Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Доц. Елена Ставрова: Голяма част от тестовете за COVID-19 във Великобритания се правят вкъщи

„Във Великобритания на гражданите максимално е спестено посещението на болнични заведения. Там отиват обикновено хора, които имат проблеми. Тестовете се донасят от пощенски служител в дома, човек сам прави своята проба, затваря по подходящ начин и връща  отново с пощенска пратка“, сподели за слушателите на Радио Благоевград  доц. Елена Ставрова,  преподавател по финанси в Югозападния университет в Благоевград. Преди броени дни тя се завърна от гостуване в английската столица, където, както много българи, има близки хора. Тестването на учениците става също вкъщи, два пъти седмично и родителите носят отговорност за резултатите. Търговската мрежа и заведенията са отворени за хората със зелен сертификат, но могат да се видят и доста празни рафтове в магазините, което е знак за проблеми с доставките.

Цената на газа във Великобритания се е удвоила.

„Цените на енергоносителите галопират. Аз конкретно се поинтересувах за газта. Удвоила се е цената. Въпреки, че са близо до Норвегия, че нямат проблеми със снабдяването, но и там и цените на хранителните стоки растат. Това е инфлационен проблем, за който даже не можем още да твърдим, че е след криза, но обхваща целия свят“, коментира доц. Ставрова. 

Еуфорията от БРЕКЗИТ отмина.

Еуфорията във Великобритания от БРЕКЗИТ вече не е така голяма, както беше в самия процес на преговорите, защото „вече е ясно, че Великобритания губи от ограничаването на достъпа си до европейския пазар. Това веднага е качило търговските обороти с Ирландия. Много от английските фирми имат регистрации там, за да продължат да се възползват от ефектите, които дава достъпът до такъв огромен  пазар. Земеделските производители вече питат къде са им субсидиите, данъците са повишени  - най-напред разходите за социално осигуряване, но аз мисля, че и другите данъци ще се повишат, за да компенсират тези гарантирани плащания, които страната получаваше от бюджета на ЕС“, каза още доц. Ставрова.
Цялото интервю с доц. Елена Ставрова чуйте в звуковия файл.

Вижте още

Календар с кауза издадоха младите петрички планинари

С интересна инициатива започнаха новата година членовете и ръководителите на Клуб „Млад планинар“ – Петрич, които вече издадоха собствен календар с кауза. Снимките са направени от самите деца по време на преходи и събития през миналата година. Най-добрите фотографии са поместени в благотворителния календар с кауза.  „По време на походите високо в..

публикувано на 27.01.22 в 17:00

Проф. Магдалена Панайотова: Дадох си сметка, колко важна e темата за разбирателството между Изтока и Запада

„Дадох си сметка, колко важна e темата за разбирателството и неразбирателството между Изтока и Запада. В темите, които съм разглеждала се оформя образът на своя, на другия, на чужденеца, приключенията на идентичността, търсенето на ориентири в съвременната среда и се дискутира възможността да бъдем истински толерантни, защото различието продължава да..

публикувано на 26.01.22 в 17:43

Цветан Филев: Редно е да се осигуряваме на реалните пари, които получаваме

Спешно провеждане на Консултативен съвет по тютюна към министъра на земеделието, най-късно до средата на февруари 2022 г., поискаха от Националната асоциация на тютюнопроизводителите НАТ-2010, с второ писмо до ръководството на земеделското министерство. Спешността на заседанието се налага поради факта, че вече излезе Индикативният график на Държавен..

публикувано на 26.01.22 в 15:00

Предстои среща с представители на Българо-германската търговско промишлена палата в Благоевград

Не спира интересът на български и чужди фирми за развиване на производство в Благоевград. Това заяви кметът на община Благоевград Илко Стоянов в интервю за Радио Благоевград. Последният разговор е бил с представители на германска автомобилна компания, която се интересува от Благоевград за част от своите производства. Важно за бъдещите инвеститори е..

публикувано на 26.01.22 в 10:46
Тодор Галунов

Разговорите със Северна Македония продължават

Положителен е фактът, че премиерът Кирил Петков започна своите разговори с новия министър-председател на Северна Македония Д.Ковачевски. Отношенията между двете страни, съседки на Балканите, трябва да са ясни и да няма тъмни страни. Това заяви в интервю за Радио Благоевград политологът проф. д-р Тодор Галунов. Но, има и някои пропуски. Първият е във..

публикувано на 24.01.22 в 10:20

Радина Калдамукова: Градското земеделие е начин да направим градовете по-зелени и екологични

„По дефиниция градското земеделие е отглеждане на различни земеделски култури, билки, храсти и дървета в градска и крайградска среда. Целта е да се завърнем към изгубените си корени, към природата и да направим  градската среда по-зелена и по-здравословна “, поясни за слушателите на Радио Благоевград Радина Калдамукова, магистър по геоекология, с..

публикувано на 24.01.22 в 10:14
mihail_nedelchev

С Михаил Неделчев за втория том на "Как работи литературната история?"

Предлагаме ви да чуете разговора на Валентин Дишев с проф. Михаил Неделчев за неговата нова книга – втория том от поредицата "Как работи литературната история?": "Литературноисторически персоналистични сюжети". Вторият том на поредицата "Как работи литературната история?" – "Литературноисторически персоналистични сюжети", е композиран в две книги,..

публикувано на 23.01.22 в 12:25
Подкасти от БНР