Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стартира приемът на заявления по Схемата de minimis за тютюнопроизводителите

Цветан Филев

От 20 декември започва приемът на документи за получаване на средства по Схемата de minimis в помощ на тютюнопроизводителите, заради сушата и повишените цени на енергоносителите. 
„По-бърза реакция към Сектора не е имало никога. На 4 октомври поискахме тази средства да бъдат одобрени от Консултативния съвет по тютюна на 13 ноември той се проведе, а на 9 декември земеделският министър разписа указанията за получаване на помощта. Приемът на заявленията започва от 20 декември и ще продължи до 31 януари 2022г. Това са 40 дни, в които тютюнопроизводителите, които отговарят на условията, трябва да подадат заявления, но не в Общинските служби „Земеделие“ в Областните Дирекции на ДФ „Земеделие“ по местонахождение на имота, в който се разсажда тютюнът“ – съобщи за Радио Благоевград Цветан Филев, председател на Националната асоциация на тютюнопроизводителите, НАТ-20210 и президент на Европейската междубраншова организация в сферата на суровия тютюн, ELTI.
Около 3 милиона лева е общата сума за помощта, която трябва да бъде изплатена до 28 февруари догодина. За целта, тютюнопроизводителите трябва да приложат към заявленията и актуална банкова сметка на ползвателя, по която да им бъдат преведени парите. 
„По 120 лева е единичната ставка на декар, като максималната сума, която може да получи един тютюнопроизводител, е до 25 хиляди евро или над 48 хиляди лева на бенефициент“ – уточни още Цветан Филев.
Той коментира и ниските изкупни цени на тютюна в някой райони на страната, сред които е и гоцеделчевският. По думите на експерта, помощта по Схемата de minimis се явява и като превантивно подпомагане за тютюнопроизводителите, именно заради ниските изкупни цени на тютюна. 
До края на месец декември, България трябва да реши, кой ще бъде новият референтен период за получаване на Преходната национална помощ след 2023 г. Такова решение трябва да вземе всяка страна членка на евросъюза, като този период не може да бъде по-късен от 2018г.
Подробностите можете да чуете в интервюто на Биляна Славчева с Цветан Филев:




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Бобораци кани всички на мегдана с една благотворителна кауза

Благотворителен събор ще се състои на 31 август в радомирското село Бобораци. Празникът под надслов "В Бобораци на мегдана" цели да набере средства за подпомагане на дейността и ремонта на сградата на Народно читалище "Самообразование 1925 г." в селото. Организатори на събитието са Община Радомир, Кметство село Бобораци, НЧ „Самообразование – 1925г.“,..

публикувано на 29.08.24 в 17:57

Винари от Югозапада: Стафиди вместо грозде, ако не завали дъжд

Добра гроздова реколта очакват винопроизводителите от Югозапада, въпреки сушата. Лозарите с радост споделят, че от години не се е случвало да няма болести по лозята и добивът да е толкова висок. Но ако не завали дъжд и то по-продължителен, гроздето ще стане на стафиди, оплакват се винопроизводителите от региона. Кметът на село Илинденци..

публикувано на 29.08.24 в 10:02

Да „подадеш уше“ към историята на Югозапада

Възпитаници на Американския университет в Благоевград са създатели на аудио гид, който разказва историята на Югозапада, криеща се зад витрините на Регионалния исторически музей в града. Проектът „Подай уше“ е плод на над 5-годишната работа на Вера Арзуманян, София Дренкова, Моника Бояджиева и Цветана Хайдушка, а чрез него всеки чуждестранен..

публикувано на 28.08.24 в 13:51

Община Сатовча ще предотвратява пожари

Топлото време и многото пожари в цялата страна са основната причина за закупуването на два дрона от община Сатовча. Предложението е било на екипа на кмета на общината Арбен Мименов. Това заяви той в интервю за Радио Благоевград. Двата дрона са последна дума на техниката и те ще наблюдават северната и южната част на общината. Предимно планинските..

публикувано на 28.08.24 в 11:27

Водата трябва да се пести

Водата трябва да се пести -  това е израз, който употреби няколко пъти в интервюто за Радио Благоевград Емил Димитров- Ревизоро. Той е бивш народен представител, както и бивш министър на околната среда и водите. „Преди три години оставихме всички язовири пълни не за да приозвеждат ток и да дават на частните ВЕЦ- ове,а за национален ресурс“ –..

публикувано на 28.08.24 в 11:16
Михаил Кръстев

Михаил Кръстев: Политическото напрежение е ограничено до отделни партии и групи, не до цялото общество

"Не виждам напрежение в обществото във връзка с политическите процеси у нас. Напрежение наблюдавам само в някои политически групи, които са вече доста малки – както по влияние в обществото, така и като електорат. За съжаление, тяхното влияние върху общественото мнение не кореспондира с реалното им въздействие върху обществения живот. Напрежение сред..

публикувано на 27.08.24 в 11:20

Сериозни изводи след пожарите в Благоевградска област

Основният извод е, че пожарите в повечето случаи са причинени от действията на хората. Понякога те са дължат на небрежност, на пренебрегване на елементарните правила при високи температури и безводието, обхванало страната. Сериозни пожари имаше в планината Славянка на границата с Гърция, над село Цапарево в Малешевската планина близо до границата..

публикувано на 26.08.24 в 10:28