Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Учениците трябва да знаят повече за Холокоста

В навечерието на Международния възпоменателен ден на Холокоста, който всяка година се отбелязва на 27 януари, Регионалната библиотека в Благоевград организира днес презентация пред ученици на тема: „Холокост – геноцид над европейските евреи”. 
Според библиотекаря Виолета Разсолкова, темата е специфична и може би малко позната както за по-малките, така и за по-големите ученици.
„Затова, решихме да направим презентация по тази тема, с цел да запознаем учениците с този странен момент от историята на човечеството. Презентацията включва информация затова какво представлява Холокост, в кои години се е осъществил Холокоста, кой е застанал начело, етапите.  По няколко думи ще има за най-известните концлагери по онова време, както и живи свидетели на Холокост, които са преживели ужасите на войната. Ще припомним някой техни мисли, техни разсъждения, както и за Холокоста в България. Защото, малко познати са за учениците фактите, че имаме българи, които са застанали в защита на българските евреи. Ще споменем и за тях – това са Димитър Пешев, Екзарх Стефан, Борис Трети, какво са направили те за евреите в България“ – коментира за Радио Благоевград Виолета Разсолкова, автор на презентацията.
Според нея, полезността на подобни събития е огромна за младите хора, защото е много важно да се припомнят подобни важни факти от човешката история. 
„Това е и целта на презентацията – да запознаем учениците, да припомним и нищо да не се забравя, за да не се допускат повече подобни неща, да няма геноцид. Защото и в днешно време виждаме, как се възраждат някои идеи – хората се разделят по националности, раса, вероизповедание. Това не трябва да се допуска повече“ – коментира още Виолета Разсолкова. 
Според нея, учениците, които се интересуват от история са добре запознати с подобни важни събития и факти, но има и млади хора, за които те са все още доста далечни, непознати и неразбираеми. Подобни презентации провокират интереса и любопитството им да научат и знаят повече. 
Подробностите можете да чуете в интервюто на Биляна Славчева с Виолета Разсолкова:
Вижте още

Светът като чудо или „Може ли да ме полюлееш“

   "Именно светът като чудо е отправната точка на авторката в сборника с разкази „Може ли да ме полюлееш“. Чудо, което провокира въображението да създаде истории, движещи се на границата между реалното, психичното и сомнамбулното, между  съня и събуждането, между пейзажа на фантазията и бързата скица от натура. Сякаш действително едно око поглежда през..

публикувано на 15.05.22 в 22:49
Лили Сучева

Лили Сучева за ролята си в новия български филм "Чудовища"

Новият български филм "Чудовища"(2022), излизе на голям екран в края на месец април. „Чудовища“ провокира зрителите по темата за любовта като сделка, колко струва тя и може ли да се продаде, за самотата като избор, маските и раните, които се крият зад тях.   Филмът е създаден по идея на Наталия Дукова, която е сценарист и режисьор. Той е..

обновено на 15.05.22 в 13:58

Венцеслава Кожухарова: Най-добрият сценарий за бъдещето е енергийният микс

„ Най-добрият сценарий за бъдещето е енергийният микс, в който основни са възобновяемите енергийни източници. Колкото и да е тежко в момента заради кризите, можем да бъдем оптимистични за бъдещето: има сериозни финансови инвестиции, все повече загриженост, осъзнаване на проблема. Един свят с чисти технологии, с чисти енергийни източници, без..

публикувано на 15.05.22 в 10:06

Археологическа изложба “Опазване на миналото с поглед в бъдещето” показват в Благоевград

По повод Европейската на нощ на музеите в Регионалния исторически музей в Благоевград тази вечер откриха археологическата изложба “Опазване на миналото с поглед в бъдещето”, в партньорство с фондация „Балканско наследство“. Изложбата представя реставрирани находки от раннохристиянския манастир в Джанавара край Варна, Емпорион Пистирос и римската..

обновено на 14.05.22 в 21:26

Елица Тодорова: Артистът е жив, когато е на сцената

Популярната и обичана българска певица и перкусионистка Елица Тодорова продължава новите си концертни изяви в пролетно-лятното турне през 2022 година.  „Артистът е жив, когато е на сцената“ – казва Елица Тодорова, която се среща отново  със своята публика в България след двегодишните ограничения заради COVID-19.  „За мен е истинска радост,..

публикувано на 13.05.22 в 10:44

30 години от Програмата на ЮНЕСКО „Паметта на света“

По повод 30 години от създаването на Програмата на ЮНЕСКО „Паметта на света“, в зала „22 септември“ в Благоевград, се проведе среща разговор с проф. Боряна Христова и доц. Илия Пенелов, посветена на националните политики в рамките на програма.  „Паметта на света е международна инициатива, създадена с цел опазване и съхраняване на световното..

публикувано на 12.05.22 в 16:29

Росица Джамбазова: Свива се пространството за гражданското общество

„ След пандемията и сега, заради войната в Украйна, обстановката се е влошила много, пространството за гражданското общество се свива включително и в страни, които ние сме приемали за изключително либерални и демократични, като Франция и Нидерландия, например “, сподели за Радио Благоевград Росица Джамбазова, директор на Бизнес-инкубатора в град..

публикувано на 10.05.22 в 14:07