Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Европейският парламент гласува Преходната национална помощ до 2027

3
Цветан Филев

На 23 ноември, на свое заседание в Страсбург, Европейският парламент гласува реформирана Обща селскостопанска политика (ОСП) на евросъюза. „В това число със зелените си политики, с обвързаната подкрепа и най-вече това, което касае Сектор Тютюн, защото това е единственият наш финансов инструмент, да бъде продължена Схемата Преходна Национална помощ. Така, ще се даде възможност на Сектори като нашия, ако няма допълнително финансиране в бъдеще, поне по тази Схема, от 2023 г. до 2027г., да имаме такъв финансов инструмент“ – добрата новина съобщи за Радио Благоевград Цветан Филев, председател на Националната асоциация на тютюнопроизводителите в България, НАТ-2010 и президент на Европейската междубраншова организация в сферата на суровия тютюн, ELTI.

На 2 декември тази година, предстои и Съвета на Европа да одобри това решение на Европейския парламент и на Европейската комисия. Така, ще бъде затворен триалогът по всички преговорни глави от новата ОСП на ЕС до 2027 година. След това, всяка държава-членка трябва да фиксира условията и правилата по самия инструмент. Все още не е ясно, дали ще има промяна на Референтната рамка. Това също решават самите държави. На национално ниво, това ще бъде решено от експертите след 2 декември. 

„Референтната рамка за тютюна към този момент е 2007, 2008 и 2009 година. Смятам, че тази рамка трябва да бъде променена. В публичното пространство вече се коментира предложението, новата Референтна година да бъде 2018 година, но дали това ще бъде решено, предстои да разберем“ – допълни още Цветан Филев.

Той коментира и започналата изкупна кампания на тютюна, както и предлаганите в някой райони на страната, много ниски изкупни цени.

„Това е така, защото ние работим в условия на пазарна икономика. Дори и да е много добро качеството, това не означава, че тютюнопроизводителите ще получат най-добрата цена, по-добра, дори от миналата година. Ориенталските тютюни, за които говорим с Вас, се отглеждат, освен в България, и в Турция, Гърция и Северна Македония. Търговските оператори, с които се сключват договори за изкупуване на тютюна, имат преработвателни предприятия и в тези държави, изкупуват тютюн и там, затова конкуренцията е много голяма“ – коментира още Цветан Филев.

По думите му, вече е изкупен около 17% или около 680 тона тютюн, от очакваните от около 4 хиляди тона от ориенталската група „Басми“. Средната изкупна цена за килограм от този сорт върви от 7,50 до 8,10 лева за килограм.

На въпрос: Защо в някой райони, като благоевградското село Церово например, тютюнът се изкупува на ниски цени от 6 до 6,50 лева за килограм, а в съседното село за 8 лева, експертът обясни, че това може би е следствие от различното качество на  тютюна. Качественият тютюн може да се продаде и за 9 лева., но нискокачественият може и под 5 лева за килограм.

„Най-високата цена, която може да се даде за най-качествен тютюн е 12 лева, втората класа е с цена от 9 лева и най-ниското качество е със средна изкупна цена 2 лева. Бих посъветвал хората от село Церово, да се обединят в една браншова организация, която да защитава интересите им, но при положение, че те са само около тридесетина семейства останали да се занимават с този поминък, това ще е много трудно“ – уточни председателят на НАТ, 2010.

Цветан Филев съобщи още, че се очаква до края на месец март догодина на регистрираните и активни тютюнопроизводители, да бъдат изплатени около 3 милиона лева по схемата de minimis, като компенсации за загубите. До две седмици ще станат ясни заявленията, които трябва да подаде до края на тази календарна година всеки тютюнопроизводител, който ще кандидатства за помощта.

Подробностите можете да чуете в интервюто на Биляна Славчева с Цветан Филев:

Галерия

Вижте още
Доц. Тодор Широв

Доц. Тодор Широв: При загуба на обоняние потърсете лекар специалист

Между 5 и 13 дни е терапевтичният прозорец, след който човек рискува да загуби способността си да усеща миризми завинаги. Загубата на обоняние се превърна в нещо нормално от началото на пандемията с COVID-19. Оказва се обаче, че това е смущение, което ако не отшуми до две седмици, трябва задължително да се лекува. В противен случай човек..

публикувано на 01.12.21 в 13:08

Младежите от БЧК – Благоевград с АНТИСПИН кампания

Днес международната общност отбелязва Световния ден за борба срещу СПИН. По данни на СЗО близо 38 млн. души в света живеят с ХИВ/СПИН, като броят на новоинфектираните лица през 2020 година е 1,5 млн., а смъртните случаи са 680 000. Тази година денят е под надслов „Да премахнем неравенството. Да спрем СПИН“. Днес по време на АТНИСПИН акция..

публикувано на 01.12.21 в 12:53

И младите хора у нас се интересуват от историята на България

Млади хора от Клуб „Родолюбие и отечествознание“ организираха шествие с повод 102-рата годишнина от подписването на Ньойския договор. Той е подписан на 27-ми ноември 1919 година в едно парижко предградие. След това от страната ни са откъснати немалко територии – Западните покрайнини, района на Струмица в Северна Македония, освен това и българските..

публикувано на 30.11.21 в 16:20
Д-р Веселка Мончева

Д-р Веселка Мончева: Спад на болните с COVID-19 в Пиринско, излизаме от червената зона

„154 са новоинфектираните с COVID-19 в област Благоевград за последното денонощие. Най-много са те в областния център – 31, Петрич – 29, но съобразно брой жители, най-много са те в община Петрич. Гоце Делчев – 16, Сандански – 14 случая, Разлог – 4. За предходната седмица се наблюдава лек спад в заболеваемостта – 759 инфектирани, преди 2..

публикувано на 30.11.21 в 15:03

„Рестартирай Европа“: Демокрацията, климата и околната среда – най-актуалните теми за бъдещето на Европа

Най-голям брой идеи са привлекли темите за демокрацията в ЕС, за климата и околната среда. Това става ясно след втората пленарна сесия на Конференцията за бъдещето на Европа, която обърна внимание на предложенията на младите хора и отчете постигнатия напредък до момента. Сесията се проведе на 23 октомври в Страсбург и събра граждани,..

публикувано на 30.11.21 в 12:00

Повече валежи през декември

Новата седмица започна с доста динамично време и в Югозападна България. Сбъдна се прогнозата на синоптиците за валежи от сняг в последния ноемврийски ден, като на места се образува и снежна покривка. До края на деня валежите ще спрат, но ще продължи да духа северозападен вятър, с който ще нахлува доста студена въздушна маса.  „Предстои чувствително..

публикувано на 30.11.21 в 11:15

Ученици от Петрич с жест към пенсионерите от село Габрене

Пореден жест на подкрепа за съхранение на културата и традициите на Подгорието, осъществиха младите благотворители от екипа на г-жа Анелия Попова от ПГИТ „Проф. д-р А. Златаров” в град Петрич. Младежите дариха на възрастните хора от пенсионерския клуб в село Габрене, спечелената от тях награда от проект под формата на хладилник, от който пенсионерите в..

публикувано на 29.11.21 в 13:27
Подкасти от БНР