Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Представиха сборника „С песните на Градски детски хор“

6
Снимка: Биляна Славчева

В приятното арт пространство на новия „Библиоклуб“ на Регионална библиотека „Димитър Талев“ – Благоевград, днес бе представен сборникът „С песните на Градски детски хор“ към Народно читалище „Никола Вапцаров 1866“ – Благоевград, който е посветен на 155-та годишнина от основаването на една от най-старите културни институции в града. 
Книжката е съвместен труд на проф. Христо Кротев и доц. д-р Николина Кротева, реализиран е с моралната и финансова подкрепа на читалището в Благоевград, благодарение на което, сборникът се разпространява абсолютно безплатно. В него са включени песни за деца от различна възрасти. Те са събирани години, но вече професионално описани и достъпно представени. 
„Идеята е да бъде създаден творчески продукт, който да запълни липсата от подходящ репертоар за детските хорове в България. В сборника са включени популярни песни, които се изпълняват от Градски детски хор към читалището в Благоевград. Колкото и да е странно, тези песни за деца се намират изключително трудно на хартиен носител. И си представям, какво се случва, когато един млад колега тръгва да прави хор в някое читалище, той ще се чуди откъде да тръгне, с какво да започне своята работа. Така че, в една голяма част от сборника сме представили една събирателска дейност, която е минала и през нашия професионален поглед“ – коментира проф. Христо Кротев. 
Песните са предимно български, подредени са тематично, като има и три авторски произведения на проф. Христо Кротев.
„Градски детски хор към читалището в Благоевград е един културен феномен, според мен. Благодарение на проф. Христо Кротев и на доц. д-р  Николина Кротева, този хор успява да се запази и да има живот, да има концерти, участия, децата да ходят с удоволствие да пеят. Подборът, който проф. Кротев прави за този хор е изключително ценен за децата, защото това изкуство е твърде елитарно и то не е толкова близко до децата, но те го заобичват, благодарение на примера, който дава този творчески тандем. Тяхната работа е показателна за високата естетическа класа, която те целят обучавайки, образовайки и възпитавайки децата в Градски детски хор“ – с тези думи се обърна към присъстващите Силвия Домозетска, директор Дирекция „Култура, спорт и туризъм“ в Община Благоевград, която също уважи събитието.
Думи на признателност и благодарност към семейство Кротеви за творческите им успехи в сферата на детското хорово изкуство изразиха и жители на Благоевград, които присъстваха на събитието в Регионалната библиотека.
Подробностите можете да чуете в репортажа на Биляна Славчева:

Галерия

Вижте още

Календар с кауза издадоха младите петрички планинари

С интересна инициатива започнаха новата година членовете и ръководителите на Клуб „Млад планинар“ – Петрич, които вече издадоха собствен календар с кауза. Снимките са направени от самите деца по време на преходи и събития през миналата година. Най-добрите фотографии са поместени в благотворителния календар с кауза.  „По време на походите високо в..

публикувано на 27.01.22 в 17:00

Проф. Магдалена Панайотова: Дадох си сметка, колко важна e темата за разбирателството между Изтока и Запада

„Дадох си сметка, колко важна e темата за разбирателството и неразбирателството между Изтока и Запада. В темите, които съм разглеждала се оформя образът на своя, на другия, на чужденеца, приключенията на идентичността, търсенето на ориентири в съвременната среда и се дискутира възможността да бъдем истински толерантни, защото различието продължава да..

публикувано на 26.01.22 в 17:43

Цветан Филев: Редно е да се осигуряваме на реалните пари, които получаваме

Спешно провеждане на Консултативен съвет по тютюна към министъра на земеделието, най-късно до средата на февруари 2022 г., поискаха от Националната асоциация на тютюнопроизводителите НАТ-2010, с второ писмо до ръководството на земеделското министерство. Спешността на заседанието се налага поради факта, че вече излезе Индикативният график на Държавен..

публикувано на 26.01.22 в 15:00

Предстои среща с представители на Българо-германската търговско промишлена палата в Благоевград

Не спира интересът на български и чужди фирми за развиване на производство в Благоевград. Това заяви кметът на община Благоевград Илко Стоянов в интервю за Радио Благоевград. Последният разговор е бил с представители на германска автомобилна компания, която се интересува от Благоевград за част от своите производства. Важно за бъдещите инвеститори е..

публикувано на 26.01.22 в 10:46
Тодор Галунов

Разговорите със Северна Македония продължават

Положителен е фактът, че премиерът Кирил Петков започна своите разговори с новия министър-председател на Северна Македония Д.Ковачевски. Отношенията между двете страни, съседки на Балканите, трябва да са ясни и да няма тъмни страни. Това заяви в интервю за Радио Благоевград политологът проф. д-р Тодор Галунов. Но, има и някои пропуски. Първият е във..

публикувано на 24.01.22 в 10:20

Радина Калдамукова: Градското земеделие е начин да направим градовете по-зелени и екологични

„По дефиниция градското земеделие е отглеждане на различни земеделски култури, билки, храсти и дървета в градска и крайградска среда. Целта е да се завърнем към изгубените си корени, към природата и да направим  градската среда по-зелена и по-здравословна “, поясни за слушателите на Радио Благоевград Радина Калдамукова, магистър по геоекология, с..

публикувано на 24.01.22 в 10:14
mihail_nedelchev

С Михаил Неделчев за втория том на "Как работи литературната история?"

Предлагаме ви да чуете разговора на Валентин Дишев с проф. Михаил Неделчев за неговата нова книга – втория том от поредицата "Как работи литературната история?": "Литературноисторически персоналистични сюжети". Вторият том на поредицата "Как работи литературната история?" – "Литературноисторически персоналистични сюжети", е композиран в две книги,..

публикувано на 23.01.22 в 12:25
Подкасти от БНР