Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С хумор, любов и отношение към храната

14
Снимка: Биляна Славчева

Тънкости в кулинарното изкуство усвоиха ученици от Професионалната гимназия по туризъм и лека промишленост „Гоце Делчев“ в Благоевград. Откритият урок се проведе в учебния ресторант към гимназията, който е един от най-професионално оборудваните не само в област Благоевград, но и в цялата страна. Това констатира Мастер шеф Елица Котева, която бе специално поканена за събитието. 
„Тя е страхотен готвач и кулинар, работила е в редица столични ресторанти, водила е и своя кулинарна рубрика в една от националните телевизии. Както тя се представи, не е учила в такова училище, но после животът я е сблъскал с тази професия и е останала в нея. Има огромна любов към професията и нашата идея беше точно такава, след откриването миналата година на нашия Учебен ресторант, който е професионално направен, в него да се провеждат учебните практики и учениците да прилагат това, което учат в реална работна среда“ – съобщи Димитрина Иванов,  директор на Професионалната гимназия по туризъм и лека промишленост „Гоце Делчев“ в Благоевград. Тя допълни, че подобни срещи, с известни майстори – готвачи, ще продължат и в бъдеще. 
Яйца по Бенедиктински и торта „Шарлота“ бяха ястията, които приготви заедно с част учениците Мастер шеф Елица Котева. Според нея, отношението към храната е едно от най-важните условия, за да се получи вкусно ястие. Но преди всичко, трябва да има баланс между теоретичните знания и практическите умения.
„Те в момента изобщо не осъзнават колко е важна теорията и това се опитвам да им кажа през цялото време. Идеята е, когато се направят грешки в кухнята, а всеки прави такива, да не се скриеш от шефа, а да направиш така, че да не стават грешки. Защото, тази грешка след това коства на мен и на други двама, да направим нещо много бързо, за да няма последствия“ – категорична е Мастер шеф Елица Котева.
Според нея, освен хуморът и любовта, отношението към храната е тайната съставка за вкусното ястие.
„Магията е в усещането, докато пипаш един продукт. Има я и любовта към професията, разбира се, но магията, с която пипаш продукта. Целият процес, от предварителното приготвяне на храната, технологичното време за готвенето и презентирането на храната, там е магията. Да усещаш храната и да имаш отношение към нея. Защото, както са казали старите хора – „няма нищо по-голямо от хляба“ – допълни Шеф Елица Котева.
Учениците, които присъстваха на открития урок по готварство са убедени, че подобни срещи са много полезни. Някой от тях вече са решили да се посветят на тази професия, защото от нея научават различни неща, които са им полезни в живота. 
Подробностите можете да чуете в репортажа на Биляна Славчева:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Честваме Световния ден на географските информационни системи

На 20 ноември повече от 140 държави отбелязват 25-ия Световен ден на Географските информационни системи (ГИС). У нас националното събитие е международната конференция „Обединени в ГИС решенията създаваме по-добро бъдеще“, която дава  възможност да се научи всичко най-ново от света на Географските информационни системи и тяхното приложение...

публикувано на 20.11.24 в 09:48

Защо е важно да внесем цвят в зимния си гардероб?

Хората забравихме какво е да се радваме на цветовете, защото самите ние станахме едни такива безцветни, апатични и навъсени. Защото все някой ни е крив пред погледа, защото вместо да се усмихнем на вятъра в косите ние се дразним, че ни се е развалила прическата. Ей такива работи, хлапе... Добре, че не ги разбираш. И ако утре или след време някой..

публикувано на 19.11.24 в 19:49

Планините в България издават албум всеки ден. Време е да подкрепим техните артисти!

Планините в България издават албум всеки ден. Време е да подкрепим техните артисти. С това послание кампанията на WWF „Абонирай се за природата“ ни призовава да вдигнем за миг очи от виртуалния свят и да обърнем внимание на живата планета, която ни заобикаля. Нейните артисти нямат почивен ден, но въпреки това изпълненията им сякаш остават..

публикувано на 19.11.24 в 14:00

WWF стартира кампанията си „Абонирай се за природата“

Природозащитната организация WWF България постави началото на своята кампания „Абонирай се за природата“. С любопитна заигравка с някои от популярните стрийминг платформи и хитови сериали, WWF отправя посланието, че изчезването на дивата природа не е кино. То се случва в нашия живот и всички ние участваме в него с ежедневните ни решения...

публикувано на 19.11.24 в 11:58

Виртуален терминал за плащане на местни налози в Петрич

Нова услуга за плащане на местните данъци и такси заработи в Петрич. С него се осигурява бърз и лесен достъп до информация и възможност за плащания от всяко място, по всяко време. „Това е нова разработка на софтуер за местни данъци и такси, който е държавен софтуер. Той е безплатен за общините. Този терминал дава възможност на гражданите,..

публикувано на 18.11.24 в 10:50

Общинските планове за отопление и охлаждане са нови документи, нужна е помощта на държавните институции

Обновената Директива на ЕС за енергийна ефективност предлага въвеждането на редица мерки, за да се ускори процесът по увеличаване на енергийната ефективност. Особено внимание се обръща на принципа „първо енергийна ефективност“. В тази връзка, това към което е насочило усилията си екологичното сдружение „За Земята“, е готовността за..

публикувано на 18.11.24 в 09:55

Гергана Стоянова: Тайланд е страната на трудолюбивите и усмихнати хора

Тайланд е една от най-атрактивните туристически дестинации в света, популярна е и сред нас българите. Годишно приема 12 милиона туристи, страната е  една от най-бързо развиващите се не само в Югоизточна Азия, но и в света. „ Най-добрата новина е, че вече не е необходима виза . Кацвайки на летището в Тайланд, просто минаваш паспортен контрол..

публикувано на 18.11.24 в 09:45