Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

С мисия във Франция и Португалия

Екип от учители и ученици от Благоевградската професионална гимназия „Ичко Бойчев“ се завърнаха от посещение във Франция, а през миналата година посетиха и Португалия. Обменът се осъществява по програма „Еразъм+“. Проектът, по който работят с партньорските училища от няколко европейски държави е „Споделяне на нашето културно, историческо и артистично наследство.“ Учениците Йордан Боянски, Георги Георгиев и Деян Магдев споделиха впечатления от пътуването и посетените професионални училища във Франция и Португалия.

Йордан Боянски: „Посетихме професионално училище със специалности дърводелство, изкуство и други. Базата е отделна сграда с много сектори. Всеки сектор е за отделна професия. Като цяло е пресъздадена реална работна среда. Учениците в това училище са пет пъти повече от учениците в нашата гимназия. Имахме съвместни уъркшопи, в които участвахме отборно. Бяхме в сектор дърводелство и нашият отбор трябваше да изработи Айфеловата кула. Някои от нас правиха основите, други върха. Обясняваха ни как да снимаме, занимавахме се с илюстрации. В тези уъркшопи работихме екипно с деца от други държави. Сприятелихме се. Имахме доста интересни разговори за културата, къде точно се намира дадена държава, какви традиции има, каква е кухнята.“

Георги Георгиев: „Аз бях в Португалия. Там беше много хубаво. Прекарах си страхотно. Намерих много нови приятели. Говорихме за много и най-различни интересни теми – фитнес, тренировки, хранене, диети, за космоса, планетите. Говорихме за компютри, телефони, смартфони. Много интересни неща. Също и за професиите, които изучаваме в училище. В Португалия училището е доста по-голямо от нашето. Най-много ме впечатли оборудването за професията автомеханик. Там има всякакви уреди. Все едно си в автосервиз. В училището се изучава и професия геодезист. Аз уча електрообзавеждане на производството. Производствената практика при нас е в училище, но ще практикуваме и в реална работна среда, за което ще ни се плаща.“

Деян Магдев: „Аз бях много очарован от Франция. Това беше моя дългогодишна мечта. Най-много харесах архитектурата. Бяхме в град Еврюкс и в Париж. Най-много ме очарова Айфеловата кула.“

Учениците споделиха, че проектът им е помогнал да пречупят езиковата бариера, научили са много за културата на държавите, които са посетили. Вече имат много приятели, с които поддържат връзка.

С учениците до френския град Еврюкс пътуваха г-н Антон Драгоев, директор на Благоевградската професионална гимназия „Ичко Бойчев“, г-жа Весела Янчовска и г-жа Маргарита Таушанова.


Галерия

Вижте още

Честито: Долна Градешница вече е на 100 години

Царството на керацудата се намира в района на Община Кресна.  Пенливото вино се произвежда от лозовите масиви край село Долна Градешница. Малкото населено място може да се похвали както с добрата си земеделска продукция, така и с притока на хора, желаещи да се установят дълготрайно там. Освен за наши сънародници, селото е притегателен център и за..

публикувано на 09.06.23 в 13:59
Деян Николов

Деян Николов: Референдум за запазването на българския лев ще има

Проверката на ГРАО е установила валидността на над 470 хил. подписи от инициираната от "Възраждане" подписка за референдум запазване на българския лев. Това каза за Радио Благоевград депутатът от „Възраждане“ Деян Николов. Припомняме, че законовото изискване да бъде един референдум задължителен, е да има минимум 400 хиляди подписа. Деян..

публикувано на 09.06.23 в 11:50
 Илко Семерджиев

Илко Семерджиев: Освобождаването на зам.-министрите не е саботаж към новото правителство

„Начинът, по който беше формирано правителството е доста необичаен и в този смисъл е трудно да се прогнозира каква ще бъде неговата устойчивост.“ Това каза за Радио Благоевград д-р Илко Семерджиев, бивш министър на здравеопазването. По думите му има голяма дебалансираност на представителите в кабинета „Денков-Габриел“. „Всички видяхме,..

публикувано на 09.06.23 в 11:35

Мелник посреща поети и творци за XXIV издание на „Мелнишки вечери на поезията”.

И тази година г рад Мелник ще посрещне поети и творци за XXIV издание на фестивала „Мелнишки вечери на поезията”. На 10 и 11 юни авторите ще представят своето творчество сред невероятната природа и атмосфера под Мелнишките пирамиди. Събитието ще бъде открито с изпълнение на децата от благоевградската вокална група „Усмивка“ с ръководител..

обновено на 08.06.23 в 21:57

Със 115% повече са регистрираните тютюнопроизводители тази година

Тази година вписването в Регистъра на тютюнопроизводителите беше удължавано два пъти – един път до края на месец април и втори път до края на месец май. Това е една от причините ръстът на регистрираните през 2023 г. тютюнопроизводители да е със 115 % повече, в сравнение с миналата 2022 г. Това съобщи в ефира на Радио Благоевград Цветан Филев,..

публикувано на 08.06.23 в 12:27

Историите на един таксиметров шофьор

Той е таксиметров шофьор в Благоевград. Освен това е и музикант, фотограф, педагог, земеделец. Има си и артистичен псевдоним - Васиел. Свири на четири музикални инструмента – акордеон, тамбура, валдхорн, пиано, а петият е на път да овладее. Това е арабски инструмент – каба кеменче, подобен на нашата гъдулка. Зад волана на жълтата кола Васил..

публикувано на 08.06.23 в 08:00
Силвия Домозетска

Джаз вечери на открито в Благоевград

Продължават празничните прояви по повод 30-та годишнина  на Биг Бенд – Благоевград . След впечатляващия концерт във вторник, жителите и гостите на Благоевград в три поредни вечери ще имат удоволствието да се насладят на джаз-концерти на открито. „ Това е една линия на приемственост на утвърдени музиканти професионалисти с млади хора, които..

публикувано на 07.06.23 в 14:12