Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Проф. Веселин Вучков: Има огромен интерес към снимки от Рилската долина, направени преди 120 години

Снимка: pixabay.com

„Има огромен интерес към снимки от преди 120 години от Рилската долина, след като бяха публикувани в един регионален вестник. Аз от вчера имам много обаждания и мейли от хора от Югозападна България, които откриват местности, за които не са подозирали, че са запечатани по толкова красив начин“, сподели за Радио Благоевград проф. Веселин Вучков, ръководител на департамента „Право“ в Нов български университет и преподавател в Югозападния университет в Благоевград. Снимките от Рилската долина са направени от журналиста Фредерик Мур, американец по произход, но ангажиран от английски илюстровани вестници. През 1903 години, около Илинденското въстание, той преминава граничната бразда между Царство България и Османската империя, включително и моста на село Бароково. След това прави много богати публикации в английската преса, а през 1906 година публикува и книгата „Балканската следа“. Проф. Вучков получава снимките от Петър  Кърджилов от Института  за изследване на изкуствата при БАН. Част от тях вече са публикувани в брой 4 на списание „Македония“ от 2020 година. „Една от снимките на моста на Бараково над река Рилска, където е имало граничен пункт, е известна. Там са застанали двама гранични стражари – един от турска страна и един от българска. Има още една снимка на моста на Бараково. Наоколо можем да открием караулни будки, гранични пунктове, гранична стража, границата. Има много интересни снимки по пътя преди 120 години за Рилския манастир,ще открием пейзажи, които и сега много лесно можем да забележим. Има снимки от двора на Рилския манастир, църквата, от град Самоков и София. През лятото на 1903 година Фредерик Мур е отишъл дори  до Солун и  пристанището, където е успял да снима и след това да публикува оковани българи на самото пристанище. Става дума за някои от известните „солунски атентатори“ от 1903 година, когато, знаете родолюбиви българи взривяват един френски параход и Отоманската банка, само и само да привлекат вниманието на световното обществено мнение към поробена Македония“, разказва още професорът.
Цялото интервю с проф. Веселин Вучков можете да чуете в звуковия файл.

Вижте още

МБАЛ „Иван Скендеров“ – Гоце Делчев отбелязва 100 години

МБАЛ „Иван Скендеров“ – Гоце Делчев отбелязва днес 100-годишнина. Честванията на вековния юбилей на болницата, ще започнат с откриване на обновеното отделение по образна диагностика. Средствата, които са помощ от Министерството на финансите, са използвани за ремонт и оборудване на отделението. МБАЛ „Иван Скендеров“ – Гоце Делчев обслужва..

публикувано на 19.05.22 в 14:57

Катя Колева: Партиите носят на раменете си демокрацията

„Политическият процес и демокрацията вървят редом с партиите. Партиите са тези структури, които носят на раменете си демокрацията. И не само партийните членове, гражданите имат интереси да развиват силни партии, които да работят в защита на обществените интереси. Това е бъдещето“,  каза за Радио Благоевград Катя Колева от Института за социална..

публикувано на 19.05.22 в 10:00

Д-р Лютаков: Възпалителните заболявания на червата у нас се увеличават, засягат предимно млади хора

19 май – Световен ден за борба с хроничните възпалителни заболявания на червата. „Хроничните възпалителни заболявания на червата, каквито са болестта на Крон и улцерозен колит, имат автоимунен характер, те са имунологично-медиирани заболявания, при някои пациенти дори са с генетична предразположеност. Те не са заболявания, които се..

публикувано на 19.05.22 в 09:32
Бойко Клечков

Бойко Клечков: Хората търсят справедливост

„Обикновено хората търсят помощ от народния представител, идват от мъка и търсят справедливост“ – така народният представител и областен лидер на БСП – Кюстендил Бойко Клечков обобщи впечатленията си от приемните, които постоянно провежда за жителите на Кюстендилска област. Той назова повтарящи се проблеми, свързани с доходите, пенсионната реформа,..

публикувано на 17.05.22 в 16:00

Евродепутатът Андрей Новаков: Външният натиск по темата Северна Македония не отчита спецификата на нашия регион и тя не може да бъде пренебрегната

„ Докато аз го наричам брат, той ме нарича -  фашисти. Докато ние казваме, че сме имали обща история, те ни викат: вие сте окупатори. Има нещо, което не е наред в тези отношения “, коментира за Радио Благоевград евродепутатът Андрей Новаков темата за българското вето върху преговорите за членството на Република Северна Македония в ЕС и външния..

публикувано на 17.05.22 в 15:53

Весела Калъчева: Най-важната и най-голямата инвестиция е в образование

„ Най-важната и най-голямата инвестиция е в образование. Защото няма нищо по-страшно от невежи хора. Защото тези невежи хора са и гласоподаватели. Ето защо  ние  направихме националния конкурс „Дигитални новатори в образованието“, за да насърчим учителите да започнат да използват информационни технологии в преподаването си “, каза за Радио..

публикувано на 17.05.22 в 15:50

Светът като чудо или „Може ли да ме полюлееш“

   "Именно светът като чудо е отправната точка на авторката в сборника с разкази „Може ли да ме полюлееш“. Чудо, което провокира въображението да създаде истории, движещи се на границата между реалното, психичното и сомнамбулното, между  съня и събуждането, между пейзажа на фантазията и бързата скица от натура. Сякаш действително едно око поглежда през..

публикувано на 15.05.22 в 22:49