Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тежкотоварните камиони отново са под виадукта на АМ „Струма“

Тежкотоварните камиони на голяма строителна фирма отново са под виадукта на автомагистрала „Струма“ край село Бело поле.  Ефектът от проверките на институциите през август 2019 година, когато голям пожар  под магистралния мост край Дупница компрометира сериозно съоръжението, явно се оказа краткотраен.  Кореспондентът на БНР в Благоевград Кети Тренчева  отиде на проверка по сигнал на слушател.  Оказа се, че нарушенията са  много повече. Чуйте в репортажа:
Когато тонове боклуци, складирани под мостово съоръжение  край Дупница и предназначени за изгаряне в ТЕЦ Бобов дол, се запалиха и  пожарът нанесе щети за милиони, МРРБ и МОСВ  разпоредиха незабавни проверки   по всички главни пътища. Тогава  ние подадохме сигнал за използването на   пространството под виадукта на АМ „ Струма“  край село Бело поле за гараж на камионите, в непосредствена близост до основната база на голяма строителна фирма, която впрочем  изгради няколко участъка от магистралата.  След като институциите констатираха, че  това е така, камионите бяха преместени. Според жителите на селото  след по-малко от месец теренът, който е изключителна държавна собственост, отново  се е превърнал в  паркинг за камиони.  Нещо повече-цялото пространство от над 20 декара е оградено с мрежи, има и охрана.  Част от полски път  е асфалтиран и обявен за частна собственост, тъй като в началото му има бариера. Хората от Бело поле нямат шанс да стигнат до  нивите и овощните си градини.  Десетки семейства са подложени на ежедневен тормоз и силно замърсяване  от преминаващите  до къщите им камиони.
Оказа се, че сериозно компрометирано е  и поречието на река Струма в района.  Установихме огромни  пирамиди с инертни материали, които бяха погълнали десетки   дървета покрай реката.
Всичко това ни показа човекът, подал сигнала до БНР- Марио Кирилов. 
Видео. 
И тъй като институциите в Благоевград не виждат тези  продължаващи две години нарушения на строителната фирма и екологичната катастрофа по  поречието  на река Струма, ние сигнализирахме МОСВ и МРРБ. Очакваме тяхната реакция  на място.

РЕЗУЛТАТИ (Обновено на 15 март 2022 г.): 

Във връзка с направената репортерска проверка  по сигнал на слушатели, БНР  изпрати  репортажа  и снимковия материал  на МРРБ и МОСВ.
В рамките на същия ден от Министерството на регионалното развитие и благоустройството  беше извършена проверка, а за резултата от нея и предприетите действия  беше  информирано и БНР:

Уважаеми колеги,
Във връзка с Вашия сигнал Ви информираме, че Агенция „Пътна инфраструктура“ разпореди незабавна проверка. 
В резултат, днес - 24 февруари 2022 г., Областно пътно управление - Благоевград e съставило на пътноподдържащото дружество Акт за установяване на административно нарушение (АУАН). Изискано е дружеството незабавно да премахне паркираната строителна техника под виадукта при 87-ми км на АМ ,,Струма“ и терена, собственост на пътната агенция. Това е сянката на моста плюс два метра от двете страни на него.
По нареждане на ръководството на Агенция „Пътна инфраструктура“ всяка седмица служители на пътното управление ще проверяват дали пространството под съоръжението неправомерно се използва и при констатирано нарушение ще се налагат санкции на дружеството.
От  строителната компания,  чиято техника беше разположена под виадукта, също реагираха и изпратиха официално писмо до БНР, което публикуваме (със съкращения):

