Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Животните не трябва да бъдат използвани за опити

Природозащитни организации организираха Европейска гражданска инициатива срещу използването животните в тестове на козметични продукти. Въпреки европейската забрана за тестване на крайни козметични продукти върху животни, тестването на отделните съставки в козметичния продукт, все още е позволено да се извършва върху животни. По този повод бе инициирана Петиция, която може да подкрепи всеки, осъзнаващ жестокостта на тази нехуманна практика.
„Малко известен факт е, че 90% от изследванията получени от тестове върху животни не се използват ефективно. Бъдещето е на алтернативните научни методи, които не включват опитите с животни. Науката доказа през годините, че колкото животните да се доближават до човешкия организъм, до голяма степен те не могат да дадат научните резултати, които са необходими, за да се тестват повечето продукти“ – коментира за Радио Благоевград Петя Алтимирска, председател на Сдружение Кампании и Активизъм за животните в индустрията (КАЖИ), което участва в Гражданската инициатива.
Специфичното в тази инициатива е, че тя не е обикновена петиция. Чрез нея, гражданите се обръщат към Европейската комисия с настояване за конкретни промени на европейското законодателство. За целта е необходимо да бъдат събрани подписите на поне 1 милион граждани на евросъюза.
Три са основните акценти в Петицията:
„Първо, да се защити и засили забраната за използване на животните за изпитване на козметични продукти върху животни по такъв начин, че да се постигне защита на потребителите, на работниците и на околната среда, но без по някакъв начин, да се изпитват върху животни. Втората точка е да се промени нормативната уредба на Европейския съюз в областта на химикалите, така че да се гарантира човешкото здраве и да се добавят нови изисквания при тестването на животни, тоест те да се забранят. Третата точка е да се модернизира науката в Европейския съюз. Европейската комисия да се ангажира със законодателно предложение, в което да се очертае „пътна карта“ за постепенно прекратяване на всички изпитвания върху животни. Тези три точки са много важни, особено последната“ – обясни още Петя Алтимирска. 
Всеки, който желае, може да подкрепи петицията. Тя е поместена на сайта на Европейската гражданска инициатива в интернет.
Подробностите можете да чуете в интервюто на Биляна Славчева с Петя Алтимирска.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

"Орница фест" - културната бъркотия, която ще донесе усмивки в Гоце Делчев

На 20 и 21 септември една истинска бъркотия на изкуството ще бъде забъркана в Гоце Делчев с пилотното издание на фестивала "Орница фест." Негов инициатор и организатор е актрисата Гергана Либова, която е родом от село Мосомище, но работи в държавния куклен театър в Русе и разхождайки се един ден из родния Гоце Делчев, където театър няма - ей така..

публикувано на 18.08.24 в 18:38

Забавления и много усмивки в инициативата "Лято в музея" в Разлог

Над 100 деца посещават летните занимания на инициативата "Лято в музея" в Разлог. Всеки вторник и четвъртък   децата се забавляват и провеждат занятия с образователна цел.  Заниманията се провеждат за деца от 1 до 4 клас. За поредна година инициативата „Лято в музея” предлага  разнообразни дейности - ,,Лятна полицейска академия“, приготвяне..

публикувано на 18.08.24 в 13:52

Какви са шансовете за успешни политически обединения?

С приближаването на поредните предсрочни парламентарни избори в България, темата за политическите обединения става все по-актуална. Дебатите за необходимостта от нови коалиции и съюзи в политическото пространство набират сила, като различни лидери и партии вече заемат позиции по въпроса. Темата бе сред водещите акценти в обзорното издание на предаването..

публикувано на 16.08.24 в 11:36
Радостин Василев

Радостин Василев за политическото безсилие на 50-то Народно събрание и силата на новото начало

В разгара на политическите сътресения и два месеца преди поредните предсрочни парламентарни избори, Радостин Василев, бивш депутат и настоящ лидер на партия МЕЧ, сподели своето мнение за нестабилността и неуспеха на 50-ия парламент, както и за влиянието на задкулисните игри върху общественото доверие. В интервю за Радио Благоевград Василев изрази..

публикувано на 16.08.24 в 11:16
Александра Полежанова

Александра Полежанова-Ally с нова песен

Александра Полежанова – Ally представи своята нова песен „Двойка бели коне“ на джаз фестивала в Банско. Музиката и изпълнението са нейни. Текстът е написан от Валентина Цанова,  аранжиментът е на Светослав Лобошки. „Това е третата ми песен. Аз отскоро създавам своя авторска музика. Първо трябва да имам текста и по него да направя..

публикувано на 16.08.24 в 11:08

Психологът Денис Никифоров за справянето със стреса от пожарите и значимостта на младите хора за развитието на Благоевград

На 10 август в студиото на Радио Благоевград в предаването „Ефир за приятели” с водещ Мариана Попова, гостува Денис Никифоров – психолог и треньор по личностно и творческо развитие, редовен докторант по позитивна психология към Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ и психолог към Младежки център – Благоевград. Ключов акцент от разговора беше..

публикувано на 15.08.24 в 12:56

Искра Стоилова: Занаятчийското изделие има душа и носи положителна емоция

Искра Стоилова е от онези млади българи, които следват мечтите си без да късат връзка с корените си. Тя е сарач по професия, авантюрист по сърце и вдъхновител по призвание. Защото всичко, което прави има за цел да вдъхновява и да зарежда с добра енергия. Именно заради това, преди години, тя и съпругът й превръщат старата и изоставена плевня в..

публикувано на 14.08.24 в 17:19