Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С 40% се увеличава такса смет за домакинствата в Благоевград

Интересна и наситена с новини бе днешната, последна за тази година, сесия на Общинския съвет в Благоевград. Към първоначално заложните 36 точки в дневния ред, бяха гласувани още 9 извънредни.

Сериозен дебат предизвикаха две точки от дневния ред на заседанието, които всъщност имаха и известна връзка по между си. Чуха се различни предложение, относно Наредбата за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги на територията на община Благоевград за 2022 година. Разногласия предизвика предложеното на кмета за увеличение на такса смет за домакинствата от 1.1 промила на 2.9 промила, което част от общинските съветници не одобриха с  аргумента, че увеличението е много драстично. Своя позиция по темата изрази и бившият общински съветник Димитър Урдев, според когото, начинът на определяне на промилите е абсурден.

„Няма как, стойността на тази услуга да се определя от данъчната основа на имота“ – коментира Урдев.

От групата на ГЕРБ поискаха намаление на промила за такса смет от 2.9 на 2.2 промила, което не бе прието.

Кметът Илко Стоянов коментира, че това увеличение е наложително, защото благодарение на него ще се осигурят допълнителни средства в бюджетна за социални дейности, например. Според него, това е европейският модел, който ще стимулира гражданите да взимат по-активно участие в сметосъбирането и така, ще им бъде намален данъкът. Илко Стоянов бе категоричен, че увеличението не е драстично и даде конкретен пример.

„В 4-та зона в квартал „Струмско“ например, таксата става от 23 лева на 59 лева годишно. То всичко поскъпва, ние какво да направим? А селата, нали и там падат, ето от 58 на 33 падат таксите, нали искате да се грижим и за селата. Започваме да тестваме модела, но наистина не говорим за някакво драстично повишение, а говорим за увеличение с около 40 лева на година“ – уточни кметът Илко Стоянов.

Общинските съветници гласуваха предложението за увеличение на такса смет по отделните пера. Не бе прието предложението за намаляване ставката за бизнеса, но затова пък бе прието предложението за намаляване на такса смет в селата.

Калоян Ханджийски бе един от общинските съветници, които гласуваха против предложението за драстично увеличение на такса смет за домакинствата.

„Аз съм против всички предложения, защото общинска администрация не можа да ни убеди. На практика, увеличението на такса смет за домакинствата обобщено, е 40 %. В цифри това означава – 5 200 000 лева събираме в номинал на годишна база, с новите промени ще се събират 7 милиона лева и половина. Това е огромен скок, непосилно за населението вдигане на такса смет. Да, трябва да се вдигне, но не толкова драстично. Разумният и аргументиран вариант е да има увеличение, но със стъпки от 5 до 10%“ – коментира Калоян Хаджийски.

Освен това, общинските съветници решиха, засега да не се променят таксите за детските градини и яслите.

Една от извънредните точки, която бе гласувана бе по отношение, изхранването на пациентите в онкоболницата „Св. Мина“, което вече ще се поема от Домашния социален патронаж за сметка на лечебното заведение.

Подробностите можете да чуете в репортажа на Биляна Славчева:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Тютюн, 2024: По-малко като количество, но с екстра качество

Динамичното време през последните седмици няма как да не се отрази на тютюневата реколта. Припомняме, че заради опустошителната градушка преди няколко седмици в района на селата Дебрен и Рибново в община Сатовча, бе унищожена около 90 % от тютюневата реколта, но се оказва, че и горещините също са рискови за доброто количество и качество на..

публикувано на 25.07.24 в 14:30

Иван Христанов: Липсва превенция при борбата с горските пожари

Темата за горските пожари и реакцията на държавата и институциите, бе сред водещите акценти в предаването “Събуди деня”.  Иван Христанов, бивш зам.-министър на земеделието и лидер на ПП “Единение” коментира тежката кризисна ситуация с пожарите в страната.  „Почвите бяха сухи още в началото на годината. Водозапасеността беше ниска. Нямаше снежна..

публикувано на 24.07.24 в 11:24

Кабинет с третия мандат или поредни избори?

Възможен ли изход от политическата криза в последния момент? Защо не успяха да получат парламентарна подкрепа първите и вторите мандатоносители? Коя политическа сила ще получи третия мандат и какви са опциите за реализацията му? Какви са големите предизвикателства пред политическите партии в навечерието на все по-вероятните поредни предсрочни избори?..

публикувано на 24.07.24 в 11:12

Студенти разработиха проекти за възстановяване на парк „Хисарлъка“ на Кюстендил

Първокурсници от Университета по архитектура, строителство и геодезия по време на лятната си практика проучиха парк „Хисарлъка“ и разгледаха интересни обекти в Кюстендил, обследваха различни територии с потенциал, но и с проблеми вследствие на тяхното неподдържане през последните години. Учебната практика бе по предмета „Основи на архитектурното..

публикувано на 19.07.24 в 11:16

Община Самоков ще присъди стипендии на ученици и студенти

До 31 юли ученици и студенти с отличен успех и постижения в различни научни области могат да кандидатстват за стипендия от Община Самоков. За поредна година общината ще присъди 9 стипендии в подкрепа на даровити ученици от 8-ми до 12-ти клас и студенти, които се развиват успешно в областите природо-математически науки; хуманитарни науки;..

публикувано на 18.07.24 в 15:10

ПП-ДБ готови да върнат втория мандат за съставяне на правителство

Парламентарната група на "Продължаваме Промяната - Демократична България" обяви на брифинг в парламента, че са готови да върнат втория мандат за съставяне на правителство неизпълнен. Решението дойде след срещи с представителите на другите парламентарни групи, които отказаха да подкрепят предложената от коалицията декларация за антикорупционно..

публикувано на 18.07.24 в 11:40

Александър Томов–син получи награда от международния фестивал „GOLDEN FEMI FILM FESTIVAL 2024“

Награда за своя филм „Господ е мой пастир“ получи възпитаникът на ЮЗУ „Н. Рилски“ Благоевград Александър Томов-син. Наградата е за най-добър късометражен студентски филм. Лентата, с участието на актьора Калин Врачански, участва в тазгодишното издание на международния фестивал „GOLDEN FEMI FILM FESTIVAL 2024“. „Според мен Александър Томов в..

публикувано на 18.07.24 в 10:55