ПОЗИЦИЯ НА „ГРОМА ХОЛД“ ЕООД

Във връзка с материал, излъчен по БНР на 24.02.2022 г. и публикуван на сайта на медията със заглавие „Тежкотоварните камиони отново са под виадукта на АМ „Струма“
„Грома Холд“ ЕООД е отговорна компания, която повече от 20 години участва във формирането на съвременния облик на България. С над 300 изградени ключови инфраструктурни и ВиК обекти, пречиствателни станции, обществени сгради, магистрални, републикански и ЖП пътища, ние осигуряваме хиляди работни места и сме силно ангажирани с облагородяването на регионите, в които работим, вкл. Югозападния регион на България. 
Не приемаме каквито и да било внушения, които уронват престижа на компанията, въвеждат в заблуждение обществото и не отговарят на истината.   
На територията на област Благоевград в с. Бяло поле е разположена основната Производствена база на компанията. Тя се намира в рамките на три имота с обща площ над 73 000 кв. м. и са собственост на „Грома Холд“ ЕООД. Извън сянката на виадукта функционират основните производствени мощности на компанията и се съхраняват всички видове фракции и инертни материали, необходими за извършване на нашите строителни дейности и поддържане на  републиканската пътна инфраструктура. 
„Грома Холд“ ЕООД ползва правомерно и по предназначение имотите си в с. Бяло поле и спазва изискването да не навлиза под сянката на виадукта, което подлежи на регулация от АПИ и българското законодателство. Това е било обект на нееднократни проверки от институциите през годините . Същото важи и за съставения АУАН от АПИ през 2022г. чрез Областното пътно управление, Благоевград. В  резултат на наводненията през декември 2021 г, които нанесоха сериозни щети на нашата Производствена база и последвалото почистване на терените в базата се наложи част от техниката да бъде паркирана временно под виадукта, което бе  инцидентно, а не е практика. В момента всички констатации на АПИ, чрез Областното пътно управление Благоевград, са взети предвид и отстранени от нас, включително сме оградили с сигнални ленти пространството под виадукта, за да не навлизат в него машини дори и при маневриране.
 Междувременно продължаваме с действията по възстановяване на нанесените щети и сме подали съответните документи до Басейнова дирекция и РИОСВ за стартиране на процедура по разрешение за извършване на СМР по поречието на р. Струма.
Именно от наводненията бе компрометиран и общинският път, който осигурява достъп до частните имоти в съседство. В този смисъл имотът на „Грома Холд” ЕООД не се явява пречка за достъпа до тези имоти и въпреки, че казусът с общинския път няма отношение към нас, ние заявяваме готовност за диалог със собствениците на имотите и в името на добросъседството и взаимопомощта ще съдействаме с осигуряването на безпроблемен временен достъп до техните имоти.
Възразяваме остро срещу тиражирането на манипулациите на единични местни жители за предизвикана от компанията ни екологична катастрофа по поречието на р. Струма в района и предупреждаваме, че ще предприемем всички законови мерки, за да защитим своя интерес.

Наводнение база Грома холд.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Студенти разработиха проекти за възстановяване на парк „Хисарлъка“ на Кюстендил

Първокурсници от Университета по архитектура, строителство и геодезия по време на лятната си практика проучиха парк „Хисарлъка“ и разгледаха интересни обекти в Кюстендил, обследваха различни територии с потенциал, но и с проблеми вследствие на тяхното неподдържане през последните години. Учебната практика бе по предмета „Основи на архитектурното..

публикувано на 19.07.24 в 11:16

Община Самоков ще присъди стипендии на ученици и студенти

До 31 юли ученици и студенти с отличен успех и постижения в различни научни области могат да кандидатстват за стипендия от Община Самоков. За поредна година общината ще присъди 9 стипендии в подкрепа на даровити ученици от 8-ми до 12-ти клас и студенти, които се развиват успешно в областите природо-математически науки; хуманитарни науки;..

публикувано на 18.07.24 в 15:10

ПП-ДБ готови да върнат втория мандат за съставяне на правителство

Парламентарната група на "Продължаваме Промяната - Демократична България" обяви на брифинг в парламента, че са готови да върнат втория мандат за съставяне на правителство неизпълнен. Решението дойде след срещи с представителите на другите парламентарни групи, които отказаха да подкрепят предложената от коалицията декларация за антикорупционно..

публикувано на 18.07.24 в 11:40

Александър Томов–син получи награда от международния фестивал „GOLDEN FEMI FILM FESTIVAL 2024“

Награда за своя филм „Господ е мой пастир“ получи възпитаникът на ЮЗУ „Н. Рилски“ Благоевград Александър Томов-син. Наградата е за най-добър късометражен студентски филм. Лентата, с участието на актьора Калин Врачански, участва в тазгодишното издание на международния фестивал „GOLDEN FEMI FILM FESTIVAL 2024“. „Според мен Александър Томов в..

публикувано на 18.07.24 в 10:55

Добра реколта от мед добиват вече пчеларите

С месец по-рано от обичайното, пчеларите започнаха да добиват мед още от началото на месец юли. Така е и в Благоевградско. Според дългогодишния пчелар Стойо Мудев, това се дължи на времето, което тази година върви с месец напред. Неговият пчелин се намира в Балкана, под курорта „Бодрост“ край Благоевград, в местността „Славово“. Други години..

публикувано на 17.07.24 в 15:20

Горещите вълни стават все по-чести, продължителни, интензивни и екстремни

15, 16 и 17 юли в народната традиция се наричат горещници . За най-опасен се смята третият горещник, посветен на св. Марина, наричана още св. Марина Огнена, но и трите са наречени за предпазване от огън. Вярвало се, че огънят слиза от небето и който не празнува горещниците ще пострада от огън, в каквато и да било форма. „ Горещниците са в..

публикувано на 15.07.24 в 10:30

Венцислав Венев: Елате на първия Национален туристически фестивал

От 19 до 21 юли 2024 година на емблематичната за българския планински туризъм „Меча Поляна“  в подножието на връх Мальовица ще се проведе първото издание на Националния туристически фестивал. Организатор е Българският туристически съюз  с подкрепата на Община Самоков, Националния парк ”Рила”, Министерството на спорта и курортния комплекс..

публикувано на 15.07.24 в 10:12