Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

С мисия във Франция и Португалия

Екип от учители и ученици от Благоевградската професионална гимназия „Ичко Бойчев“ се завърнаха от посещение във Франция, а през миналата година посетиха и Португалия. Обменът се осъществява по програма „Еразъм+“. Проектът, по който работят с партньорските училища от няколко европейски държави е „Споделяне на нашето културно, историческо и артистично наследство.“ Учениците Йордан Боянски, Георги Георгиев и Деян Магдев споделиха впечатления от пътуването и посетените професионални училища във Франция и Португалия.

Йордан Боянски: „Посетихме професионално училище със специалности дърводелство, изкуство и други. Базата е отделна сграда с много сектори. Всеки сектор е за отделна професия. Като цяло е пресъздадена реална работна среда. Учениците в това училище са пет пъти повече от учениците в нашата гимназия. Имахме съвместни уъркшопи, в които участвахме отборно. Бяхме в сектор дърводелство и нашият отбор трябваше да изработи Айфеловата кула. Някои от нас правиха основите, други върха. Обясняваха ни как да снимаме, занимавахме се с илюстрации. В тези уъркшопи работихме екипно с деца от други държави. Сприятелихме се. Имахме доста интересни разговори за културата, къде точно се намира дадена държава, какви традиции има, каква е кухнята.“

Георги Георгиев: „Аз бях в Португалия. Там беше много хубаво. Прекарах си страхотно. Намерих много нови приятели. Говорихме за много и най-различни интересни теми – фитнес, тренировки, хранене, диети, за космоса, планетите. Говорихме за компютри, телефони, смартфони. Много интересни неща. Също и за професиите, които изучаваме в училище. В Португалия училището е доста по-голямо от нашето. Най-много ме впечатли оборудването за професията автомеханик. Там има всякакви уреди. Все едно си в автосервиз. В училището се изучава и професия геодезист. Аз уча електрообзавеждане на производството. Производствената практика при нас е в училище, но ще практикуваме и в реална работна среда, за което ще ни се плаща.“

Деян Магдев: „Аз бях много очарован от Франция. Това беше моя дългогодишна мечта. Най-много харесах архитектурата. Бяхме в град Еврюкс и в Париж. Най-много ме очарова Айфеловата кула.“

Учениците споделиха, че проектът им е помогнал да пречупят езиковата бариера, научили са много за културата на държавите, които са посетили. Вече имат много приятели, с които поддържат връзка.

С учениците до френския град Еврюкс пътуваха г-н Антон Драгоев, директор на Благоевградската професионална гимназия „Ичко Бойчев“, г-жа Весела Янчовска и г-жа Маргарита Таушанова.


Галерия

Вижте още

Светът като чудо или „Може ли да ме полюлееш“

   "Именно светът като чудо е отправната точка на авторката в сборника с разкази „Може ли да ме полюлееш“. Чудо, което провокира въображението да създаде истории, движещи се на границата между реалното, психичното и сомнамбулното, между  съня и събуждането, между пейзажа на фантазията и бързата скица от натура. Сякаш действително едно око поглежда през..

публикувано на 15.05.22 в 22:49
Лили Сучева

Лили Сучева за ролята си в новия български филм "Чудовища"

Новият български филм "Чудовища" (2022), излезе на голям екран в края на месец април. „Чудовища“ провокира зрителите по темата за любовта като сделка, колко струва тя и може ли да се продаде, за самотата като избор, маските и раните, които се крият зад тях.   Филмът е създаден по идея на Наталия Дукова, която е сценарист и режисьор. Той е..

обновено на 15.05.22 в 13:58

Венцеслава Кожухарова: Най-добрият сценарий за бъдещето е енергийният микс

„ Най-добрият сценарий за бъдещето е енергийният микс, в който основни са възобновяемите енергийни източници. Колкото и да е тежко в момента заради кризите, можем да бъдем оптимистични за бъдещето: има сериозни финансови инвестиции, все повече загриженост, осъзнаване на проблема. Един свят с чисти технологии, с чисти енергийни източници, без..

публикувано на 15.05.22 в 10:06

Археологическа изложба “Опазване на миналото с поглед в бъдещето” показват в Благоевград

По повод Европейската на нощ на музеите в Регионалния исторически музей в Благоевград тази вечер откриха археологическата изложба “Опазване на миналото с поглед в бъдещето”, в партньорство с фондация „Балканско наследство“. Изложбата представя реставрирани находки от раннохристиянския манастир в Джанавара край Варна, Емпорион Пистирос и римската..

обновено на 14.05.22 в 21:26

Елица Тодорова: Артистът е жив, когато е на сцената

Популярната и обичана българска певица и перкусионистка Елица Тодорова продължава новите си концертни изяви в пролетно-лятното турне през 2022 година.  „Артистът е жив, когато е на сцената“ – казва Елица Тодорова, която се среща отново  със своята публика в България след двегодишните ограничения заради COVID-19.  „За мен е истинска радост,..

публикувано на 13.05.22 в 10:44

30 години от Програмата на ЮНЕСКО „Паметта на света“

По повод 30 години от създаването на Програмата на ЮНЕСКО „Паметта на света“, в зала „22 септември“ в Благоевград, се проведе среща разговор с проф. Боряна Христова и доц. Илия Пенелов, посветена на националните политики в рамките на програма.  „Паметта на света е международна инициатива, създадена с цел опазване и съхраняване на световното..

публикувано на 12.05.22 в 16:29

Росица Джамбазова: Свива се пространството за гражданското общество

„ След пандемията и сега, заради войната в Украйна, обстановката се е влошила много, пространството за гражданското общество се свива включително и в страни, които ние сме приемали за изключително либерални и демократични, като Франция и Нидерландия, например “, сподели за Радио Благоевград Росица Джамбазова, директор на Бизнес-инкубатора в град..

публикувано на 10.05.22 в 14:07