Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Виктория Викторова: Българинът има огромна нужда от психологическа подкрепа на работното място

Снимка: Pixabay

Анализ на Българската стопанска камара сочи, че 50% от болничните на работещите българи са вследствие на стрес и бърнаут (прегаряне в работата). 30% от текучеството се дължи на същите причини. В резултат на това, загубите за бизнеса през 2020 година са над 200 милиона лева. Данните съобщи за Радио Благоевград Виктория Викторова, отличена за една от най-значимите личности под 40-годишна възраст в наградите „Business Elite” за тази година. Авторитетното признание дойде за нейното бизнес начинание за подкрепа за психичното здраве на служители в различни фирми като социална придобивка. 

Българинът има огромна нужда от психотерапия на работното място. Работодателите не се уплашиха от високата цена на услугата, а най-важното от което се интересуват е достатъчно качествени ли са те“, сподели своя опит Виктория Викторова. Тя подчерта, че в България няма закон за психотерапията, а той е много нужен, за да се регулира тази дейност на базата на утвърдените световни стандарти.

Виктория Викторова смята, че нивото на емоционалната зрялост на българското общество при трагични инциденти е ниско, защото „все още всичко се подлага на съмнение, във всичко се търси грешка. Важното е от абсолютно всяко нещо, дори и от трагедия, ако можем да вземе урок и да продължим напред“.

Цялото интервю с Виктория Викторова чуйте в звуковия файл: 

Вижте още
Доц. Тодор Широв

Доц. Тодор Широв: При загуба на обоняние потърсете лекар специалист

Между 5 и 13 дни е терапевтичният прозорец, след който човек рискува да загуби способността си да усеща миризми завинаги. Загубата на обоняние се превърна в нещо нормално от началото на пандемията с COVID-19. Оказва се обаче, че това е смущение, което ако не отшуми до две седмици, трябва задължително да се лекува. В противен случай човек..

публикувано на 01.12.21 в 13:08

Младежите от БЧК – Благоевград с АНТИСПИН кампания

Днес международната общност отбелязва Световния ден за борба срещу СПИН. По данни на СЗО близо 38 млн. души в света живеят с ХИВ/СПИН, като броят на новоинфектираните лица през 2020 година е 1,5 млн., а смъртните случаи са 680 000. Тази година денят е под надслов „Да премахнем неравенството. Да спрем СПИН“. Днес по време на АТНИСПИН акция..

публикувано на 01.12.21 в 12:53

И младите хора у нас се интересуват от историята на България

Млади хора от Клуб „Родолюбие и отечествознание“ организираха шествие с повод 102-рата годишнина от подписването на Ньойския договор. Той е подписан на 27-ми ноември 1919 година в едно парижко предградие. След това от страната ни са откъснати немалко територии – Западните покрайнини, района на Струмица в Северна Македония, освен това и българските..

публикувано на 30.11.21 в 16:20
Д-р Веселка Мончева

Д-р Веселка Мончева: Спад на болните с COVID-19 в Пиринско, излизаме от червената зона

„154 са новоинфектираните с COVID-19 в област Благоевград за последното денонощие. Най-много са те в областния център – 31, Петрич – 29, но съобразно брой жители, най-много са те в община Петрич. Гоце Делчев – 16, Сандански – 14 случая, Разлог – 4. За предходната седмица се наблюдава лек спад в заболеваемостта – 759 инфектирани, преди 2..

публикувано на 30.11.21 в 15:03

„Рестартирай Европа“: Демокрацията, климата и околната среда – най-актуалните теми за бъдещето на Европа

Най-голям брой идеи са привлекли темите за демокрацията в ЕС, за климата и околната среда. Това става ясно след втората пленарна сесия на Конференцията за бъдещето на Европа, която обърна внимание на предложенията на младите хора и отчете постигнатия напредък до момента. Сесията се проведе на 23 октомври в Страсбург и събра граждани,..

публикувано на 30.11.21 в 12:00

Повече валежи през декември

Новата седмица започна с доста динамично време и в Югозападна България. Сбъдна се прогнозата на синоптиците за валежи от сняг в последния ноемврийски ден, като на места се образува и снежна покривка. До края на деня валежите ще спрат, но ще продължи да духа северозападен вятър, с който ще нахлува доста студена въздушна маса.  „Предстои чувствително..

публикувано на 30.11.21 в 11:15

Ученици от Петрич с жест към пенсионерите от село Габрене

Пореден жест на подкрепа за съхранение на културата и традициите на Подгорието, осъществиха младите благотворители от екипа на г-жа Анелия Попова от ПГИТ „Проф. д-р А. Златаров” в град Петрич. Младежите дариха на възрастните хора от пенсионерския клуб в село Габрене, спечелената от тях награда от проект под формата на хладилник, от който пенсионерите в..

публикувано на 29.11.21 в 13:27
Подкасти от БНР