Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Книжка с кауза разказва за полезните качества на меда

Как по лесен, занимателен и достъпен начин децата да бъдат запознати със значението на пчелите за живота на планетата, както и да научат повече за полезността на меда и пчелните продукти? Такава е целта на една книжка с кауза, която вече започна да се разпространява. Тя се нарича „Защо медът е толкова сладък“, чиито автори ще дарят 10% от приходите на Фондация „Да спасим пчелите“, които от своя страна, ще дарят книжки на домове за деца и на хора от общността. 
„Книжката е първата от трилогия, която се нарича „Защо си тръгнаха пчеличките“. Неин автор е Мая Бочева, която се свърза с нас, за да й помогнем за разпространението на книжката. Ние събираме в момента предварителни поръчки за нейното разпечатване. Така че, тя вече е разпродадена веднъж и сега се опитваме да я отпечатаме за втори път“ – съобщи за Радио Благоевград Георги Пчелин, председател на Фондация „Да спасим пчелите“.
Книжката е интересна за децата, защото по занимателен начин разказва за полезността на пчелите и на меда, който те произвеждат.
„Организирахме една игра за дечица с оцветяване на рисунка и се включиха доста деца, което показва, че сме стигнали до тях, което за нас е много важно. Медът и пчелите са много важни за екосистемата, затова трябва по достъпен начин да се обясни на децата. В тази книжка могат да се намерят и много рецепти, които включват мед и които децата могат да сготвят вкъщи с родителите си. Например, има рецепти за палачинки, има игри, песни, учене на ноти. Трябва да се говори повече за полезността на пчелите и продуктите, които те създават, тъй като медът е много полезен, а децата веднъж запомнят ли, че нещо е важно и полезно, те го помня за цял живот“ – обясни още Георги Пчелин.
Продължава инициативата на Фондация „Да спасим пчелите“ да бъдат дарени книжки на деца от домове, детски градини или на хора от общността. Желаещите да получат изданието трябва да направят заявка, а ако се използва промо код: „Да спасим пчелите“, може да се получи 20% отстъпка. 
„По повод Празника на пчеларя, нека да пожелаем на пчеларите да имат здрави пчели и те да бъдат здрави, за да ги гледат, разбира се. Защото, така те помагат не само да има пчели, които са полезни за екосистемата, но и произвеждат полезен мед за всички ни. Благодарности към пчеларите за това, което правят, тъй като е много важно да има комуникация в обществото, което не е пчеларско и организации като нашата“ – коментира още Георги Пчелин, председател на Фондация „Да спасим пчелите“.
Подробностите можете да чуете в интервюто на Биляна Славчева с Георги Пчелин:


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Орница фест" - културната бъркотия, която ще донесе усмивки в Гоце Делчев

На 20 и 21 септември една истинска бъркотия на изкуството ще бъде забъркана в Гоце Делчев с пилотното издание на фестивала "Орница фест." Негов инициатор и организатор е актрисата Гергана Либова, която е родом от село Мосомище, но работи в държавния куклен театър в Русе и разхождайки се един ден из родния Гоце Делчев, където театър няма - ей така..

публикувано на 18.08.24 в 18:38

Забавления и много усмивки в инициативата "Лято в музея" в Разлог

Над 100 деца посещават летните занимания на инициативата "Лято в музея" в Разлог. Всеки вторник и четвъртък   децата се забавляват и провеждат занятия с образователна цел.  Заниманията се провеждат за деца от 1 до 4 клас. За поредна година инициативата „Лято в музея” предлага  разнообразни дейности - ,,Лятна полицейска академия“, приготвяне..

публикувано на 18.08.24 в 13:52

Какви са шансовете за успешни политически обединения?

С приближаването на поредните предсрочни парламентарни избори в България, темата за политическите обединения става все по-актуална. Дебатите за необходимостта от нови коалиции и съюзи в политическото пространство набират сила, като различни лидери и партии вече заемат позиции по въпроса. Темата бе сред водещите акценти в обзорното издание на предаването..

публикувано на 16.08.24 в 11:36
Радостин Василев

Радостин Василев за политическото безсилие на 50-то Народно събрание и силата на новото начало

В разгара на политическите сътресения и два месеца преди поредните предсрочни парламентарни избори, Радостин Василев, бивш депутат и настоящ лидер на партия МЕЧ, сподели своето мнение за нестабилността и неуспеха на 50-ия парламент, както и за влиянието на задкулисните игри върху общественото доверие. В интервю за Радио Благоевград Василев изрази..

публикувано на 16.08.24 в 11:16
Александра Полежанова

Александра Полежанова-Ally с нова песен

Александра Полежанова – Ally представи своята нова песен „Двойка бели коне“ на джаз фестивала в Банско. Музиката и изпълнението са нейни. Текстът е написан от Валентина Цанова,  аранжиментът е на Светослав Лобошки. „Това е третата ми песен. Аз отскоро създавам своя авторска музика. Първо трябва да имам текста и по него да направя..

публикувано на 16.08.24 в 11:08

Психологът Денис Никифоров за справянето със стреса от пожарите и значимостта на младите хора за развитието на Благоевград

На 10 август в студиото на Радио Благоевград в предаването „Ефир за приятели” с водещ Мариана Попова, гостува Денис Никифоров – психолог и треньор по личностно и творческо развитие, редовен докторант по позитивна психология към Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ и психолог към Младежки център – Благоевград. Ключов акцент от разговора беше..

публикувано на 15.08.24 в 12:56

Искра Стоилова: Занаятчийското изделие има душа и носи положителна емоция

Искра Стоилова е от онези млади българи, които следват мечтите си без да късат връзка с корените си. Тя е сарач по професия, авантюрист по сърце и вдъхновител по призвание. Защото всичко, което прави има за цел да вдъхновява и да зарежда с добра енергия. Именно заради това, преди години, тя и съпругът й превръщат старата и изоставена плевня в..

публикувано на 14.08.24 в 17:19