Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Рестартирай Европа“: Демокрацията, климата и околната среда – най-актуалните теми за бъдещето на Европа

Най-голям брой идеи са привлекли темите за демокрацията в ЕС, за климата и околната среда. Това става ясно след втората пленарна сесия на Конференцията за бъдещето на Европа, която обърна внимание на предложенията на младите хора и отчете постигнатия напредък до момента.

Сесията се проведе на 23 октомври в Страсбург и събра граждани, представители на институциите на ЕС, националните парламенти и други организации.

Според съпредседателя на Конференцията Ги Верхофстад на уебсайта на Конференцията са регистрирани около 9 000 идеи и над 15 000 коментара.

По време на онлайн семинар за Конференцията за бъдещето на Европа, евродепутатът Цветелина Пенкова отбеляза, че по повод Конференцията е провела събития в 16 области в България. Целта е да се даде възможност на младите хора да представят своите предложения. Цветелина Пенкова изтъкна, че младежите са се фокусирали основно върху зелената тема и образованието. Те предлагат да се разширят възможностите за развитие на електрическия транспорт. Според младото поколение в България, ЕС трябва да бъде по-ангажиран в сферата на изкуството, като се създаде възможност за връзка между хората на изкуството от цяла Европа.

Според евродепутата Илхан Кючюк колкото по-силен е ангажиментът на европейските граждани, толкова по-трудно ще бъде на политиците да отрекат тези идеи. Илхан Кючюк посочи редица от примери за идеи, които са вече успешно реализирани. „Правото на онлайн работа, което не беше регулирано законодателно, Белгия е една от държавите, която го вкара в своето законодателство. Трудовото законодателство в различни държави се превърна в най-актуална тема.“, допълва Кючюк.

Следващите две пленарни заседания на Конференцията за Бъдещето на Европа ще се проведат на 17-18 декември и 21-22 януари. Тогава ще се разискват препоръките на четирите европейски граждански панела, които ще са приключили работата си. 

Конференцията за бъдещето на Европа е възможност за европейците да повлияят на посоката, в която ще се развива ЕС през следващите десетилетия. В центъра на конференцията е нейната платформа – дигитално пространство, в което всеки европеец може да сподели идеите си за Европа и за това какво трябва да се промени. Всички мнения се събират, анализират и се използват при работата на европейските граждански панели.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Веселин Христов: Възстановяваме диалога в БСП-Благоевград

Помирението в БСП-Благоевград е въпрос, който вълнува не само нашите членове, но и всички граждани на общината. Всички очакват БСП да бъде силна партия и считам, че това е възможно. Помирението вече е факт. Това заяви в предаването „Събития и личности“ на Радио Благоевград Веселин Христов, председател на общинската структура на БСП в областния..

публикувано на 22.04.24 в 12:25
Вилиан Стефанов

Фотоизложба в Благоевград показа последствията от ядрената аварията в Чернобил

Фотоизложбата „Изгубени във времето“, с 20 фотографии от забранената зона край Чернобил,  ще бъде открита в Благоевград на 26 април. Това е датата, на която през 1986 година,  стана  аварията в Чернобилската атомна централа. Преди войната в Украйна, зоната край Чернобил бе една от най-посещаваните туристически атракции в света, за което голяма..

публикувано на 22.04.24 в 09:28

Милена Статева: Реалният живот е много по-интересен от измислените филми в Холивуд

Милена Статева е доктор по социология, социален психолог , част от авторския екип на платформата „Климатека“. Тя изследва темата как масовата култура, по-специално киното гледат към климатичните промени. „ Киното е изключително важно, защото то създава един балон, в който живеем и който  ни оформя като личности “  подчерта в интервю за Радио..

публикувано на 22.04.24 в 09:19

Анжела Родел: Преводачът изгражда мостове между различни култури

Анжела Родел е американка по рождение и българка по душа. Родена е в щата Уисконсин. Следва в университета в Йейл, където за първи път чува българска народна музика и тя завинаги остава в нейното сърце. От десетилетия живее в България, говори, пее и превежда от български на английски език. През 2014 година получи българско гражданство за..

публикувано на 20.04.24 в 09:36

Методи Байкушев: Нов дълг от 14,5 млн. лв. няма да увеличи финансовата тежест за хората

Поемането на нов дълг в размер до 14,5 милиона лева няма да увеличи финансовата тежест за гражданите.  В момента ние плащаме по около 340 000 лева всеки месец главници и лихви по седем кредита. Само миналата година Общината изтегли кредити в размер на 10 милиона лева. През юни месец пък предстои да погасим окончателно дълг от 2019 година. Той е..

публикувано на 19.04.24 в 13:09

Великденски акции в Кочериново

Великденски инициативи организират от „Заедно за успех“ в Кочериново. По традиция екипът на сдружението обединява усилия заедно с учениците от Средно училище „Христо Ботев“ в града. В навечериeто на светлия празник в арт работилниците деца и младежи ще изработват креативни изделия, с които ще се включат в благотворителния базар. Това..

публикувано на 19.04.24 в 11:29

Фотоизложба в защита на човешките права

„Без расизъм в изборната кампанията за Европейски парламент” – това е призивът на най-новата инициатива на  сдружение „Мулти култи колектив“. Основната цел е да се повиши осведомеността и да се посочат вредните последици от расизма в различни социални аспекти, включително като предизборен политически инструмент в българските политически..

публикувано на 19.04.24 в 10:40