Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България ще плаща данък пластмаса за десетки милиони евро

3
Снимка: Росинка Проданова

Националната вноска въз основа на количеството нерециклирани отпадъци от пластмасови опаковки е нов собствен ресурс на ЕС. Това е така нареченият данък върху пластмасата, който страните-членки внасят в европейския бюджет. Което за България означава  десетки милиони евро годишно данък пластмаса, заради ниския дял на разделното събиране и рециклиране на пластмасовите отпадъци. Но и до този момент страната ни е сред тези в Европа, които отделят най-голям процент от БВП за справяне с отпадъците – 0.62% от БВП на година за периода 2015-2019 г. Това е един от най-високите проценти, отделян за отпадъци сред държавите в ЕС и е близо два пъти по-висок от разходите на Балтийските републики и Румъния. Данните сочат, че България има по-високи разходи за управление на отпадъците в сравнение със страните в региона.

Факт е, че редица екологични организации у нас упорито и настойчиво поставят този въпрос пред властта и обществото, събират аргументи, проучват опита на страните с действащи депозитни системи, които значително спестяват пари на данъкоплатците. Част от тези усилия и системна работа бе организираното от сдружение „За Земята“ посещение в Литва на група журналисти, еколози, научни работници от БАН. „Още от първите срещи с местните хора разбрахме, че след въвеждане на депозитната система им е чиста гората, планината, много бързо са изчезнали пластмасовите бутилки от реките и от поляните“, сподели за Радио Благоевград  Елеонора Йосифова от „За Земята“. Картината допълва колежката и Данита Заричинова: „На мен ми направи впечатление как бизнесът, държавата и хората работят заедно, еднакво са мотивирани, което е ключът като една успешна система“. За въвеждането на депозитната система са необходими най-напред и преди всичко умни политици, политическа воля, обществен дебат и диалог, за да бъде разбрана и приета депозитната система. В момента в България се рециклират едва 22% от пластмасовите опаковки. Според европейските правила до 2027 година трябва да събираме разделено 77% от пластмасовите бутилки, а до 2029 година да надхвърлим 90%. Литовците са го направили 10 години по-рано. А ние, ще ги стигнем ли – как и кога?

Цялото интервю с Елеонора Йосифова и Данита Заричинова можете да чуете в звуковия файл.

Очаквайте още информация за депозитната система в Литва на 12 декември 2021 година (неделя) от 8:15 часа, отново в рубриката „Премини на зелено“ по Радио Благоевград.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Тютюн, 2024: По-малко като количество, но с екстра качество

Динамичното време през последните седмици няма как да не се отрази на тютюневата реколта. Припомняме, че заради опустошителната градушка преди няколко седмици в района на селата Дебрен и Рибново в община Сатовча, бе унищожена около 90 % от тютюневата реколта, но се оказва, че и горещините също са рискови за доброто количество и качество на..

публикувано на 25.07.24 в 14:30

Иван Христанов: Липсва превенция при борбата с горските пожари

Темата за горските пожари и реакцията на държавата и институциите, бе сред водещите акценти в предаването “Събуди деня”.  Иван Христанов, бивш зам.-министър на земеделието и лидер на ПП “Единение” коментира тежката кризисна ситуация с пожарите в страната.  „Почвите бяха сухи още в началото на годината. Водозапасеността беше ниска. Нямаше снежна..

публикувано на 24.07.24 в 11:24

Кабинет с третия мандат или поредни избори?

Възможен ли изход от политическата криза в последния момент? Защо не успяха да получат парламентарна подкрепа първите и вторите мандатоносители? Коя политическа сила ще получи третия мандат и какви са опциите за реализацията му? Какви са големите предизвикателства пред политическите партии в навечерието на все по-вероятните поредни предсрочни избори?..

публикувано на 24.07.24 в 11:12

Студенти разработиха проекти за възстановяване на парк „Хисарлъка“ на Кюстендил

Първокурсници от Университета по архитектура, строителство и геодезия по време на лятната си практика проучиха парк „Хисарлъка“ и разгледаха интересни обекти в Кюстендил, обследваха различни територии с потенциал, но и с проблеми вследствие на тяхното неподдържане през последните години. Учебната практика бе по предмета „Основи на архитектурното..

публикувано на 19.07.24 в 11:16

Община Самоков ще присъди стипендии на ученици и студенти

До 31 юли ученици и студенти с отличен успех и постижения в различни научни области могат да кандидатстват за стипендия от Община Самоков. За поредна година общината ще присъди 9 стипендии в подкрепа на даровити ученици от 8-ми до 12-ти клас и студенти, които се развиват успешно в областите природо-математически науки; хуманитарни науки;..

публикувано на 18.07.24 в 15:10

ПП-ДБ готови да върнат втория мандат за съставяне на правителство

Парламентарната група на "Продължаваме Промяната - Демократична България" обяви на брифинг в парламента, че са готови да върнат втория мандат за съставяне на правителство неизпълнен. Решението дойде след срещи с представителите на другите парламентарни групи, които отказаха да подкрепят предложената от коалицията декларация за антикорупционно..

публикувано на 18.07.24 в 11:40

Александър Томов–син получи награда от международния фестивал „GOLDEN FEMI FILM FESTIVAL 2024“

Награда за своя филм „Господ е мой пастир“ получи възпитаникът на ЮЗУ „Н. Рилски“ Благоевград Александър Томов-син. Наградата е за най-добър късометражен студентски филм. Лентата, с участието на актьора Калин Врачански, участва в тазгодишното издание на международния фестивал „GOLDEN FEMI FILM FESTIVAL 2024“. „Според мен Александър Томов в..

публикувано на 18.07.24 в 10:55