Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Издирван във Франция мъж е задържан в Благоевград

В Окръжна прокуратура – Благоевград са постъпили материали от дирекция „Международно оперативно сътрудничество“ на МВР – София относно родения в Алжир гражданин на Франция – Ф.Б. 33-годишният чужденец е бил задържан на 27 ноември в Благоевград. Пет дни по-рано, на 22 ноември, той е бил обявен за международно издирване с цел арест и екстрадиция от съдебните органи на Франция. Спрямо него е издадена Европейска заповед за арест от прокурор при Окръжния съд в Сент Етиен. Тя е по водено спрямо него дело за организиране и незаконно придобиване, държане, превоз и разпространение на високорискови наркотици, както и за незаконно държане и трафик на оръжие, боеприпаси и техни елементи. Престъпленията, за които той е обвинен във Франция, са с аналог в българския Наказателен кодекс и са наказуеми с лишаване от свобода.

В искането си за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ прокурор от Окръжна прокуратура – Благоевград е посочил, че по отношение на исканото от компетентния орган в чужбина лице съществува реална опасност то да се укрие. Мъжът няма нито трайна връзка с България, нито конкретен обитаван от него адрес на територията на страната, където би могъл да бъда открит за целите на производството.

В днешното заседание съдът уважи искането на държавното обвинение и взе мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо обявения за международно издирване френски гражданин.


Вижте още
Анита Коцелова

Анита Коцелова става зам.- областен управител на Благоевград

В Областна администрация Благоевград е пристигнала заповедта за назначаване на новия заместник-областен управител Анита Коцелова, потвърдиха за Радио Благоевград от областната администарция. 29-годишната дама е от Петрич и беше депутат от „Има такъв народ“ в миналия парламент.

публикувано на 27.01.22 в 10:46

Община Сандански връчи призове „Подари надежда“

С уважение и признание към доброто дело бяха наградени носителите на доброто.  За своята бърза реакция и решителност, спасили човешки живот, призът „ПОДАРИ НАДЕЖДА“, кметът на община Сандански – Атанас Стоянов, връчи на мл. сержант Атанас Секулов. Скромен, достоен, възпитан и трудолюбив! Патриот и родолюбец по душа. Така, носителят на надеждата бе..

публикувано на 27.01.22 в 06:48

Съветниците в Кюстендил ще заседават онлайн

Общинският съвет в Кюстендил ще проведе онлайн заседание на 27 януари.   В предварителния дневен ред са включени девет докладни записки. Заседанието ще е неприсъствено, от разстояние.   Съветниците трябва да гласуват актуализирана общинска програма за управление на отпадъците на територията на община Кюстендил за периода 2021–2028 година, както и..

публикувано на 27.01.22 в 06:29

406 нови случаи на COVID-19 в област Благоевград

9 916 са новите случаи на COVID-19 у нас, сочат актуализираните данни на Единния информационен портал. Това са над 26 процента от направените 37 587 теста.  70 са починалите за последните 24 часа, като 85 на сто от тях не са били със завършен ваксинационен курс.  Новите пациенти в болница са 624, като над 83 процента от тях не са ваксинирани. Хората,..

публикувано на 27.01.22 в 06:22

Облачно с температури да 7 градуса

Преди обед над по-голямата част от страната ще е облачно, но почти без валежи. В следобедните часове облачността ще се разкъсва и намалява. Минималните температури ще са между минус 6° и минус 1°, максималните – между 2° и 7.

публикувано на 27.01.22 в 06:17

Въвеждат допълнителни противоепидемични мерки в област Кюстендил

От 28 януари в област Кюстендил влизат в сила допълнителни противоепидемични мерки. Това решиха на днешното заседание членовете на Областния оперативен щаб. Заседанието бе свикано от областния управител Катя Димитрова, в него се включи и нейният заместник Любомир Терзийски. За новите мерки предстои издаване на заповед на РЗИ – Кюстендил,..

публикувано на 26.01.22 в 18:26

Режим на осветление на уличните лампи в Община Трън

Уличните лампи в трънските села светят само от 18 до 23 часа, каза кметът на Трън Цветислава Цветковав. Режимът е въведен заради скъпия ток. Община Трън е една от най- големите по площ в страната. На нейната територия има 51 села, в които живеят основно възрастни хора. Община Трън няма възможност да обслужва високите сметки за ток, каза кметът Цветислава..

публикувано на 26.01.22 в 16:26
Подкасти от БНР