Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Цветан Филев: Редно е да се осигуряваме на реалните пари, които получаваме

Снимка: БНР

Спешно провеждане на Консултативен съвет по тютюна към министъра на земеделието, най-късно до средата на февруари 2022 г., поискаха от Националната асоциация на тютюнопроизводителите НАТ-2010, с второ писмо до ръководството на земеделското министерство. Спешността на заседанието се налага поради факта, че вече излезе Индикативният график на Държавен фонд „Земеделие“ за изплащане на средствата по схемите за Кампания на подаване на заявленията за 2021г. 
„Например, тютюнът е заложено да получи средствата си по Преходна национална помощ за тютюн между 10 и 20 март. Една от причините за спешността на Консултативния съвет е провокирана точно от това, че за да може след провеждането на Съвета, експертите да имат време да си свършат работата, като изчислят ставките и разпределят средствата по участниците и бенефициенти по Схемата Преходна национална помощ. Затова им трябват около 20 дни и накрая, със заповед на министъра, да бъде узаконено изплащането на средствата“ – съобщи за Радио Благоевград Цветан Филев, председател на Националната асоциация на тютюнопроизводителите НАТ-2010 и президент на Европейската междубраншова организация в сферата на суровия тютюн – ELTI.
Той уточни, че до края на февруари, България трябва да определи Референтна рамка за изплащане на Преходна национална помощ за периода 2023-2027г. 
„Най-коментираната година, засега е 2018, тъй като в европейския документ, който вече е публикуван в „Европейски вестник“, аналог на българския „Държавен вестник“, е записано, че държавите могат да променят референтните години, но не по-късно от шести месец на 2018г.“ – уточни още експертът.
Цветан Филев коментира и предложението за рязко увеличение на минималната осигурителна вноска за земеделските стопани и тютюнопроизводителите от 1 април тази година. Това е заложено в Бюджет 2022 и трябва да бъде прието от Народното събрание. Ако предложението бъде одобрено, фермерите ще се осигуряват минимално не на 420 лв., а на 710 лв., което със сигурност ще се отрази на оцеляването на дребните стопани, включително и на тютюнопризводителите. 
 “Смятам, че е редно вече, дошло е времето, то много отдавна трябваше да се случи това, да се осигуряваме на реалните пари, които получаваме като такива. А, не да получаваме 1 000 лева, а ние самите да се осигуряваме на 420 лева, това не е коректно. Защо? Първо, ощетяваме хазната, която трябва да харчи пари за здравеопазване, за образование и други социални дейности, ние я ощетяваме с такъв полусив начин на работа. Вторият ми аргумент е, че в крайна сметка, рано или късно, сегашните земеделски производители, на база на тези осигуровки, ще получават в един бъдещ период пенсии. И, колкото на по-голям осигурителен праг се осигуряват, толкова по-големи ще им бъдат пенсиите и няма да страдат от недоимък и липса на средства“ – коментира още Цветан Филев.
Подробностите можете  да чуете в интервюто на Биляна Славчева с Цветан Филев:
Вижте още

МБАЛ „Иван Скендеров“ – Гоце Делчев отбелязва 100 години

МБАЛ „Иван Скендеров“ – Гоце Делчев отбелязва днес 100-годишнина. Честванията на вековния юбилей на болницата, ще започнат с откриване на обновеното отделение по образна диагностика. Средствата, които са помощ от Министерството на финансите, са използвани за ремонт и оборудване на отделението. МБАЛ „Иван Скендеров“ – Гоце Делчев обслужва..

публикувано на 19.05.22 в 14:57

Катя Колева: Партиите носят на раменете си демокрацията

„Политическият процес и демокрацията вървят редом с партиите. Партиите са тези структури, които носят на раменете си демокрацията. И не само партийните членове, гражданите имат интереси да развиват силни партии, които да работят в защита на обществените интереси. Това е бъдещето“,  каза за Радио Благоевград Катя Колева от Института за социална..

публикувано на 19.05.22 в 10:00

Д-р Лютаков: Възпалителните заболявания на червата у нас се увеличават, засягат предимно млади хора

19 май – Световен ден за борба с хроничните възпалителни заболявания на червата. „Хроничните възпалителни заболявания на червата, каквито са болестта на Крон и улцерозен колит, имат автоимунен характер, те са имунологично-медиирани заболявания, при някои пациенти дори са с генетична предразположеност. Те не са заболявания, които се..

публикувано на 19.05.22 в 09:32
Бойко Клечков

Бойко Клечков: Хората търсят справедливост

„Обикновено хората търсят помощ от народния представител, идват от мъка и търсят справедливост“ – така народният представител и областен лидер на БСП – Кюстендил Бойко Клечков обобщи впечатленията си от приемните, които постоянно провежда за жителите на Кюстендилска област. Той назова повтарящи се проблеми, свързани с доходите, пенсионната реформа,..

публикувано на 17.05.22 в 16:00

Евродепутатът Андрей Новаков: Външният натиск по темата Северна Македония не отчита спецификата на нашия регион и тя не може да бъде пренебрегната

„ Докато аз го наричам брат, той ме нарича -  фашисти. Докато ние казваме, че сме имали обща история, те ни викат: вие сте окупатори. Има нещо, което не е наред в тези отношения “, коментира за Радио Благоевград евродепутатът Андрей Новаков темата за българското вето върху преговорите за членството на Република Северна Македония в ЕС и външния..

публикувано на 17.05.22 в 15:53

Весела Калъчева: Най-важната и най-голямата инвестиция е в образование

„ Най-важната и най-голямата инвестиция е в образование. Защото няма нищо по-страшно от невежи хора. Защото тези невежи хора са и гласоподаватели. Ето защо  ние  направихме националния конкурс „Дигитални новатори в образованието“, за да насърчим учителите да започнат да използват информационни технологии в преподаването си “, каза за Радио..

публикувано на 17.05.22 в 15:50

Светът като чудо или „Може ли да ме полюлееш“

   "Именно светът като чудо е отправната точка на авторката в сборника с разкази „Може ли да ме полюлееш“. Чудо, което провокира въображението да създаде истории, движещи се на границата между реалното, психичното и сомнамбулното, между  съня и събуждането, между пейзажа на фантазията и бързата скица от натура. Сякаш действително едно око поглежда през..

публикувано на 15.05.22 в 22:49