Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Проф. Магдалена Панайотова: Дадох си сметка, колко важна e темата за разбирателството между Изтока и Запада

Снимка: архив

„Дадох си сметка, колко важна e темата за разбирателството и неразбирателството между Изтока и Запада. В темите, които съм разглеждала се оформя образът на своя, на другия, на чужденеца, приключенията на идентичността, търсенето на ориентири в съвременната среда и се дискутира възможността да бъдем истински толерантни, защото различието продължава да носи една латентна враждебност“, сподели за слушателите на Радио Благоевград проф. Магдалена Панайотова по повод своята нова книга „По шевовете на литературата“ (Между Изтока и Запада – граници и идентичности).   

За книгата „По шевовете на литературата“. 

„Смятам, че една добра книга не трябва да дава толкова добри отговори, колкото да „зачовърка“ у читателя нещо, което да го накара да прочете съответните текстове, за които тя говори, да си състави свое мнение“, убедена е проф. Магдалена Панайотова. И разказва, че е обединила в книгата си творби на балкански автори и на така наречените от Салман Рушди „преведени хора“, хора, които идват от Изтока, писатели, които преодоляват различията. Защото такива като него не само се включват в новата европейската литература, но те изцяло променят модела. „Вълнува ме идеята какво носи другостта на това късче земя – Балканите. Знаем, че  те много често са наричани „врящ котел“, „другото на Европа“ и съм се опитала да видя в тази земя с неясна и проблематична принадлежност, какво се случва с отношенията: близък – непознат, далечен; Източна – Западна Европа; в какво е идентичността на съвременния човек; как се осмисляме балканците… За такива неща разсъждава тази книга, през митове и стереотипи се опитва да види болката на това да си балканец и да си гражданин на Европа, наследник на Крали Марко и същевременно европеец“, разказва проф. Панайотова и посочва, че нейната книга „По шевовете на литературата“. (Между Изтока и Запада – граници и идентичности) няма амбиция да представи цялата световна литература, но има амбицията да покаже какво се променя в нея.

За град Търнава и висшето образование в Словакия.

Проф. Магдалена Панайотова даде това интервюто за Радио Благоевград от словашкия град Търнава, където е на работно посещение, свързано с общ проект с Търнавския университет. „Ритъмът в Словакия е много спокоен, спазват се разбира се всички мерки, донякъде доста по-строги, отколкото в България. Носят се маски с респиратори, а не просто обикновени маски. От друга страна няма никакъв стрес, има спокойствие по улиците, не се нагнетява чувството на някакъв ужас. Аз гледам словашка телевизия, разбира се има дискусии, но нямам усещането, че се готвят някакви големи промени, усещането за това, че сме на ръба на война или нещо подобно. Търнава е едно доста спокойно градче с дълга история, тук университетът е основан през 1680 година. В университетското образование имаме близки неща, има и доста различия. Например студентите са изцяло дотирани от държавата. Разбира се,  има и платено обучение, но то е много по-малко развито. От друга страна – доста близки са нещата по отношение на акредитацията на съответните висши училища. И тук се изисква доста документация и смея да кажа, че при научните степени, получаването на степен  доцент и професор в Словакия, нещата са доста по-сложни, отколкото в България. Изискванията тук са доста по-сериозни“. 

Нова магистърска програма по чуждоезиково обучение в ЮЗУ – Благоевград.

Партньорството между ЮЗУ – Благоевград, Софийския университет, Шуменския университет и Търанвския университет е по линия на програмата „Наука и образование за интелигентен растеж“. Проектът  е свързан със създаването на магистърската програма „дигитални компетентности в чуждоезиковото обучение“, която е обща и за четирите университета.  „Програмата е много интересна, тя предвижда обучение в една  изключително интересна специалност, като не просто обучение на чужд език, а усвояването на дигитални  компетентности при изучаването на чужд език. Нашите партньори се включват с разработка на курсове“, поясни проф. Панайотова и обяви, че програмата ще стартира през септември тази година.

Цялото интервю с проф. Магдалена Панайотова можете да чуете в звуковия файл.
Вижте още

Светът като чудо или „Може ли да ме полюлееш“

   "Именно светът като чудо е отправната точка на авторката в сборника с разкази „Може ли да ме полюлееш“. Чудо, което провокира въображението да създаде истории, движещи се на границата между реалното, психичното и сомнамбулното, между  съня и събуждането, между пейзажа на фантазията и бързата скица от натура. Сякаш действително едно око поглежда през..

публикувано на 15.05.22 в 22:49
Лили Сучева

Лили Сучева за ролята си в новия български филм "Чудовища"

Новият български филм "Чудовища" (2022), излезе на голям екран в края на месец април. „Чудовища“ провокира зрителите по темата за любовта като сделка, колко струва тя и може ли да се продаде, за самотата като избор, маските и раните, които се крият зад тях.   Филмът е създаден по идея на Наталия Дукова, която е сценарист и режисьор. Той е..

обновено на 15.05.22 в 13:58

Венцеслава Кожухарова: Най-добрият сценарий за бъдещето е енергийният микс

„ Най-добрият сценарий за бъдещето е енергийният микс, в който основни са възобновяемите енергийни източници. Колкото и да е тежко в момента заради кризите, можем да бъдем оптимистични за бъдещето: има сериозни финансови инвестиции, все повече загриженост, осъзнаване на проблема. Един свят с чисти технологии, с чисти енергийни източници, без..

публикувано на 15.05.22 в 10:06

Археологическа изложба “Опазване на миналото с поглед в бъдещето” показват в Благоевград

По повод Европейската на нощ на музеите в Регионалния исторически музей в Благоевград тази вечер откриха археологическата изложба “Опазване на миналото с поглед в бъдещето”, в партньорство с фондация „Балканско наследство“. Изложбата представя реставрирани находки от раннохристиянския манастир в Джанавара край Варна, Емпорион Пистирос и римската..

обновено на 14.05.22 в 21:26

Елица Тодорова: Артистът е жив, когато е на сцената

Популярната и обичана българска певица и перкусионистка Елица Тодорова продължава новите си концертни изяви в пролетно-лятното турне през 2022 година.  „Артистът е жив, когато е на сцената“ – казва Елица Тодорова, която се среща отново  със своята публика в България след двегодишните ограничения заради COVID-19.  „За мен е истинска радост,..

публикувано на 13.05.22 в 10:44

30 години от Програмата на ЮНЕСКО „Паметта на света“

По повод 30 години от създаването на Програмата на ЮНЕСКО „Паметта на света“, в зала „22 септември“ в Благоевград, се проведе среща разговор с проф. Боряна Христова и доц. Илия Пенелов, посветена на националните политики в рамките на програма.  „Паметта на света е международна инициатива, създадена с цел опазване и съхраняване на световното..

публикувано на 12.05.22 в 16:29

Росица Джамбазова: Свива се пространството за гражданското общество

„ След пандемията и сега, заради войната в Украйна, обстановката се е влошила много, пространството за гражданското общество се свива включително и в страни, които ние сме приемали за изключително либерални и демократични, като Франция и Нидерландия, например “, сподели за Радио Благоевград Росица Джамбазова, директор на Бизнес-инкубатора в град..

публикувано на 10.05.22 в 14:07