Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Община Благоевград предлага 100 обзаведени общински жилища за украински бежанци

Община Благоевград предприема специални мерки за помощ на украинските граждани, които ще се подкрепят от местното общинско ръководство. Още в понеделник е създаден Координационен център, който функционира съвместно с БЧК. Това стана ясно по време на днешната пресконференция на кметския екип в Благоевград.

„Вече има много граждани, които са изразили желанието да помагат, кой с каквото може. Община Благоевград разполага с около 100 обзаведени и напълно оборудвани общински жилища, които могат да се предоставят на украински бежанци. Днес се очаква да пристигне украинското семейство с тригодишно дете“ – съобщи Емилия Халилова, директор Дирекция „Социално подпомагане и жилищна политика“ в Община Благоевград.

Днес, кметът на община Благоевград Илко Стоянов внася искане до Общинския съвет за провеждане на извънредно заседание за следващата седмица. На него ще бъде обсъдено предложението за използване на тези около 100 общински жилища за настаняване на украински граждани.  

„Все още държавата не е предоставила никаква финансова помощ на общините, но много представители на бизнеса вече заявиха желание за такава подкрепа. За съжаление, не и от местните хотели. Идеята е, тези хора да се интегрират в нашето общество. Вече мисля, не само да настаним украинските бежанци, но и да създадем постоянен дом, за тези, които искат това“ – каза кметът Илко Стоянов.

Има възможност за настаняване на украински деца в 13-те детски градини на територията на община Благоевград.

„Държавната политика е такава, че от месец април детските градини ще бъдат безплатни, те ще бъдат безплатни и за децата, които се появяват през март. Училищните автобуси ще превозват учениците, които ще постъпят в общинските училища. Може да им бъдат издадени и безплатни карти за градския транспорт. Има готовност и за предоставяне на безплатни купони от Детската млечна кухня за изхранване на малките деца“ – съобщи Симона Митова, главен експерт „Образование“ в Община Благоевград

На пресконференцията беше представена и програма на община Благоевград за развитието на фестивалния туризъм. Вече са ясни датите на много интересни културни събития, сред които – възраждането на единствената порода си „Фестивал блус и джаз“, който ще се проведе от 14-16 април. През същия месец ще се проведе и Пролетният фестивал на съвременното изкуство, тази година ще има издание и проектът „Стаички“.

„Месец май, традиционното ще бъде изпъстрен с множество културни събития, някои от тях ще бъдат продължени от предишните години, но има и всички нови проекти“ – съобщи Силвия Домозетска, директор „Дирекция култура, спорт и туризъм“ в Община Благоевград.

Подробности можете да чуете в репортажа на Биляна Славчева:






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

"Орница фест" - културната бъркотия, която ще донесе усмивки в Гоце Делчев

На 20 и 21 септември една истинска бъркотия на изкуството ще бъде забъркана в Гоце Делчев с пилотното издание на фестивала "Орница фест." Негов инициатор и организатор е актрисата Гергана Либова, която е родом от село Мосомище, но работи в държавния куклен театър в Русе и разхождайки се един ден из родния Гоце Делчев, където театър няма - ей така..

публикувано на 18.08.24 в 18:38

Забавления и много усмивки в инициативата "Лято в музея" в Разлог

Над 100 деца посещават летните занимания на инициативата "Лято в музея" в Разлог. Всеки вторник и четвъртък   децата се забавляват и провеждат занятия с образователна цел.  Заниманията се провеждат за деца от 1 до 4 клас. За поредна година инициативата „Лято в музея” предлага  разнообразни дейности - ,,Лятна полицейска академия“, приготвяне..

публикувано на 18.08.24 в 13:52

Какви са шансовете за успешни политически обединения?

С приближаването на поредните предсрочни парламентарни избори в България, темата за политическите обединения става все по-актуална. Дебатите за необходимостта от нови коалиции и съюзи в политическото пространство набират сила, като различни лидери и партии вече заемат позиции по въпроса. Темата бе сред водещите акценти в обзорното издание на предаването..

публикувано на 16.08.24 в 11:36
Радостин Василев

Радостин Василев за политическото безсилие на 50-то Народно събрание и силата на новото начало

В разгара на политическите сътресения и два месеца преди поредните предсрочни парламентарни избори, Радостин Василев, бивш депутат и настоящ лидер на партия МЕЧ, сподели своето мнение за нестабилността и неуспеха на 50-ия парламент, както и за влиянието на задкулисните игри върху общественото доверие. В интервю за Радио Благоевград Василев изрази..

публикувано на 16.08.24 в 11:16
Александра Полежанова

Александра Полежанова-Ally с нова песен

Александра Полежанова – Ally представи своята нова песен „Двойка бели коне“ на джаз фестивала в Банско. Музиката и изпълнението са нейни. Текстът е написан от Валентина Цанова,  аранжиментът е на Светослав Лобошки. „Това е третата ми песен. Аз отскоро създавам своя авторска музика. Първо трябва да имам текста и по него да направя..

публикувано на 16.08.24 в 11:08

Психологът Денис Никифоров за справянето със стреса от пожарите и значимостта на младите хора за развитието на Благоевград

На 10 август в студиото на Радио Благоевград в предаването „Ефир за приятели” с водещ Мариана Попова, гостува Денис Никифоров – психолог и треньор по личностно и творческо развитие, редовен докторант по позитивна психология към Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ и психолог към Младежки център – Благоевград. Ключов акцент от разговора беше..

публикувано на 15.08.24 в 12:56

Искра Стоилова: Занаятчийското изделие има душа и носи положителна емоция

Искра Стоилова е от онези млади българи, които следват мечтите си без да късат връзка с корените си. Тя е сарач по професия, авантюрист по сърце и вдъхновител по призвание. Защото всичко, което прави има за цел да вдъхновява и да зарежда с добра енергия. Именно заради това, преди години, тя и съпругът й превръщат старата и изоставена плевня в..

публикувано на 14.08.24 в 17:19