Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

110 години Ловно-рибарско дружество „Сокол-1911“ – Благоевград

Тази вечер от 18:30 часа в зала „Пейо Яворов“ в Благоевград, тържествено ще бъдат отбелязвани 110 години от основаването на Ловно-рибарско дружество „Сокол-1911“ – Благоевград. В празничното тържество ще участва и Ансамбъл „Пирин“.

„Ние се готвим за отбелязването на събитието още от месец май. Искахме да го отбележим с традиционните събори, които правим през последните 15-20 години. Но, заради пандемията от COVID-19 и ограничителните мерки, не можахме тогава да създадем организация и се стигна до днешното тържество. То ще премине при спазване на всички необходими мерки като поканените гости и участници в тържеството, ще бъдат със зелени сертификати. Ще отдадем почит и на загиналите в двете трагични събития през последните дни, но тържество все пак ще има“ – съобщи за Радио Благоевград Иван Василев, председател на Ловно-рибарско дружество „Сокол-1911“ – Благоевград.

По думите му, благоевградското ловно-рибарско дружество е едно от най-старите в България. То е основано през 1911 година, когато нашият край е бил все още под турска власт.

„Около 30 интелектуалци, тогава от Горна Джумая, са учредили Ловно-стрелческа организация, така се е казвало тогава сдружението. Още тогава, идеите са били за другарство, за взаимопомощ, за спорт и грижа за природата и дивеча. Тази цели за запазени и до днес, дори са надграждани – грижа за климата, за природата. През последните 20-30 години се обръща особено внимание на младите в училищата, където се създаваха специални Клубове за природа, „Детето риболовец може без дрога“, „В помощ на риболовеца“ и други. Това е и една от целите на организацията, да се приобщават младите хора“ – коментира още Иван Василев.

Почти 1 500 са в момента членовете на Ловно-рибарско дружество „Сокол-1911“ – Благоевград. Около 245 от тях са на възраст над 65 години, затова е необходимо подмладяване. 18 са дамите, които членуват в сдружението, от които 5-6 са активно спортуващи. Около 70 човека са придобили право на лов през тази година, след проведените обучителни курсове.

През годините се наблюдава известно увеличение на членовете в областта, докато в други райони на страната има намаление. Причините са различни – както пандемията, която е покосила не малко хора, така и Африканската чума по свинете, тъй като дивата свиня е основния ловен дивеч почти в цяла Европа.

„От високия връх на 110-годишния юбилей на нашето ловно рибарско сдружение, искам да пожелая на  всички членове много здраве и много успехи във високоблагородната мисия по опазване и облагородяване на прекрасната българска природа. Да ни е честит днешния празник! На слука, на всички ловци“ – пожела на  колегите си Иван Василев, Ловно-рибарско дружество „Сокол-1911“ – Благоевград.

Подробностите можете да чуете в интервюто на Биляна Славчева с Иван Василев:

Вижте още
Доц. Тодор Широв

Доц. Тодор Широв: При загуба на обоняние потърсете лекар специалист

Между 5 и 13 дни е терапевтичният прозорец, след който човек рискува да загуби способността си да усеща миризми завинаги. Загубата на обоняние се превърна в нещо нормално от началото на пандемията с COVID-19. Оказва се обаче, че това е смущение, което ако не отшуми до две седмици, трябва задължително да се лекува. В противен случай човек..

публикувано на 01.12.21 в 13:08

Младежите от БЧК – Благоевград с АНТИСПИН кампания

Днес международната общност отбелязва Световния ден за борба срещу СПИН. По данни на СЗО близо 38 млн. души в света живеят с ХИВ/СПИН, като броят на новоинфектираните лица през 2020 година е 1,5 млн., а смъртните случаи са 680 000. Тази година денят е под надслов „Да премахнем неравенството. Да спрем СПИН“. Днес по време на АТНИСПИН акция..

публикувано на 01.12.21 в 12:53

И младите хора у нас се интересуват от историята на България

Млади хора от Клуб „Родолюбие и отечествознание“ организираха шествие с повод 102-рата годишнина от подписването на Ньойския договор. Той е подписан на 27-ми ноември 1919 година в едно парижко предградие. След това от страната ни са откъснати немалко територии – Западните покрайнини, района на Струмица в Северна Македония, освен това и българските..

публикувано на 30.11.21 в 16:20
Д-р Веселка Мончева

Д-р Веселка Мончева: Спад на болните с COVID-19 в Пиринско, излизаме от червената зона

„154 са новоинфектираните с COVID-19 в област Благоевград за последното денонощие. Най-много са те в областния център – 31, Петрич – 29, но съобразно брой жители, най-много са те в община Петрич. Гоце Делчев – 16, Сандански – 14 случая, Разлог – 4. За предходната седмица се наблюдава лек спад в заболеваемостта – 759 инфектирани, преди 2..

публикувано на 30.11.21 в 15:03

„Рестартирай Европа“: Демокрацията, климата и околната среда – най-актуалните теми за бъдещето на Европа

Най-голям брой идеи са привлекли темите за демокрацията в ЕС, за климата и околната среда. Това става ясно след втората пленарна сесия на Конференцията за бъдещето на Европа, която обърна внимание на предложенията на младите хора и отчете постигнатия напредък до момента. Сесията се проведе на 23 октомври в Страсбург и събра граждани,..

публикувано на 30.11.21 в 12:00

Повече валежи през декември

Новата седмица започна с доста динамично време и в Югозападна България. Сбъдна се прогнозата на синоптиците за валежи от сняг в последния ноемврийски ден, като на места се образува и снежна покривка. До края на деня валежите ще спрат, но ще продължи да духа северозападен вятър, с който ще нахлува доста студена въздушна маса.  „Предстои чувствително..

публикувано на 30.11.21 в 11:15

Ученици от Петрич с жест към пенсионерите от село Габрене

Пореден жест на подкрепа за съхранение на културата и традициите на Подгорието, осъществиха младите благотворители от екипа на г-жа Анелия Попова от ПГИТ „Проф. д-р А. Златаров” в град Петрич. Младежите дариха на възрастните хора от пенсионерския клуб в село Габрене, спечелената от тях награда от проект под формата на хладилник, от който пенсионерите в..

публикувано на 29.11.21 в 13:27
Подкасти от БНР