Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Намаляват водолюбивите птици, зимуващи в Гоцеделчевско

По-малко на брой, но повече като видово разнообразие са птиците, които зимуват в района на река Места и язовир Доспат. Такъв е изводът от направеното средно-зимно преброяване на водолюбивите птици в гоцеделчевско. Българското дружество за защита на птиците /БДЗП/ в Гоце Делчев участва за 21 - ви път в Международната инициатива.
„Както и миналата година установихме, че река Места е доста замърсена. Тоест, когато е била пълноводна, тя е донесла много найлонови торбички,  които са останали закичени по дърветата – една наистина отвратителна гледка. Затова, призоваваме за по-пестеливо използване на найлоновите торбички, при възможност да ги заменяме с такива от плат при пазаруване. Освен замърсяването на реката, установихме доста по-малко водолюбиви птици, в сравнение със записаните преди 10 години“ – съобщи за Радио Благоевград Димитър Попов, председател на БДЗП – Гоце Делчев.
По думите му, ако през 2012г. са наблюдавани около 2 500 птици, то сега са били наблюдавани с около 400 по-малко, тоест около 2 100. Затова пък е установено по-богато видово разнообразие на зимуващите в района птици. 
„Ако тогава сме наблюдавали около 28 видове птици, сега наблюдавахме около 44. Най-често срещани са патици, водни кокошки, лебеди, както и такива от вида дъждосвирцови птици. Колкото повече се затопля  климатът, толкова повече се изменя и популацията на зимуващите водолюбиви птици“ – категоричен е природозащитникът.
Димитър Попов коментира още, че по време на наблюдението не са засечени нови видове птици, с изключение на червеновратия гмурец.
В проучването тази година са участвали и представители на Съюза на ловците и риболовците в Гоце Делчев, както и техни колеги От Ловно -рибарско дружество „Сокол 1911“ в Благоевград. Ловците са следели за спазването на Закона за лова и дивеча, предупреждавали са и за наличието на диви прасета, заразени с африканска чума. 
Подробностите можете да чуете в интервюто на Биляна Славчева с Димитър Попов:

Галерия

Вижте още
Бойко Клечков

Бойко Клечков: Хората търсят справедливост

„Обикновено хората търсят помощ от народния представител, идват от мъка и търсят справедливост“ – така народният представител и областен лидер на БСП – Кюстендил Бойко Клечков обобщи впечатленията си от приемните, които постоянно провежда за жителите на Кюстендилска област. Той назова повтарящи се проблеми, свързани с доходите, пенсионната реформа,..

публикувано на 17.05.22 в 16:00

Евродепутатът Андрей Новаков: Външният натиск по темата Северна Македония не отчита спецификата на нашия регион и тя не може да бъде пренебрегната

„ Докато аз го наричам брат, той ме нарича -  фашисти. Докато ние казваме, че сме имали обща история, те ни викат: вие сте окупатори. Има нещо, което не е наред в тези отношения “, коментира за Радио Благоевград евродепутатът Андрей Новаков темата за българското вето върху преговорите за членството на Република Северна Македония в ЕС и външния..

публикувано на 17.05.22 в 15:53

Весела Калъчева: Най-важната и най-голямата инвестиция е в образование

„ Най-важната и най-голямата инвестиция е в образование. Защото няма нищо по-страшно от невежи хора. Защото тези невежи хора са и гласоподаватели. Ето защо  ние  направихме националния конкурс „Дигитални новатори в образованието“, за да насърчим учителите да започнат да използват информационни технологии в преподаването си “, каза за Радио..

публикувано на 17.05.22 в 15:50

Светът като чудо или „Може ли да ме полюлееш“

   "Именно светът като чудо е отправната точка на авторката в сборника с разкази „Може ли да ме полюлееш“. Чудо, което провокира въображението да създаде истории, движещи се на границата между реалното, психичното и сомнамбулното, между  съня и събуждането, между пейзажа на фантазията и бързата скица от натура. Сякаш действително едно око поглежда през..

публикувано на 15.05.22 в 22:49
Лили Сучева

Лили Сучева за ролята си в новия български филм "Чудовища"

Новият български филм "Чудовища" (2022), излезе на голям екран в края на месец април. „Чудовища“ провокира зрителите по темата за любовта като сделка, колко струва тя и може ли да се продаде, за самотата като избор, маските и раните, които се крият зад тях.   Филмът е създаден по идея на Наталия Дукова, която е сценарист и режисьор. Той е..

обновено на 15.05.22 в 13:58

Венцеслава Кожухарова: Най-добрият сценарий за бъдещето е енергийният микс

„ Най-добрият сценарий за бъдещето е енергийният микс, в който основни са възобновяемите енергийни източници. Колкото и да е тежко в момента заради кризите, можем да бъдем оптимистични за бъдещето: има сериозни финансови инвестиции, все повече загриженост, осъзнаване на проблема. Един свят с чисти технологии, с чисти енергийни източници, без..

публикувано на 15.05.22 в 10:06

Археологическа изложба “Опазване на миналото с поглед в бъдещето” показват в Благоевград

По повод Европейската на нощ на музеите в Регионалния исторически музей в Благоевград тази вечер откриха археологическата изложба “Опазване на миналото с поглед в бъдещето”, в партньорство с фондация „Балканско наследство“. Изложбата представя реставрирани находки от раннохристиянския манастир в Джанавара край Варна, Емпорион Пистирос и римската..

обновено на 14.05.22 в 21:26