем. Дурчови вече си има четириног приятел, за когото обещава да се грижи сам и да го води навсякъде със себе си. Кампанията Осинови ме: БезДОМен или ДОМашен - ти решаваш! стартира в края на миналата година. „Три..

публикувано на 10.07.24 в 14:41

Цветанка Гаврилова: Мечтая България да бъде домакин на световен танцов конкурс

Мечтая България да бъде домакин на световен танцов конкурс. Имаме всички дадености за това – отношение към танцовото изкуство и много талантливи деца и млади хора. Страната ни показа изключително присъствие на Световната танцова купа в Прага, състезание, което си е извоювало славата на лятна танцова олимпиада. Това заяви д-р Цветанка Гаврилова,..

публикувано на 10.07.24 в 12:44