Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Магдалена Панайотова: Дадох си сметка, колко важна e темата за разбирателството между Изтока и Запада

Снимка: архив

„Дадох си сметка, колко важна e темата за разбирателството и неразбирателството между Изтока и Запада. В темите, които съм разглеждала се оформя образът на своя, на другия, на чужденеца, приключенията на идентичността, търсенето на ориентири в съвременната среда и се дискутира възможността да бъдем истински толерантни, защото различието продължава да носи една латентна враждебност“, сподели за слушателите на Радио Благоевград проф. Магдалена Панайотова по повод своята нова книга „По шевовете на литературата“ (Между Изтока и Запада – граници и идентичности).   

За книгата „По шевовете на литературата“. 

„Смятам, че една добра книга не трябва да дава толкова добри отговори, колкото да „зачовърка“ у читателя нещо, което да го накара да прочете съответните текстове, за които тя говори, да си състави свое мнение“, убедена е проф. Магдалена Панайотова. И разказва, че е обединила в книгата си творби на балкански автори и на така наречените от Салман Рушди „преведени хора“, хора, които идват от Изтока, писатели, които преодоляват различията. Защото такива като него не само се включват в новата европейската литература, но те изцяло променят модела. „Вълнува ме идеята какво носи другостта на това късче земя – Балканите. Знаем, че  те много често са наричани „врящ котел“, „другото на Европа“ и съм се опитала да видя в тази земя с неясна и проблематична принадлежност, какво се случва с отношенията: близък – непознат, далечен; Източна – Западна Европа; в какво е идентичността на съвременния човек; как се осмисляме балканците… За такива неща разсъждава тази книга, през митове и стереотипи се опитва да види болката на това да си балканец и да си гражданин на Европа, наследник на Крали Марко и същевременно европеец“, разказва проф. Панайотова и посочва, че нейната книга „По шевовете на литературата“. (Между Изтока и Запада – граници и идентичности) няма амбиция да представи цялата световна литература, но има амбицията да покаже какво се променя в нея.

За град Търнава и висшето образование в Словакия.

Проф. Магдалена Панайотова даде това интервюто за Радио Благоевград от словашкия град Търнава, където е на работно посещение, свързано с общ проект с Търнавския университет. „Ритъмът в Словакия е много спокоен, спазват се разбира се всички мерки, донякъде доста по-строги, отколкото в България. Носят се маски с респиратори, а не просто обикновени маски. От друга страна няма никакъв стрес, има спокойствие по улиците, не се нагнетява чувството на някакъв ужас. Аз гледам словашка телевизия, разбира се има дискусии, но нямам усещането, че се готвят някакви големи промени, усещането за това, че сме на ръба на война или нещо подобно. Търнава е едно доста спокойно градче с дълга история, тук университетът е основан през 1680 година. В университетското образование имаме близки неща, има и доста различия. Например студентите са изцяло дотирани от държавата. Разбира се,  има и платено обучение, но то е много по-малко развито. От друга страна – доста близки са нещата по отношение на акредитацията на съответните висши училища. И тук се изисква доста документация и смея да кажа, че при научните степени, получаването на степен  доцент и професор в Словакия, нещата са доста по-сложни, отколкото в България. Изискванията тук са доста по-сериозни“. 

Нова магистърска програма по чуждоезиково обучение в ЮЗУ – Благоевград.

Партньорството между ЮЗУ – Благоевград, Софийския университет, Шуменския университет и Търанвския университет е по линия на програмата „Наука и образование за интелигентен растеж“. Проектът  е свързан със създаването на магистърската програма „дигитални компетентности в чуждоезиковото обучение“, която е обща и за четирите университета.  „Програмата е много интересна, тя предвижда обучение в една  изключително интересна специалност, като не просто обучение на чужд език, а усвояването на дигитални  компетентности при изучаването на чужд език. Нашите партньори се включват с разработка на курсове“, поясни проф. Панайотова и обяви, че програмата ще стартира през септември тази година.

Цялото интервю с проф. Магдалена Панайотова можете да чуете в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Учител по народно пеене с банска песен на „Пирин фолк“

Преподавателката по народно пеене към НЧ "Никола Вапцаров" в Банско Нели Михайлова спечели най-високата оценка в селекцията на участниците за тазгодишното издание на фестивала „Пирин Фолк“. Това е първото участие на изпълнител от Банско в конкурса за песен на македонска фолклорна основа в Сандански. Нели Михайлова ще се представи с автентична..

публикувано на 09.07.24 в 13:37

Труден, но много успешен сезон с пълни зали за Кукления театър в Благоевград

Започна дългоочакваният ремонт на Куклен театър - Благоевград. В следващите два месеца изцяло ще бъде преобразен салонът на театъра, така че актьорите и малките зрители да посрещнат новия театрален сезон в по-приветлива и уютна обстановка.  Местата ще бъдат увеличени от 90 на 130. „Изминалият сезон за театъра беше труден, но много..

публикувано на 08.07.24 в 15:38

"Еко кът - обитателите на кестеновите гори" изграждат в петричкото село Коларово

"Еко кът - обитателите на кестеновите гори", предназначен предимно за игра на децата, ще бъде една от новите придобивки за жителите и гостите на петричкото селото Коларово. Съоръжението ще бъде изградено по проект, финансиран по Националната програма „Чиста околна среда-2024“. Съоръжението ще допринесе и за по-добра визия на входа и изхода на..

публикувано на 08.07.24 в 14:16

Щетите за България от липсата на депозитна система са огромни – и за хората, и за природата

Веки ден в нашата страна се изхвърлят два милиона пластмасови бутилки. „ И това не са просто купените и употребените, а това са изхвърлените не където трябва пластмасови бутилки “, уточни  в интервю за Радио Благоевград Евгения Ташева от екип „Нулеви отпадъци“ на сдружението „За Земята“. Неправителствената организация от години анализира..

публикувано на 08.07.24 в 10:18

Елия Тодорова e нимфа в новата си песен

Елия Тодорова e като нимфа в новата си песен „Направен за мен“.  „Направен за мен“  излиза в разгара на лятото. Елия пише песента в съавторство по текста и музиката с Павел Николов-Pavell. „Изцяло се доверих на Павел за това как трябва да звучи „Направен за мен“ ‒ разказва Елия. ‒ Имахме около десет работни варианта на песни, но..

публикувано на 07.07.24 в 15:36

С любов към професията - учителката Цветанка Кадиева

Насочиме вниманивто си към Петричкото село Кърналово и ОУ “Братя Миладинови”. Училището е създадено през 1893 г. и е утвърдено средище на духовната изява и огнище на националните традиции, които продължава да пази и до сега. Разбира се днешния облик на учебното заведение е съвременен. В училилището са оборудвани специализирани кабинети, класни стаи..

обновено на 07.07.24 в 13:53

Проф. д-р Людмил Вагалински: Находката от Хераклея Синтика е уникална

Екипът от археолози на проф. д-р Людмил Вагалински, които работят на подновените разкопки в античния град Хераклея Синтика край Рупите, Петричко, откриха цяла мраморна скулптура в човешки ръст. Статуята е открита още на третия ден от подновяването на разкопкитие на 3 юли 2024 година. Археолозите попаднали на нея в големия канал на античния град...

публикувано на 06.07.24 в 09:00