Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цветан Филев: Редно е да се осигуряваме на реалните пари, които получаваме

Снимка: БНР

Спешно провеждане на Консултативен съвет по тютюна към министъра на земеделието, най-късно до средата на февруари 2022 г., поискаха от Националната асоциация на тютюнопроизводителите НАТ-2010, с второ писмо до ръководството на земеделското министерство. Спешността на заседанието се налага поради факта, че вече излезе Индикативният график на Държавен фонд „Земеделие“ за изплащане на средствата по схемите за Кампания на подаване на заявленията за 2021г. 
„Например, тютюнът е заложено да получи средствата си по Преходна национална помощ за тютюн между 10 и 20 март. Една от причините за спешността на Консултативния съвет е провокирана точно от това, че за да може след провеждането на Съвета, експертите да имат време да си свършат работата, като изчислят ставките и разпределят средствата по участниците и бенефициенти по Схемата Преходна национална помощ. Затова им трябват около 20 дни и накрая, със заповед на министъра, да бъде узаконено изплащането на средствата“ – съобщи за Радио Благоевград Цветан Филев, председател на Националната асоциация на тютюнопроизводителите НАТ-2010 и президент на Европейската междубраншова организация в сферата на суровия тютюн – ELTI.
Той уточни, че до края на февруари, България трябва да определи Референтна рамка за изплащане на Преходна национална помощ за периода 2023-2027г. 
„Най-коментираната година, засега е 2018, тъй като в европейския документ, който вече е публикуван в „Европейски вестник“, аналог на българския „Държавен вестник“, е записано, че държавите могат да променят референтните години, но не по-късно от шести месец на 2018г.“ – уточни още експертът.
Цветан Филев коментира и предложението за рязко увеличение на минималната осигурителна вноска за земеделските стопани и тютюнопроизводителите от 1 април тази година. Това е заложено в Бюджет 2022 и трябва да бъде прието от Народното събрание. Ако предложението бъде одобрено, фермерите ще се осигуряват минимално не на 420 лв., а на 710 лв., което със сигурност ще се отрази на оцеляването на дребните стопани, включително и на тютюнопризводителите. 
 “Смятам, че е редно вече, дошло е времето, то много отдавна трябваше да се случи това, да се осигуряваме на реалните пари, които получаваме като такива. А, не да получаваме 1 000 лева, а ние самите да се осигуряваме на 420 лева, това не е коректно. Защо? Първо, ощетяваме хазната, която трябва да харчи пари за здравеопазване, за образование и други социални дейности, ние я ощетяваме с такъв полусив начин на работа. Вторият ми аргумент е, че в крайна сметка, рано или късно, сегашните земеделски производители, на база на тези осигуровки, ще получават в един бъдещ период пенсии. И, колкото на по-голям осигурителен праг се осигуряват, толкова по-големи ще им бъдат пенсиите и няма да страдат от недоимък и липса на средства“ – коментира още Цветан Филев.
Подробностите можете  да чуете в интервюто на Биляна Славчева с Цветан Филев:


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

След последната сесия на ЕП: време за равносметка

През седмицата се проведе последната пленарна сесия на Европейския парламент в Страсбург. Какво успя да свърши и за какво не стигна време? Какви ще бъдат предизвикателствата, на които следващият състав на ЕП ще трябва да отговори. В предаването “Събития и личности” разговаряхме с трима български евродепутати. За енергетиката, индустрията и..

публикувано на 26.04.24 в 11:25

Елена Панайотова представя книгата „Приложен театър”

Елена Панайотова представи своята книга „Приложен театър” в Регионалната библиотека на Благоевград. Тя е доктор по театрално изкуство в Нов български университет. Специализирала е европейска култура в Университета в Амстердам и театрална антропология в театър „Один” в Дания. Дългогодишен преподавател е по театрално изкуство в Академията за изкуства..

публикувано на 24.04.24 в 18:37

„Великден във всеки дом” – благотворителна инициатива в Дупница

 „Великден във всеки дом” - т ова е новата кампания на сдружение  „Близо до теб“ за даряване на пакетирани козунаци на самотно живеещи пенсионери в селата от община Дупница. Екипът на сдружението благодари за подкрепата на хората с добри сърца в грижата за хора в нужда. В благотворителната инициатива апелът е да се дарят козунаци, които ще..

публикувано на 24.04.24 в 13:56
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: Българинът потребява повече и успява да инвестира

По данни от Наблюдението на домакинските бюджети през 2023 г. на НСИ, годишният общ доход средно на лице от домакинство е 10 846 лв. и нараства с 20.4% спрямо 2022 година. За последните десет години (2014 - 2023 г.) - се увеличава 2.3 пъти.  Годишните разходи са 10 044 лв. средно на лице, което е с 19.7% повече в сравнение с 2022 година. За периода..

публикувано на 24.04.24 в 10:19

WWF ще пусне в Дунав 1,6 милиона есетри

Европейската комисия призова държавите-членки да увеличат усилията си за справяне с бракониерството и незаконния трафик, за да опазят малкото останали есетрови риби на континента. Въпреки че са надживели динозаврите, днес те са най-застрашената от изчезване група животни в света. От шестте вида есетри, които са се срещали в Дунав, вече са..

публикувано на 23.04.24 в 13:22

Доброволци от Гоце Делчев с отличие за каузата за чиста околна среда

На официална церемония на 18 април бяха обявени победителите в годишните награди на организацията  „ Time Heroes “. Призове получиха хората и организациите с изключителен принос за развитието на доброволческата култура в България през 2023 г. С награда „Героите“ беше отличена и организацията „Green and clean“ от Гоце Делчев с основател Георги..

публикувано на 23.04.24 в 10:55

Веселин Христов: Възстановяваме диалога в БСП-Благоевград

Помирението в БСП-Благоевград е въпрос, който вълнува не само нашите членове, но и всички граждани на общината. Всички очакват БСП да бъде силна партия и считам, че това е възможно. Помирението вече е факт. Това заяви в предаването „Събития и личности“ на Радио Благоевград Веселин Христов, председател на общинската структура на БСП в областния..

публикувано на 22.04.24 в 12:25