Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Симеон Караколев: Който произвежда и реализира на пазара – участва

„Няма задължение за животновъдите да са под селекционен контрол, за да участват в първата от двете мерки за Обвързана подкрепа за овце и кози в новия програмен период! Който произвежда и реализира на пазара – участва“ – така Симеон Караколев,  председател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация, коментира част от решенията на работната група с участието на експерти и представители на бранша, които обсъдиха част от мерките за животновъдите в Стратегическия план за развитие и Националния план за възстановяване и устойчивост.
По думите му, най-дискутираната тема е била с „таваните“ на плащанията. Не по-малко интересна е била и темата с обхвата на преразпределителното плащане и не на последно място, едната от двете мерки по Схемата за обвързано подпомагане на овце и кози майки в новия програмен период. 
„При нея новото е, че за разлика от досегашната, изискванията и критериите за доказване остават същите, с изключение на това, че няма да се изисква животните да бъдат под селекционен контрол. Философията на Схемата за обвързано производство е, че който произвежда и продава продукция, той би следвало да може да се възползва от тази Схема, без възможността животните му да са специална порода. Така че, всеки един, който произвежда и предлага на пазара своята продукция, може да участва вече по тази Схема“ – обясни още експертът. 
„Таваните“ на подпомагането ще засегнат 230 земеделски производители и в рамките на около 5 години ще акумулират около 90 милиона евро. Средствата ще бъдат прехвърлени от първи на втори стълб, за подпомагане реализацията на инвестиционните мерки. 
„В рамките на следващите дни се очаква да бъде ясна и втората схема за високопродуктивни животни под селекционен контрол. Изискванията за участниците ще бъдат много по-големи, но и ставката за подпомагане също ще бъде по-висока“ – коментира още Симеон Караколев.
Той обясни, че Преходната национална помощ ще се запази за новия програмен период, като допълнителна мярка ще бъде тази, която той вече коментира. Ще има и нова Схема, която ще бъде за високопродуктивни животни, най-вероятно в направленията „мляко“ и „месо“.
До два месеца може би, трябва да ясна и новата Референтна година, която ще одобри България за прилагане на Схемата Преходна национална помощ след 2023г. 
„Най-вероятната дата за новата Референтна година, която се коментира е 2019. Все още няма официална позиция на Министерството, но най-вероятно ще бъде или 2018, каквито  предположения имаше, или 2019“ – уточни още Симеон Караколев.
Подробностите можете да чуете в интервюто на Биляна Славчева със Симеон Караколев:


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Тютюн, 2024: По-малко като количество, но с екстра качество

Динамичното време през последните седмици няма как да не се отрази на тютюневата реколта. Припомняме, че заради опустошителната градушка преди няколко седмици в района на селата Дебрен и Рибново в община Сатовча, бе унищожена около 90 % от тютюневата реколта, но се оказва, че и горещините също са рискови за доброто количество и качество на..

публикувано на 25.07.24 в 14:30

Иван Христанов: Липсва превенция при борбата с горските пожари

Темата за горските пожари и реакцията на държавата и институциите, бе сред водещите акценти в предаването “Събуди деня”.  Иван Христанов, бивш зам.-министър на земеделието и лидер на ПП “Единение” коментира тежката кризисна ситуация с пожарите в страната.  „Почвите бяха сухи още в началото на годината. Водозапасеността беше ниска. Нямаше снежна..

публикувано на 24.07.24 в 11:24

Кабинет с третия мандат или поредни избори?

Възможен ли изход от политическата криза в последния момент? Защо не успяха да получат парламентарна подкрепа първите и вторите мандатоносители? Коя политическа сила ще получи третия мандат и какви са опциите за реализацията му? Какви са големите предизвикателства пред политическите партии в навечерието на все по-вероятните поредни предсрочни избори?..

публикувано на 24.07.24 в 11:12

Студенти разработиха проекти за възстановяване на парк „Хисарлъка“ на Кюстендил

Първокурсници от Университета по архитектура, строителство и геодезия по време на лятната си практика проучиха парк „Хисарлъка“ и разгледаха интересни обекти в Кюстендил, обследваха различни територии с потенциал, но и с проблеми вследствие на тяхното неподдържане през последните години. Учебната практика бе по предмета „Основи на архитектурното..

публикувано на 19.07.24 в 11:16

Община Самоков ще присъди стипендии на ученици и студенти

До 31 юли ученици и студенти с отличен успех и постижения в различни научни области могат да кандидатстват за стипендия от Община Самоков. За поредна година общината ще присъди 9 стипендии в подкрепа на даровити ученици от 8-ми до 12-ти клас и студенти, които се развиват успешно в областите природо-математически науки; хуманитарни науки;..

публикувано на 18.07.24 в 15:10

ПП-ДБ готови да върнат втория мандат за съставяне на правителство

Парламентарната група на "Продължаваме Промяната - Демократична България" обяви на брифинг в парламента, че са готови да върнат втория мандат за съставяне на правителство неизпълнен. Решението дойде след срещи с представителите на другите парламентарни групи, които отказаха да подкрепят предложената от коалицията декларация за антикорупционно..

публикувано на 18.07.24 в 11:40

Александър Томов–син получи награда от международния фестивал „GOLDEN FEMI FILM FESTIVAL 2024“

Награда за своя филм „Господ е мой пастир“ получи възпитаникът на ЮЗУ „Н. Рилски“ Благоевград Александър Томов-син. Наградата е за най-добър късометражен студентски филм. Лентата, с участието на актьора Калин Врачански, участва в тазгодишното издание на международния фестивал „GOLDEN FEMI FILM FESTIVAL 2024“. „Според мен Александър Томов в..

публикувано на 18.07.24 в 10:55