Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Румен Скорчев и опиянението от това да се изразяваш

   “Нося винаги със себе си, където и да пътувам, една ръждясала халка, която е халката от моята люлка, закачена в стаята, в която съм бил роден. От това можете да направите заключение колко силна може да бъде любовта на един човек към родното място, независимо къде живее, в кой край на света. Което може да бъде полезно на Търговище, аз с удоволствие го дарявам, само и само да се породи това чувство благородно у всеки, да може да даде нещо от себе си.”.

   Тези думи принадлежат на акад. Румен Скорчев, един от най-значимите български художници, създали лицето на българската графика по света, също дългогодишен преподавател в Националната художествена академия. За първи път една действително уникална колекция от фонда на галерия „Никола Маринов” в Търговище, напуска родния му град, за да бъде показана в Градската художествена галерия в Благоевград.

   Приносите на този автор в областта на изобразителното изкуство са безспорни и отдавна признати, при това, не само у нас. През годините той създава богато графично творчество, рисунки и живописни платна, илюстрира над 200 книги от литературната класика. Удостоен е с повече от40 международни и национални награди, сред които се открояват: златен медал на Второто международно биенале на графиката в гр. Флоренция, Италия (1970),златен плакет от IV Международно биенале на илюстрацията в гр. Братислава, Словакия (1973), големият медал от IV Международно триенале на рисунката - Вроцлав, Полша (1974), вписан е в Почетния списък „Ханс Кристиян Андерсен” от Международния съвет по детски книги (1978), както и множество български отличия – Специалните годишни награди: „Илия Бешков” (1978), „Борис Ангелушев” (1972 и 1984), „Веселин Стойков” (1974 и 1987), Първи награди от Международното биенале на графиката – гр. Варна (1985 и 1989) и др. Включен е в престижния каталог WHO’S WHO IN GRAPHIC ART, посветен на 300 приложни графици от цял свят.

   Негови работи са притежание на Националната художествена галерия, Софийската градска галерия, галерия „Уфици“ във Флоренция, галерия „Албертина“ във Виена, музея „Виктория и Алберт” в Лондон, Национална галерия във Вашингтон, Национална библиотека в Париж, Музея за изобразително изкуство в Кюрасао и много други.

   В звуковия файл можете да чуете разговора на Любима Бучинска в предаването за изкуство и култура „Арт сезони“ с Иван Милушев за изложбата на акад. Румен Скорчев в Градската художествена галерия в Благоевград, която ще продължи до 12 януари:


Галерия

Вижте още

МБАЛ „Иван Скендеров“ – Гоце Делчев отбелязва 100 години

МБАЛ „Иван Скендеров“ – Гоце Делчев отбелязва днес 100-годишнина. Честванията на вековния юбилей на болницата, ще започнат с откриване на обновеното отделение по образна диагностика. Средствата, които са помощ от Министерството на финансите, са използвани за ремонт и оборудване на отделението. МБАЛ „Иван Скендеров“ – Гоце Делчев обслужва..

публикувано на 19.05.22 в 14:57

Катя Колева: Партиите носят на раменете си демокрацията

„Политическият процес и демокрацията вървят редом с партиите. Партиите са тези структури, които носят на раменете си демокрацията. И не само партийните членове, гражданите имат интереси да развиват силни партии, които да работят в защита на обществените интереси. Това е бъдещето“,  каза за Радио Благоевград Катя Колева от Института за социална..

публикувано на 19.05.22 в 10:00

Д-р Лютаков: Възпалителните заболявания на червата у нас се увеличават, засягат предимно млади хора

19 май – Световен ден за борба с хроничните възпалителни заболявания на червата. „Хроничните възпалителни заболявания на червата, каквито са болестта на Крон и улцерозен колит, имат автоимунен характер, те са имунологично-медиирани заболявания, при някои пациенти дори са с генетична предразположеност. Те не са заболявания, които се..

публикувано на 19.05.22 в 09:32
Бойко Клечков

Бойко Клечков: Хората търсят справедливост

„Обикновено хората търсят помощ от народния представител, идват от мъка и търсят справедливост“ – така народният представител и областен лидер на БСП – Кюстендил Бойко Клечков обобщи впечатленията си от приемните, които постоянно провежда за жителите на Кюстендилска област. Той назова повтарящи се проблеми, свързани с доходите, пенсионната реформа,..

публикувано на 17.05.22 в 16:00

Евродепутатът Андрей Новаков: Външният натиск по темата Северна Македония не отчита спецификата на нашия регион и тя не може да бъде пренебрегната

„ Докато аз го наричам брат, той ме нарича -  фашисти. Докато ние казваме, че сме имали обща история, те ни викат: вие сте окупатори. Има нещо, което не е наред в тези отношения “, коментира за Радио Благоевград евродепутатът Андрей Новаков темата за българското вето върху преговорите за членството на Република Северна Македония в ЕС и външния..

публикувано на 17.05.22 в 15:53

Весела Калъчева: Най-важната и най-голямата инвестиция е в образование

„ Най-важната и най-голямата инвестиция е в образование. Защото няма нищо по-страшно от невежи хора. Защото тези невежи хора са и гласоподаватели. Ето защо  ние  направихме националния конкурс „Дигитални новатори в образованието“, за да насърчим учителите да започнат да използват информационни технологии в преподаването си “, каза за Радио..

публикувано на 17.05.22 в 15:50

Светът като чудо или „Може ли да ме полюлееш“

   "Именно светът като чудо е отправната точка на авторката в сборника с разкази „Може ли да ме полюлееш“. Чудо, което провокира въображението да създаде истории, движещи се на границата между реалното, психичното и сомнамбулното, между  съня и събуждането, между пейзажа на фантазията и бързата скица от натура. Сякаш действително едно око поглежда през..

публикувано на 15.05.22 в 22:49