Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

С хумор, любов и отношение към храната

14
Снимка: Биляна Славчева

Тънкости в кулинарното изкуство усвоиха ученици от Професионалната гимназия по туризъм и лека промишленост „Гоце Делчев“ в Благоевград. Откритият урок се проведе в учебния ресторант към гимназията, който е един от най-професионално оборудваните не само в област Благоевград, но и в цялата страна. Това констатира Мастер шеф Елица Котева, която бе специално поканена за събитието. 
„Тя е страхотен готвач и кулинар, работила е в редица столични ресторанти, водила е и своя кулинарна рубрика в една от националните телевизии. Както тя се представи, не е учила в такова училище, но после животът я е сблъскал с тази професия и е останала в нея. Има огромна любов към професията и нашата идея беше точно такава, след откриването миналата година на нашия Учебен ресторант, който е професионално направен, в него да се провеждат учебните практики и учениците да прилагат това, което учат в реална работна среда“ – съобщи Димитрина Иванов,  директор на Професионалната гимназия по туризъм и лека промишленост „Гоце Делчев“ в Благоевград. Тя допълни, че подобни срещи, с известни майстори – готвачи, ще продължат и в бъдеще. 
Яйца по Бенедиктински и торта „Шарлота“ бяха ястията, които приготви заедно с част учениците Мастер шеф Елица Котева. Според нея, отношението към храната е едно от най-важните условия, за да се получи вкусно ястие. Но преди всичко, трябва да има баланс между теоретичните знания и практическите умения.
„Те в момента изобщо не осъзнават колко е важна теорията и това се опитвам да им кажа през цялото време. Идеята е, когато се направят грешки в кухнята, а всеки прави такива, да не се скриеш от шефа, а да направиш така, че да не стават грешки. Защото, тази грешка след това коства на мен и на други двама, да направим нещо много бързо, за да няма последствия“ – категорична е Мастер шеф Елица Котева.
Според нея, освен хуморът и любовта, отношението към храната е тайната съставка за вкусното ястие.
„Магията е в усещането, докато пипаш един продукт. Има я и любовта към професията, разбира се, но магията, с която пипаш продукта. Целият процес, от предварителното приготвяне на храната, технологичното време за готвенето и презентирането на храната, там е магията. Да усещаш храната и да имаш отношение към нея. Защото, както са казали старите хора – „няма нищо по-голямо от хляба“ – допълни Шеф Елица Котева.
Учениците, които присъстваха на открития урок по готварство са убедени, че подобни срещи са много полезни. Някой от тях вече са решили да се посветят на тази професия, защото от нея научават различни неща, които са им полезни в живота. 
Подробностите можете да чуете в репортажа на Биляна Славчева:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Село Струма събира 700 участници на фестивал

Над 700 участници очакват в санданското село Струма за фестивала „Фолклор с приятели“. В подготовка е поредното, трето издание на пролетния музикален фестивал. Община Сандански, Кметство - с. Струма и НЧ “Никола Вапцаров 2005” очакват почитателите и пазителите на българското народно творчество да си дадат тази цветна фолклорна среща...

публикувано на 25.04.25 в 14:58

Окръжен съд-Кюстендил с пореден проект, насочем към правата на децата

Окръжен съд-Кюстендил започна работа по пореден образователен проект, насочен към децата и подрастващите. Сега съдебната палата си партнира с немската  с нестопанска цел „Харта 22“  и вече проведе първата си среща  с ученици . Темата на проекта е „Свободата да знаеш“ и поставя акцент върху човешките права на подрастващите в контакт със социалните..

публикувано на 25.04.25 в 12:36
Петко Петков

100 дни кабинет „Желязков“ – политическа стабилизация или тактическо оцеляване?

"В политиката е напълно нормално да се прави анализ след първите 100 дни управление. В стабилна политическа среда този период често е съпроводен с известен толеранс към новото правителство. В българската реалност обаче – както ясно се вижда – настоящият кабинет нямаше комфорта на този толеранс. Вместо това бе изправен пред цели два вота на недоверие,..

публикувано на 25.04.25 в 11:45

Каузата за храм в село Долно Драглище получи национално признание

Народният представител Ангел Славчев, заместник-председател на Комисията по електронно управление и член на Комисията по околна среда и води в 49-ото Народно събрание, връчи наградата в категория „Кауза“ на Bright Awards 2025 на Яница Домусчиева от Сдружение „Св. Св. Йоаким и Анна“ – организацията, която стои зад благородната инициатива по..

публикувано на 24.04.25 в 14:58
Методи Байкушев

2025-а ще е година на действие за Община Благоевград

2024 година беше година на оцеляването за Община Благоевград. От 2025 година обаче ще е година на действието. Бюджетът ще позволи да направим инвестиции по редица ключови проблеми, най-вече инфраструктура и градска среда, както и да направим инвестиции в хората. Няма шега, в края на март за първи път от шест години Общината няма просрочени задължения...

публикувано на 24.04.25 в 11:00

Национална конференция „Модерният свят през погледа на младите социолози“

Катедра „Социология“ към Философския факултет на Югозападния университет „Неофит Рилски“ организира Национална студентска конференция на тема „Модерният свят през погледа на младите социолози“. Събитието  е посветено на 30-годишнината от обособяването на социологията като самостоятелна специалност във висшето училище. „В рамките на..

публикувано на 24.04.25 в 09:41

"СигналИн" - платформата на Община Благоевград сред номинираните за награда

"СигналИн" - платформата за сигнали на Община Благоевград 2023, е номинирана за награда "Свободен електрон" 2025. Системата за подаване на сигнали на Община Благоевград има за цел да повиши гражданската активност за отстраняване на нередности на територията на общината. Поставените чрез сигналите проблеми се насочват по компетентност за..

публикувано на 24.04.25 в 09:30