Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

С хумор, любов и отношение към храната

14
Снимка: Биляна Славчева

Тънкости в кулинарното изкуство усвоиха ученици от Професионалната гимназия по туризъм и лека промишленост „Гоце Делчев“ в Благоевград. Откритият урок се проведе в учебния ресторант към гимназията, който е един от най-професионално оборудваните не само в област Благоевград, но и в цялата страна. Това констатира Мастер шеф Елица Котева, която бе специално поканена за събитието. 
„Тя е страхотен готвач и кулинар, работила е в редица столични ресторанти, водила е и своя кулинарна рубрика в една от националните телевизии. Както тя се представи, не е учила в такова училище, но после животът я е сблъскал с тази професия и е останала в нея. Има огромна любов към професията и нашата идея беше точно такава, след откриването миналата година на нашия Учебен ресторант, който е професионално направен, в него да се провеждат учебните практики и учениците да прилагат това, което учат в реална работна среда“ – съобщи Димитрина Иванов,  директор на Професионалната гимназия по туризъм и лека промишленост „Гоце Делчев“ в Благоевград. Тя допълни, че подобни срещи, с известни майстори – готвачи, ще продължат и в бъдеще. 
Яйца по Бенедиктински и торта „Шарлота“ бяха ястията, които приготви заедно с част учениците Мастер шеф Елица Котева. Според нея, отношението към храната е едно от най-важните условия, за да се получи вкусно ястие. Но преди всичко, трябва да има баланс между теоретичните знания и практическите умения.
„Те в момента изобщо не осъзнават колко е важна теорията и това се опитвам да им кажа през цялото време. Идеята е, когато се направят грешки в кухнята, а всеки прави такива, да не се скриеш от шефа, а да направиш така, че да не стават грешки. Защото, тази грешка след това коства на мен и на други двама, да направим нещо много бързо, за да няма последствия“ – категорична е Мастер шеф Елица Котева.
Според нея, освен хуморът и любовта, отношението към храната е тайната съставка за вкусното ястие.
„Магията е в усещането, докато пипаш един продукт. Има я и любовта към професията, разбира се, но магията, с която пипаш продукта. Целият процес, от предварителното приготвяне на храната, технологичното време за готвенето и презентирането на храната, там е магията. Да усещаш храната и да имаш отношение към нея. Защото, както са казали старите хора – „няма нищо по-голямо от хляба“ – допълни Шеф Елица Котева.
Учениците, които присъстваха на открития урок по готварство са убедени, че подобни срещи са много полезни. Някой от тях вече са решили да се посветят на тази професия, защото от нея научават различни неща, които са им полезни в живота. 
Подробностите можете да чуете в репортажа на Биляна Славчева:

Вижте още

Професор Ева Соколова за „Руската намеса в съдбините на България“: Историята трябва да се знае такава, каквато е

   На 22 ноември в Регионалния исторически музей в Благоевград беше представена новата книга на проф. Ева Соколова – „Руската намеса в съдбините на България” (От Царска Русия през СССР... докога!).    „Въпреки че има многотомни издания, посветени на историята на България – както се казва и в предисловието – въпреки че тя се изучава в..

публикувано на 26.11.22 в 20:47

ОУ „Св. Климент Охридски“ – Дупница с благодарност към Радио Благоевград

Основно училище „Св. Климент Охридски“ в Дупница отбеляза своя патронен празник. За първи път училището има химн, който бе реализиран с медийната подкрепа на Радио Благоевград . Специални благодарности към медията, изказа директорът Юлиана Борисова, която изрази и надежда партньорството с Радио Благоевград да продължи. Освен с думи пред ученици,..

публикувано на 25.11.22 в 15:53

Виктор Стоянов: „Това вече не са вандалски, а терористични действия“

Поредният вандалски акт срещу българския Клуб „Цар Борис III“ в град Охрид, Северна Македония, предизвика остра реакция от българска и македонска страна. Снощи, 23 ноември, около 21 часа българско време, неизвестни, засега лица, са стреляли с оръжие по сградата, в която се намира клуба, вследствие на което са изпочупени стъклата...

публикувано на 24.11.22 в 11:50
Алек Кирев

Алек Кирев казва "НЕ" на насилието с песен

“Тъмни лица” е песен от новия албум на Алек Кирев, в подкрепа на усилията за превенция на домашното насилие. Песента е припозната от хора, засегнати от домашното насилие, които от близо са видяли онази тъмна страна на лицата, на тези, които го причиняват.  Музикантът застава в подкрепа на жените, мъжете и децата, които са били свидетели или жертва на..

публикувано на 24.11.22 в 10:19

Специалните деца

Приобщаването на децата със специални образователни потребности в училище е приоритет в работата на фондацията „За утре“, която е със седалище в Благоевград. Целта, която са си поставили, е да организират групови занимания, като наред с образователната работа с децата се стремят да създадат и нужните социални и комуникативни умения. Димитър..

публикувано на 23.11.22 в 14:46

Теодор Стойчев: Местните медии са основата при формиране на общественото мнение

Достоверната информация за работата както на Европейския парламент, така и на останалите управляващи органи на Европейския съюз, е от изключително значение за формирането на обществения мироглед. Това каза за Радио Благоевград , Теодор Стойчев, ръководител на Бюрото на Европарламента в България. Има няколко важни теми, за които е нужна..

публикувано на 22.11.22 в 14:23

Деца от България и РС Македония редят в Народното събрание изложба

Фондация „Българска памет“ започна работа по проект „От двете страни на границата“, който ще разработва модел на работа в полза а подобряването на отношенията между България и РС Македония. В рамките на кампанията д-р Милен Врабевски финансира петдневния престой в България на младежи от Детско художествено ателие “Св. св. Кирил и Методий” в..

публикувано на 22.11.22 в 13:57