Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Магдалена Панайотова: Дадох си сметка, колко важна e темата за разбирателството между Изтока и Запада

Снимка: архив

„Дадох си сметка, колко важна e темата за разбирателството и неразбирателството между Изтока и Запада. В темите, които съм разглеждала се оформя образът на своя, на другия, на чужденеца, приключенията на идентичността, търсенето на ориентири в съвременната среда и се дискутира възможността да бъдем истински толерантни, защото различието продължава да носи една латентна враждебност“, сподели за слушателите на Радио Благоевград проф. Магдалена Панайотова по повод своята нова книга „По шевовете на литературата“ (Между Изтока и Запада – граници и идентичности).   

За книгата „По шевовете на литературата“. 

„Смятам, че една добра книга не трябва да дава толкова добри отговори, колкото да „зачовърка“ у читателя нещо, което да го накара да прочете съответните текстове, за които тя говори, да си състави свое мнение“, убедена е проф. Магдалена Панайотова. И разказва, че е обединила в книгата си творби на балкански автори и на така наречените от Салман Рушди „преведени хора“, хора, които идват от Изтока, писатели, които преодоляват различията. Защото такива като него не само се включват в новата европейската литература, но те изцяло променят модела. „Вълнува ме идеята какво носи другостта на това късче земя – Балканите. Знаем, че  те много често са наричани „врящ котел“, „другото на Европа“ и съм се опитала да видя в тази земя с неясна и проблематична принадлежност, какво се случва с отношенията: близък – непознат, далечен; Източна – Западна Европа; в какво е идентичността на съвременния човек; как се осмисляме балканците… За такива неща разсъждава тази книга, през митове и стереотипи се опитва да види болката на това да си балканец и да си гражданин на Европа, наследник на Крали Марко и същевременно европеец“, разказва проф. Панайотова и посочва, че нейната книга „По шевовете на литературата“. (Между Изтока и Запада – граници и идентичности) няма амбиция да представи цялата световна литература, но има амбицията да покаже какво се променя в нея.

За град Търнава и висшето образование в Словакия.

Проф. Магдалена Панайотова даде това интервюто за Радио Благоевград от словашкия град Търнава, където е на работно посещение, свързано с общ проект с Търнавския университет. „Ритъмът в Словакия е много спокоен, спазват се разбира се всички мерки, донякъде доста по-строги, отколкото в България. Носят се маски с респиратори, а не просто обикновени маски. От друга страна няма никакъв стрес, има спокойствие по улиците, не се нагнетява чувството на някакъв ужас. Аз гледам словашка телевизия, разбира се има дискусии, но нямам усещането, че се готвят някакви големи промени, усещането за това, че сме на ръба на война или нещо подобно. Търнава е едно доста спокойно градче с дълга история, тук университетът е основан през 1680 година. В университетското образование имаме близки неща, има и доста различия. Например студентите са изцяло дотирани от държавата. Разбира се,  има и платено обучение, но то е много по-малко развито. От друга страна – доста близки са нещата по отношение на акредитацията на съответните висши училища. И тук се изисква доста документация и смея да кажа, че при научните степени, получаването на степен  доцент и професор в Словакия, нещата са доста по-сложни, отколкото в България. Изискванията тук са доста по-сериозни“. 

Нова магистърска програма по чуждоезиково обучение в ЮЗУ – Благоевград.

Партньорството между ЮЗУ – Благоевград, Софийския университет, Шуменския университет и Търанвския университет е по линия на програмата „Наука и образование за интелигентен растеж“. Проектът  е свързан със създаването на магистърската програма „дигитални компетентности в чуждоезиковото обучение“, която е обща и за четирите университета.  „Програмата е много интересна, тя предвижда обучение в една  изключително интересна специалност, като не просто обучение на чужд език, а усвояването на дигитални  компетентности при изучаването на чужд език. Нашите партньори се включват с разработка на курсове“, поясни проф. Панайотова и обяви, че програмата ще стартира през септември тази година.

Цялото интервю с проф. Магдалена Панайотова можете да чуете в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Елена Панайотова представя книгата „Приложен театър”

Елена Панайотова представи своята книга „Приложен театър” в Регионалната библиотека на Благоевград. Тя е доктор по театрално изкуство в Нов български университет. Специализирала е европейска култура в Университета в Амстердам и театрална антропология в театър „Один” в Дания. Дългогодишен преподавател е по театрално изкуство в Академията за изкуства..

публикувано на 24.04.24 в 18:37

„Великден във всеки дом” – благотворителна инициатива в Дупница

 „Великден във всеки дом” - т ова е новата кампания на сдружение  „Близо до теб“ за даряване на пакетирани козунаци на самотно живеещи пенсионери в селата от община Дупница. Екипът на сдружението благодари за подкрепата на хората с добри сърца в грижата за хора в нужда. В благотворителната инициатива апелът е да се дарят козунаци, които ще..

публикувано на 24.04.24 в 13:56
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: Българинът потребява повече и успява да инвестира

По данни от Наблюдението на домакинските бюджети през 2023 г. на НСИ, годишният общ доход средно на лице от домакинство е 10 846 лв. и нараства с 20.4% спрямо 2022 година. За последните десет години (2014 - 2023 г.) - се увеличава 2.3 пъти.  Годишните разходи са 10 044 лв. средно на лице, което е с 19.7% повече в сравнение с 2022 година. За периода..

публикувано на 24.04.24 в 10:19

WWF ще пусне в Дунав 1,6 милиона есетри

Европейската комисия призова държавите-членки да увеличат усилията си за справяне с бракониерството и незаконния трафик, за да опазят малкото останали есетрови риби на континента. Въпреки че са надживели динозаврите, днес те са най-застрашената от изчезване група животни в света. От шестте вида есетри, които са се срещали в Дунав, вече са..

публикувано на 23.04.24 в 13:22

Доброволци от Гоце Делчев с отличие за каузата за чиста околна среда

На официална церемония на 18 април бяха обявени победителите в годишните награди на организацията  „ Time Heroes “. Призове получиха хората и организациите с изключителен принос за развитието на доброволческата култура в България през 2023 г. С награда „Героите“ беше отличена и организацията „Green and clean“ от Гоце Делчев с основател Георги..

публикувано на 23.04.24 в 10:55

Веселин Христов: Възстановяваме диалога в БСП-Благоевград

Помирението в БСП-Благоевград е въпрос, който вълнува не само нашите членове, но и всички граждани на общината. Всички очакват БСП да бъде силна партия и считам, че това е възможно. Помирението вече е факт. Това заяви в предаването „Събития и личности“ на Радио Благоевград Веселин Христов, председател на общинската структура на БСП в областния..

публикувано на 22.04.24 в 12:25
Вилиан Стефанов

Фотоизложба в Благоевград показа последствията от ядрената аварията в Чернобил

Фотоизложбата „Изгубени във времето“, с 20 фотографии от забранената зона край Чернобил,  ще бъде открита в Благоевград на 26 април. Това е датата, на която през 1986 година,  стана  аварията в Чернобилската атомна централа. Преди войната в Украйна, зоната край Чернобил бе една от най-посещаваните туристически атракции в света, за което голяма..

публикувано на 22.04.24 в 09:28