Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Михаела Александрова: Добрата информираност и критичното мислене са решаващи в борбата с грийнуошинга

Снимка: архив

Днес по-лесно е да се информираш, по-трудно е да анализираш и да отсяваш информацията критично. Така, че всеки, който развива себе си като мислеща личност и прояви любопитство да се запознае с рисковете на грийнуошинга, ще увеличи значително вероятността  да взима разумни потребителски и обществени избори“, коментира за Радио Благоевград Михаела Александрова, доктор по политология от катедра „Международни отношения“ в УНСС. Тя обясни как работи този механизъм за манипулация, посочи така наречените седем „гряха“ на грийнуошинга: премълчаване на важна информация: липса на доказателства: неопределеност на информацията: подвеждащи етикети и лога: използване на нерелевантни твърдения: акцентиране на по-малката от две злини: използване на лъжи. „От полза за по-пълноценното разбиране и на други проявления на грийнуошинга, би било разглеждането му в различен контекст: икономически, политически и социален“, каза още младият учен.

Каква е ролята на активното използване на „зелен“ език при грийнуошинга? Какви са рисковете за потребителите? Как обществото, хората да се ориентират и предпазват от капаните на заливащите ги примамливи предложения с марка “еко“?  – отговорите  в интервю с д-р Михаела Александрова, което можете да чуете  в звуковия файл:


Вижте още

Светът като чудо или „Може ли да ме полюлееш“

   "Именно светът като чудо е отправната точка на авторката в сборника с разкази „Може ли да ме полюлееш“. Чудо, което провокира въображението да създаде истории, движещи се на границата между реалното, психичното и сомнамбулното, между  съня и събуждането, между пейзажа на фантазията и бързата скица от натура. Сякаш действително едно око поглежда през..

публикувано на 15.05.22 в 22:49
Лили Сучева

Лили Сучева за ролята си в новия български филм "Чудовища"

Новият български филм "Чудовища" (2022), излезе на голям екран в края на месец април. „Чудовища“ провокира зрителите по темата за любовта като сделка, колко струва тя и може ли да се продаде, за самотата като избор, маските и раните, които се крият зад тях.   Филмът е създаден по идея на Наталия Дукова, която е сценарист и режисьор. Той е..

обновено на 15.05.22 в 13:58

Венцеслава Кожухарова: Най-добрият сценарий за бъдещето е енергийният микс

„ Най-добрият сценарий за бъдещето е енергийният микс, в който основни са възобновяемите енергийни източници. Колкото и да е тежко в момента заради кризите, можем да бъдем оптимистични за бъдещето: има сериозни финансови инвестиции, все повече загриженост, осъзнаване на проблема. Един свят с чисти технологии, с чисти енергийни източници, без..

публикувано на 15.05.22 в 10:06

Археологическа изложба “Опазване на миналото с поглед в бъдещето” показват в Благоевград

По повод Европейската на нощ на музеите в Регионалния исторически музей в Благоевград тази вечер откриха археологическата изложба “Опазване на миналото с поглед в бъдещето”, в партньорство с фондация „Балканско наследство“. Изложбата представя реставрирани находки от раннохристиянския манастир в Джанавара край Варна, Емпорион Пистирос и римската..

обновено на 14.05.22 в 21:26

Елица Тодорова: Артистът е жив, когато е на сцената

Популярната и обичана българска певица и перкусионистка Елица Тодорова продължава новите си концертни изяви в пролетно-лятното турне през 2022 година.  „Артистът е жив, когато е на сцената“ – казва Елица Тодорова, която се среща отново  със своята публика в България след двегодишните ограничения заради COVID-19.  „За мен е истинска радост,..

публикувано на 13.05.22 в 10:44

30 години от Програмата на ЮНЕСКО „Паметта на света“

По повод 30 години от създаването на Програмата на ЮНЕСКО „Паметта на света“, в зала „22 септември“ в Благоевград, се проведе среща разговор с проф. Боряна Христова и доц. Илия Пенелов, посветена на националните политики в рамките на програма.  „Паметта на света е международна инициатива, създадена с цел опазване и съхраняване на световното..

публикувано на 12.05.22 в 16:29

Росица Джамбазова: Свива се пространството за гражданското общество

„ След пандемията и сега, заради войната в Украйна, обстановката се е влошила много, пространството за гражданското общество се свива включително и в страни, които ние сме приемали за изключително либерални и демократични, като Франция и Нидерландия, например “, сподели за Радио Благоевград Росица Джамбазова, директор на Бизнес-инкубатора в град..

публикувано на 10.05.22 в 14:07