Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Надежда Шопова: Във всяка бутилка вино е затворено метеорологичното време

Снимка: pixabay.com

В последните години сме свидетели на затопляне на температурата на въздуха. В Югоизточна Европа и в частност в нашия регион е с повече от 0.8 от градуса, което се отразява на условията на растеж и развитие на растенията, в частност и на лозята. Или иначе казано, метеорологичното време е затворено във всяка бутилка и създава така ценната принадлежност към мястото на отглеждане“, коментира за Радио Благоевград Надежда Шопова, инженер – агроном,  асистент в секция „Климат“ в Института за изследвания на климата, атмосферата и водите към БАН. „Основната тенденция е повишаване на температурата, по-топлите зими и засушаванията, които в последните 30 години не са се променили драстично. Валежите запазват нивата си, но така или иначе, те са недостатъчни и са нужни активни мерки за напояване“, посочи още Надежда Шопова и анализира последствията от климатичните промени за лозарството и винарството. Сред положителните са: възможности за отглеждане на лозя в райони с по-висока надморска височина, а по-продължителните топли и сухи периоди позволяват да се  натрупват захари и багрила в гроздето и да се произвеждат по-качествени вина. Негативният ефект на климатичните промени е свързан с екстремални явления, като силни интензивни валежи или продължителнигорещи вълни, наводнения, градушки и други. В тази ситуация „както в света, така и у нас, водещата роля ще е на земеделската наука и селекцията“, подчерта Надежда Шопова и посочи, че Европа  продължава да бъде световният лидер в производството на вино. Най-голям дял в него имат Франция, Италия и Испания.

Цялото интервю с Надежда Шопова можете да учете в звуковия файл.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

За 7 месеца в село Бураново: Здравен пункт, социална кухня, интерес от чужди инвеститори

Инвеститори от Обединеното кралство искат да купят училището, пансиона и киносалона в малкото кочериновско село Бураново, където населението е 150 души. Англичаните разбрали за селото от  гурбетчии от Бураново. Искат да покрият стадиона с изкуствена трева, с осветление и сонди. Училището ще стане хотел, а пансионът – ресторант. Направило им..

публикувано на 12.07.24 в 12:53

Николета Иванова: Един творец, който черпи вдъхновение от природата в Раненци

Тя е млад творец от Варна, избрала да отгледа децата си в кюстендилското село Раненци, вместо в морската столица на България. Обича да шие дрехи от естествени материи, които оцветява с природни багрила. Превърнала е старата плевня в свое творческо ателие, където посреща гости и съмишленици. Николета Иванова създава фейсбук страница „Живите места в..

публикувано на 12.07.24 в 12:32

Ахмед Вранчев: ДПС ще се върне към нормалността, принципите и ценностите си

До късно снощи продължиха заседанията на общинските съвети на ДПС в знакови общини на Благоевградска област. Колективните органи по места са приели декларации в подкрепа на призива на почетния председател на партията Ахмед Доган.  Вчера преди обед народният представител Ахмед Вранчев депозира заявление в парламента, че напуска групата на..

публикувано на 12.07.24 в 11:13

Какви ще бъдат приоритетите на новата група в ЕП - "Европа на суверенните нации"

Евродепутатът от "Възраждане" Петър Волгин, който до скоро бе водещ на предаването "Политически Некоректно" по БНР, става говорител на нова парламентарна група - "Европа на суверенните нации".  Това стана ясно през седмицата от публикация на лидера на "Възраждане" Костадин Костадинов във Фейсбук.  Костадинов пише още, че 25 евродепутати от 8 държави..

публикувано на 12.07.24 в 11:09

“В сърцето на Граово” се събират животновъди и производители от цялата страна

В края на седмицата ще се проведе Шестото издание на Църногорския събор “В сърцето на Граово”. На поляните край манастира над брезнишкото село Гигинци ще бъде представена над 20-часова фолклорна програма. Предвидени са много изненади за гостите, срещи, ателиета, фермерски пазари, на които ще бъде показано всичко най-добро от труда на животновъдите..

публикувано на 11.07.24 в 10:31

Банско се справя с бездомните кучета с насърчаване на осиновяването

Перманентната кампания на Община Банско за осиновяване на бездомни кучета донесе радост в още едно семейство. Синът на сем. Дурчови вече си има четириног приятел, за когото обещава да се грижи сам и да го води навсякъде със себе си. Кампанията Осинови ме: БезДОМен или ДОМашен - ти решаваш! стартира в края на миналата година. „Три..

публикувано на 10.07.24 в 14:41

Цветанка Гаврилова: Мечтая България да бъде домакин на световен танцов конкурс

Мечтая България да бъде домакин на световен танцов конкурс. Имаме всички дадености за това – отношение към танцовото изкуство и много талантливи деца и млади хора. Страната ни показа изключително присъствие на Световната танцова купа в Прага, състезание, което си е извоювало славата на лятна танцова олимпиада. Това заяви д-р Цветанка Гаврилова,..

публикувано на 10.07.24 в 12:44