Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

2021-ва/2027-ма: Европейска възможност за европейско развитие на Благоевград

2
Снимка: Бойка Браткова

Планът за интегрирано развитие на Община Благоевград ще бъде предложен за гласуване на общинските съветници на предстоящото заседание на местния парламент. Документът вече е получил и необходимото одобрение на РИОСВ, стана ясно на официална пресконференция на представители на кметския екип. 
Според Закона за регионалното развитие всяка една българска община трябва да разполага със собствен План за интегрирано развитие. Тази рамка очертава преспективите за подобряване качеството на жизнената среда и стабилизиране на икономическите и социални компоненти в местните общности в периода 2021 – 2027 година. А общинските власти са задължени да привлекат в тази дейност представители на различни стопански, образователни и неправителствени сектори. Те пък от своя страна трябва да очертаят основните направления, в които да се развива и инвестира в общината. 
Според заместник-кмета по хуманитарните дейности, Дамян Качулски, Благоевград вече е в стартова позиция.
Целта на документа, който ще търпи постоянно развитие, е да се мобилизират отделните компоненти в дадената община, които чрез включването си в Плана за интегрирано развитие, ще могат по-лесно да имат достъп до европейските финансови инструменти, подчерта Качулски.
Три са заложените основни стратегически цели, които обуславят развитието на нормална жизнена среда – икономика, човешки ресурси и адекватна инфраструктура. Идеята е, не да се развива всяка една поотделно, а да се търсят варианти за взаимосвързаност, т.е интегрираност на отделните жизненоважни звена.
Днес документът се внася в деловодсството на Общински съвет – Благоевград, а кметската администрация се надява да бъде одобрен при гласуване от местните парламентаристи на сесията на 28-ми януари, т.г.

Галерия

Вижте още

Календар с кауза издадоха младите петрички планинари

С интересна инициатива започнаха новата година членовете и ръководителите на Клуб „Млад планинар“ – Петрич, които вече издадоха собствен календар с кауза. Снимките са направени от самите деца по време на преходи и събития през миналата година. Най-добрите фотографии са поместени в благотворителния календар с кауза.  „По време на походите високо в..

публикувано на 27.01.22 в 17:00

Проф. Магдалена Панайотова: Дадох си сметка, колко важна e темата за разбирателството между Изтока и Запада

„Дадох си сметка, колко важна e темата за разбирателството и неразбирателството между Изтока и Запада. В темите, които съм разглеждала се оформя образът на своя, на другия, на чужденеца, приключенията на идентичността, търсенето на ориентири в съвременната среда и се дискутира възможността да бъдем истински толерантни, защото различието продължава да..

публикувано на 26.01.22 в 17:43

Цветан Филев: Редно е да се осигуряваме на реалните пари, които получаваме

Спешно провеждане на Консултативен съвет по тютюна към министъра на земеделието, най-късно до средата на февруари 2022 г., поискаха от Националната асоциация на тютюнопроизводителите НАТ-2010, с второ писмо до ръководството на земеделското министерство. Спешността на заседанието се налага поради факта, че вече излезе Индикативният график на Държавен..

публикувано на 26.01.22 в 15:00

Предстои среща с представители на Българо-германската търговско промишлена палата в Благоевград

Не спира интересът на български и чужди фирми за развиване на производство в Благоевград. Това заяви кметът на община Благоевград Илко Стоянов в интервю за Радио Благоевград. Последният разговор е бил с представители на германска автомобилна компания, която се интересува от Благоевград за част от своите производства. Важно за бъдещите инвеститори е..

публикувано на 26.01.22 в 10:46
Тодор Галунов

Разговорите със Северна Македония продължават

Положителен е фактът, че премиерът Кирил Петков започна своите разговори с новия министър-председател на Северна Македония Д.Ковачевски. Отношенията между двете страни, съседки на Балканите, трябва да са ясни и да няма тъмни страни. Това заяви в интервю за Радио Благоевград политологът проф. д-р Тодор Галунов. Но, има и някои пропуски. Първият е във..

публикувано на 24.01.22 в 10:20

Радина Калдамукова: Градското земеделие е начин да направим градовете по-зелени и екологични

„По дефиниция градското земеделие е отглеждане на различни земеделски култури, билки, храсти и дървета в градска и крайградска среда. Целта е да се завърнем към изгубените си корени, към природата и да направим  градската среда по-зелена и по-здравословна “, поясни за слушателите на Радио Благоевград Радина Калдамукова, магистър по геоекология, с..

публикувано на 24.01.22 в 10:14
mihail_nedelchev

С Михаил Неделчев за втория том на "Как работи литературната история?"

Предлагаме ви да чуете разговора на Валентин Дишев с проф. Михаил Неделчев за неговата нова книга – втория том от поредицата "Как работи литературната история?": "Литературноисторически персоналистични сюжети". Вторият том на поредицата "Как работи литературната история?" – "Литературноисторически персоналистични сюжети", е композиран в две книги,..

публикувано на 23.01.22 в 12:25
Подкасти от БНР