Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С мисия във Франция и Португалия

Екип от учители и ученици от Благоевградската професионална гимназия „Ичко Бойчев“ се завърнаха от посещение във Франция, а през миналата година посетиха и Португалия. Обменът се осъществява по програма „Еразъм+“. Проектът, по който работят с партньорските училища от няколко европейски държави е „Споделяне на нашето културно, историческо и артистично наследство.“ Учениците Йордан Боянски, Георги Георгиев и Деян Магдев споделиха впечатления от пътуването и посетените професионални училища във Франция и Португалия.

Йордан Боянски: „Посетихме професионално училище със специалности дърводелство, изкуство и други. Базата е отделна сграда с много сектори. Всеки сектор е за отделна професия. Като цяло е пресъздадена реална работна среда. Учениците в това училище са пет пъти повече от учениците в нашата гимназия. Имахме съвместни уъркшопи, в които участвахме отборно. Бяхме в сектор дърводелство и нашият отбор трябваше да изработи Айфеловата кула. Някои от нас правиха основите, други върха. Обясняваха ни как да снимаме, занимавахме се с илюстрации. В тези уъркшопи работихме екипно с деца от други държави. Сприятелихме се. Имахме доста интересни разговори за културата, къде точно се намира дадена държава, какви традиции има, каква е кухнята.“

Георги Георгиев: „Аз бях в Португалия. Там беше много хубаво. Прекарах си страхотно. Намерих много нови приятели. Говорихме за много и най-различни интересни теми – фитнес, тренировки, хранене, диети, за космоса, планетите. Говорихме за компютри, телефони, смартфони. Много интересни неща. Също и за професиите, които изучаваме в училище. В Португалия училището е доста по-голямо от нашето. Най-много ме впечатли оборудването за професията автомеханик. Там има всякакви уреди. Все едно си в автосервиз. В училището се изучава и професия геодезист. Аз уча електрообзавеждане на производството. Производствената практика при нас е в училище, но ще практикуваме и в реална работна среда, за което ще ни се плаща.“

Деян Магдев: „Аз бях много очарован от Франция. Това беше моя дългогодишна мечта. Най-много харесах архитектурата. Бяхме в град Еврюкс и в Париж. Най-много ме очарова Айфеловата кула.“

Учениците споделиха, че проектът им е помогнал да пречупят езиковата бариера, научили са много за културата на държавите, които са посетили. Вече имат много приятели, с които поддържат връзка.

С учениците до френския град Еврюкс пътуваха г-н Антон Драгоев, директор на Благоевградската професионална гимназия „Ичко Бойчев“, г-жа Весела Янчовска и г-жа Маргарита Таушанова.
Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Трънското село Бусинци - домакин на „Фестивала на сръчните ръце“

За втора поредна година проявата в село Бусинци ще представи ръчни занаяти и традиции в нашата страна. В трите последни дни от месец юни „Фестивала на сръчните ръце“ ще представи около 15 занаята и умения. Сред тях е малко познатия „Тъкане на колани на кори“, което в момента се практикува само от трима души в България. Това информира за..

публикувано на 17.06.24 в 14:24

Бъдещето е в ръцете на младите хора

Гости на предаването „Неделя у дома“ бяха Елена Цушко, Йорданка Терзиева и Десислава Тасева, и трите възпитаници на природо-математическа гимназия "Акад. С. Корольов" - гр. Благоевград.  Момичетата са зрелостнисци от випуск 2024, целеустремени, позитивни със светъл поглед към бъдещето. Говорихме за средното образование в България, неговите..

публикувано на 16.06.24 в 15:55

Поли Генова посвещава на децата, които не спират да мечтаят

Поли Генова представя най-новата си песен – „We Only Have Today“ . Като национален посланик на УНИЦЕФ за България Поли посвещава тази песен на каузата за най-добър старт в живота на всяко дете на Детския фонд на ООН. Новият й сингъл не само ни вдъхновява, но и ни кара да подкрепяме децата да не спират да мечтаят, да вярват в себе си и да..

обновено на 16.06.24 в 15:48

Д-р Силвия Петрова: Експертността е ключова за пазара на труда във времето на изкуствения интелект

„Добрата експертна подготовка, съчетаваща теория и практика са от особена важност за студентите, излизайки на пазара на труда, където вече трябва да се „състезават“ с изкуствения интелект“. Това коментира в интервю за Радио Благоевград гл.ас. д-р Силвия Петрова от катедрата „Културология“ на Югозападния университет „Неофит Рилски“ в Благоевград...

публикувано на 16.06.24 в 15:40

Васил Софин представя втора детска книга - „Дребосъчета“

Самоковският автор Васил Софин представя втора детска книга със заглавие „Дребосъчета“. На страниците на четивото са поместени стихове с различна тематика. Красивите илюстрации към тях са дело на Ваня Попйорданова, която подсказва и заглавивто на Васил Софин. За втората си детска книга авторът черпи вдъхновение от своята 5-годишна внучка..

публикувано на 16.06.24 в 15:18

Борислав Ханджийски: Който има вяра, нищо не може да го спре

Борислав Ханджийски е кмет на село Габрово, община Благоевград. Познава добре историята на родното място на своите деди,а преди шест години със съмишленици се заема с възстановяването на местния средновековен храм „Свети Георги“. На доброволни начала е изградено и килийно училище, което отвори врати на 24 май 2024 година и което носи името на свети..

публикувано на 14.06.24 в 14:53

Правят модерни СТЕМ и производствен център в бившето Помощно училище в Благоевград

В изцяло променена атмосфера, уютна и спокойна среда учат децата от Център за специална образователна подкрепа „Св. Паисий Хилендарски“ в Благоевград. Оборудвани са кабинети по арт терапия,  кинезитерапия, Монтесори терапия и логопедична стая, както и мека стая с тапицирани стени. Ще бъдат направени модерен СТЕМ център, производствен център, а..

публикувано на 14.06.24 в 09:27