Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как да намалим сметките за ток и отопление?

Непосилни сметки за ток и отопление вече получиха част от потребителите на светлото и топлото. Мнозина се изправени пред дилемата - как да ги платят или от какво да се лишат – от топлина, светлина или храна, която също продължава да поскъпва. Полезни съвети в тази посока предлагат от Асоциация „Активни потребители“, според които с лесни трикове можем да спестим не малко пари, около 20% от сметките за енергията, която консумира цялото ни семейство през зимата.

Богомил Николов, изпълнителен директор на Асоциация „Активни потребители“ е категоричен, че с малко усилия и компетентност, можем да спестим доста пари от сметките за ток през зимата.
„Трябва да се реагира краткосрочно и затова, ние предлагаме няколко лесно приложими съвети. Много хора са свикнали да проветряват „на ножица“ или при леко открехнат прозорец цял ден. Това е най-разхитителния начин за проветряване. Губи се много енергия, а се проветрява малко. Добрата практика е да се проветрява при широко отворен прозорец за около 1 – 2 минути, в зависимост, колко е студено навън.

Един трик, който много малко хора знаят е, че хладилникът не трябва да е плътно прилепен към стената, защото това пречи на циркулацията и обмена на въздух с топлообменника, който е отзад. Това кара компресорът на хладилника да работи повече време и да черпи повече ток. Едно еднократно усилие променя нещата, хладилникът трябва съвсем леко да се премести напред с 1-2 сантиметра и така ще харчи по-малко ток“ – обясни Богомил Николов. Според него, натрупаният лед в хладилника също води до повече потребление на електроенергия. Използването на електрическите котлони, правилно и според нуждите ни,  също може да доведе до пестене на енергия. Едно малко джезве с кафе например, трябва да слагаме на най-малкия котлон, а не на най-големия. Когато използваме електрическата кана, трябва да наливаме толкова вода, колкото ни е необходимо, а да не я пълним догоре. Ако имаме камина у дома и не я използваме често, добре е да запушваме комина, защото от там излиза топлият въздух в помещението.

„Налагат се и малки вложения понякога, като да си сменим осветлението вкъщи. Например, една LED крушка е 5-6 пъти по-икономична при еднаква осветеност от традиционната крушка с нажежаема жичка. Дограмата на прозорците се изкривява с времето, много прост трик – взимаме един лист, отваряме прозореца, слагаме листа и го затваряме. Ако след това листът се движи свободно, това означава, че дограмата има нужда от прогонване или поставяне на уплътнение“ – посъветва още експертът.

При телевизорите и другите електроуреди е много важно да не ги оставяме на режим „стенд – бай“, защото така също се харчи енергия. Можем да включим всички електроуреди на един разклонител, който да включваме и изключваме само с едно копче при необходимост. За да пестим енергия, бойлерът трябва да бъде включен на температура 50-60 градуса, а не на 90 градуса. Пералнята може да пере и на по-ниска температура, от порядъка на 30-40 градуса, ако дрехите не са много замърсени.

„Капка по капка, както се казва, тези съвети могат да ни помогнат да спестим доста средства от енергията, която консумира домакинството ни. Въпреки, че някой хора казват: „икономиката е майка на мизерията, ние даваме идеи на хората с оглед на това да знаят, от там нататък, решението си е тяхно. Всеки човек ще си прецени, дали иска и дали може да си намали сметката за ток“ – допълни още Богомил Николов, изпълнителен директор на Асоциация „Активни потребители“.

Подробностите можете да чуете в интервюто на Биляна Славчева с Богомил Николов:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Горещите вълни стават все по-чести, продължителни, интензивни и екстремни

15, 16 и 17 юли в народната традиция се наричат горещници . За най-опасен се смята третият горещник, посветен на св. Марина, наричана още св. Марина Огнена, но и трите са наречени за предпазване от огън. Вярвало се, че огънят слиза от небето и който не празнува горещниците ще пострада от огън, в каквато и да било форма. „ Горещниците са в..

публикувано на 15.07.24 в 10:30

Венцислав Венев: Елате на първия Национален туристически фестивал

От 19 до 21 юли 2024 година на емблематичната за българския планински туризъм „Меча Поляна“  в подножието на връх Мальовица ще се проведе първото издание на Националния туристически фестивал. Организатор е Българският туристически съюз  с подкрепата на Община Самоков, Националния парк ”Рила”, Министерството на спорта и курортния комплекс..

публикувано на 15.07.24 в 10:12

За 7 месеца в село Бураново: Здравен пункт, социална кухня, интерес от чужди инвеститори

Инвеститори от Обединеното кралство искат да купят училището, пансиона и киносалона в малкото кочериновско село Бураново, където населението е 150 души. Англичаните разбрали за селото от  гурбетчии от Бураново. Искат да покрият стадиона с изкуствена трева, с осветление и сонди. Училището ще стане хотел, а пансионът – ресторант. Направило им..

публикувано на 12.07.24 в 12:53

Николета Иванова: Един творец, който черпи вдъхновение от природата в Раненци

Тя е млад творец от Варна, избрала да отгледа децата си в кюстендилското село Раненци, вместо в морската столица на България. Обича да шие дрехи от естествени материи, които оцветява с природни багрила. Превърнала е старата плевня в свое творческо ателие, където посреща гости и съмишленици. Николета Иванова създава фейсбук страница „Живите места в..

публикувано на 12.07.24 в 12:32

Ахмед Вранчев: ДПС ще се върне към нормалността, принципите и ценностите си

До късно снощи продължиха заседанията на общинските съвети на ДПС в знакови общини на Благоевградска област. Колективните органи по места са приели декларации в подкрепа на призива на почетния председател на партията Ахмед Доган.  Вчера преди обед народният представител Ахмед Вранчев депозира заявление в парламента, че напуска групата на..

публикувано на 12.07.24 в 11:13

Какви ще бъдат приоритетите на новата група в ЕП - "Европа на суверенните нации"

Евродепутатът от "Възраждане" Петър Волгин, който до скоро бе водещ на предаването "Политически Некоректно" по БНР, става говорител на нова парламентарна група - "Европа на суверенните нации".  Това стана ясно през седмицата от публикация на лидера на "Възраждане" Костадин Костадинов във Фейсбук.  Костадинов пише още, че 25 евродепутати от 8 държави..

публикувано на 12.07.24 в 11:09

“В сърцето на Граово” се събират животновъди и производители от цялата страна

В края на седмицата ще се проведе Шестото издание на Църногорския събор “В сърцето на Граово”. На поляните край манастира над брезнишкото село Гигинци ще бъде представена над 20-часова фолклорна програма. Предвидени са много изненади за гостите, срещи, ателиета, фермерски пазари, на които ще бъде показано всичко най-добро от труда на животновъдите..

публикувано на 11.07.24 в 10:31