Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изграждат възпоменателен комплекс на Свети Иван Рилски

Снимка: БГНЕС

В родното място на Свети Иван Рилски – село Скрино, ще бъде изграден възпоменателен комплекс на светеца – небесен закрилник и покровител на българския народ. Инициативата е на фондация „Свети Иван Рилски“. „Сега по нищо  не личи, че село Скрино е родното място на Свети Иван Рилски. Замислих се, как е възможно до такава степен да неглижираме нашата религиозна, родова, национална и каквато щете памет и да не правим нищо за този светец“, каза за Радио Благоевград адвокат Веска Волева, председател на фондацията. Общинският съвет на Бобошево вече е дал разрешение за начинанието, определено е мястото за възпоменателния комплекс в село Скрино, готов е идейният проект, който е изложен на видно място в сградата на общинската администрация в град Бобошево и всеки може да се запознае с него. Проф. Емил Попов, един от най-ярките наши съвременни творци, се е ангажирал с изработването на  скулптурната композиция. „Това ще бъде един чудесен център, в който всички хора да могат да отидат и да почетат светеца. Защото по-интимно е родното му място и където се пази спомена за него“, сподели още Веска Волева  и изрази надежда повече хора да дадат своята  подкрепа. Фондацията „Свети Иван Рилски“ е открила дарителска сметка  за  набиране на средства.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Събор в подкрепа на читалището в село Мурсалево

От десетилетия летният събор в село Мурсалево, община Кочериново, е чакано събитие за жителите. Всяка година пристигат гости от близо и далеч, а и много хора, чиито корени са от населеното място се завръщат. Това разказа в ефира на Радио Благоевград   Красимира Гешева, млада и активна като председател на местното читалище..

публикувано на 02.08.24 в 15:36

Доц. Арабаджиев: Имуноонкологията е възможност за успешно лечение на туморни заболявания

Преди броени дни Благоевград бе домакин на Лятно училище за онколози и имунолози. В залата на Американския университет най-утвърдените родни специалисти предадоха опит и знания на своите млади колеги. На форума лекарите обсъждаха последните актуалните теми от имуноонкологията, която през последните години дава все по-голяма надежда за успешно..

публикувано на 31.07.24 в 16:20

Петричкото село Ключ очаква много гости на събора

От незапомнени времена в петричкото село Ключ ежегодно се провежда традиционният събор, посветен на празника Илинден. Това е едно от най-големите и многолюдни събития в населеното място, което се почита както от местните хора, така и от много гости. „Отдавна, дедите и прадедите ни са решили на 2 август да бъде събора, когато по стар стил..

публикувано на 30.07.24 в 10:17

НУ „Яне Сандански“ в Разлог продължава с иновациите

От новата учебна година началното училище „Яне Сандански“ в Разлог ще продължи да въвежда иновации в образователния процес. Училището е иновативно още от откриването на първата процедура и вече седем години работи в посока позитивно образование и развитие на характера.  „Тази година отново кандидатствахме  и сме одобрени от МОН с иновацията..

публикувано на 30.07.24 в 10:11

„Природа в наследство“ в РИМ - Благоевград

„Природа в наследство“ е проект на Регионалния исторически музей в Благоевград, който показва различните животински видове  и растения от отдел „Природа“ в пресъздадената обновена естествена среда. Това е първият ремонт и обновяване на експозицията, която е открита преди 40 години. „Биологичното разнообразие в Югозападна България наистина е..

публикувано на 29.07.24 в 15:59

Българското неделно училище „Камбана“ в Абу Даби

„Образованието като грижа и ценност“ – под това мото премина XVII годишна конференция на Асоциацията на българските училища в чужбина. Тя бе открита в столицата и продължи в ЮЗУ „Н. Рилски“ Благоевград. Участниците в конференцията се включиха в серия от лекции, практикуми и дискусии, обособени в различни тематични модули с участието на..

публикувано на 29.07.24 в 14:15

Тютюн, 2024: По-малко като количество, но с екстра качество

Динамичното време през последните седмици няма как да не се отрази на тютюневата реколта. Припомняме, че заради опустошителната градушка преди няколко седмици в района на селата Дебрен и Рибново в община Сатовча, бе унищожена около 90 % от тютюневата реколта, но се оказва, че и горещините също са рискови за доброто количество и качество на..

публикувано на 25.07.24 в 14:30