Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Румен Гълъбинов: От 2006 година действа европейски регламент за намаление на ДДС за определени стоки и услуги, включително и за енергията

Румен Гълъбинов
Снимка: Ани Петрова

„Още от 2006 година Съветът на Европа и Европейската комисия са разписали регламент по който може да става намалението на ДДС  за определени стоки и услуги, включително и такива, които касаят енергията. Дори преди кризата, преди COVID имаше държави в ЕС с намалени такива ставки на ДДС – примерно на електроенергията, за храни, лекарства, бебешки продукти“, припомни за слушателите на Радио Благоевград финансистът Румен Гълъбинов. Той посочи за пример Испания, която след положителния отговор на ЕК от миналата седмица  прилага по-ниска ДДС ставка за електроенергията, като тя вече е имала по-ниска и сега я намалява допълнително. 

За мораториума върху цените на тока за битовите потребители

„Мораториумът – добър или лош, той е факт. Ние сега трябва да се съобразим дали да го изчакаме да изтече до самия  му край в края на март или ако е възможно, пак обвързано с бюджета и пак обвързано с компенсационните мерки, включително и данъчни за енергията, да видим дали не можем и по-рано да го прекратим. Защото той е едно отлагателно решение, ние не решаваме проблема, а го отлагаме временно с няколко месеца“, коментира финансистът.

За инфлацията 

„В първото тримесечие на тази година инфлацията ще остане все още сравнително висока. Вероятно цените ще се задържат високи до края на зимата, като надеждата все пак е към средата на тази година да имаме нормализация на цените и на международните пазари на енергия като цяло, от където да се  успокои този темп на инфлация  и в края на годината той да е по-нисък от този в края на миналата година. Много важна е медицинската картина, дано да няма следваща вълна на пандемията“, изрази надежда Румен Гълъбинов.

За икономиката и управлението 

„Много важни да България са три неща: да започнем да получаваме пари по националния план за възстановяване и устойчивост; да тръгнат  оперативните програми от бюджета на ЕС, които са с по-дълъг хоризонт и третият момент е да видим какъв да ни е дълговия календар, какви заеми да вземем, които да балансират бюджета. Разбира се, без драстично да превишаваме ограниченията  за бюджетния дефицит“.   

Цялото интервю с Румен Гълъбинов чуйте в звуковия файл


Вижте още

МБАЛ „Иван Скендеров“ – Гоце Делчев отбелязва 100 години

МБАЛ „Иван Скендеров“ – Гоце Делчев отбелязва днес 100-годишнина. Честванията на вековния юбилей на болницата, ще започнат с откриване на обновеното отделение по образна диагностика. Средствата, които са помощ от Министерството на финансите, са използвани за ремонт и оборудване на отделението. МБАЛ „Иван Скендеров“ – Гоце Делчев обслужва..

публикувано на 19.05.22 в 14:57

Катя Колева: Партиите носят на раменете си демокрацията

„Политическият процес и демокрацията вървят редом с партиите. Партиите са тези структури, които носят на раменете си демокрацията. И не само партийните членове, гражданите имат интереси да развиват силни партии, които да работят в защита на обществените интереси. Това е бъдещето“,  каза за Радио Благоевград Катя Колева от Института за социална..

публикувано на 19.05.22 в 10:00

Д-р Лютаков: Възпалителните заболявания на червата у нас се увеличават, засягат предимно млади хора

19 май – Световен ден за борба с хроничните възпалителни заболявания на червата. „Хроничните възпалителни заболявания на червата, каквито са болестта на Крон и улцерозен колит, имат автоимунен характер, те са имунологично-медиирани заболявания, при някои пациенти дори са с генетична предразположеност. Те не са заболявания, които се..

публикувано на 19.05.22 в 09:32
Бойко Клечков

Бойко Клечков: Хората търсят справедливост

„Обикновено хората търсят помощ от народния представител, идват от мъка и търсят справедливост“ – така народният представител и областен лидер на БСП – Кюстендил Бойко Клечков обобщи впечатленията си от приемните, които постоянно провежда за жителите на Кюстендилска област. Той назова повтарящи се проблеми, свързани с доходите, пенсионната реформа,..

публикувано на 17.05.22 в 16:00

Евродепутатът Андрей Новаков: Външният натиск по темата Северна Македония не отчита спецификата на нашия регион и тя не може да бъде пренебрегната

„ Докато аз го наричам брат, той ме нарича -  фашисти. Докато ние казваме, че сме имали обща история, те ни викат: вие сте окупатори. Има нещо, което не е наред в тези отношения “, коментира за Радио Благоевград евродепутатът Андрей Новаков темата за българското вето върху преговорите за членството на Република Северна Македония в ЕС и външния..

публикувано на 17.05.22 в 15:53

Весела Калъчева: Най-важната и най-голямата инвестиция е в образование

„ Най-важната и най-голямата инвестиция е в образование. Защото няма нищо по-страшно от невежи хора. Защото тези невежи хора са и гласоподаватели. Ето защо  ние  направихме националния конкурс „Дигитални новатори в образованието“, за да насърчим учителите да започнат да използват информационни технологии в преподаването си “, каза за Радио..

публикувано на 17.05.22 в 15:50

Светът като чудо или „Може ли да ме полюлееш“

   "Именно светът като чудо е отправната точка на авторката в сборника с разкази „Може ли да ме полюлееш“. Чудо, което провокира въображението да създаде истории, движещи се на границата между реалното, психичното и сомнамбулното, между  съня и събуждането, между пейзажа на фантазията и бързата скица от натура. Сякаш действително едно око поглежда през..

публикувано на 15.05.22 в 22:49