Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цветя за Празника на жената има, но купувачите са малко

6
Снимка: Биляна Славчева

Цветето е един от най-предпочитаните и традиционни подаръци за утрешния празник на дамите. Но, дали, заради студеното време или заради увеличените цени на цветята, търговците в Благоевград днес бяха повече от купувачите. Най-предпочитани са розите, които се продават за около 5 лева бройката, зюмбюлите и лалетата вървят около 3.00-3.50 лева, малко по-скъпи са саксийните цветя. Букетите се търгуват от 15 до 50 лева, в зависимост от големината и вида на цветята. Според някой от търговците, цените на цветята са същите както миналата година, според други и те са поскъпнали.
„Чакаме да има повече клиенти. Всичко имаме – зюмбюли, лалета, нарциси, рози, хризантеми и минзухари. Розата и хризантемата са внос, всичко друго е българско. Цените са същите, както миналата година, няма промяна. Розата струва 5.00 – 6.00 лева, в зависимост от вида. Един букет струва от 15 до 50 лева. Розата е най-търсена, защото това е цветето на любовта“ – коментира продавачка на цветя.
Нейната колежка пък бе категорична, че не очаква много клиенти в утрешния 8-ми март, заради цените, които са се повишили. 
„Има промяна, как да няма. Различно е за различните цветя“.
„На някой от цветята, цените се повишиха. Например, стръкчето роза е поскъпнало два пъти, същото е и при саксийната роза. Най-търсени са букетите от рози. Тази година един такъв букет ще струва около 17-20 лева, в зависимост от едрината на розата. Мъжете купуват повече, но не казват за кого. Когато поискат съвет, какво цвете да изберат, ние им помагаме. Едно време се поръчваха цветя за офиси, цехове и учреждения. Вече почти няма такива поръчки. Зареждаме по-малко, защото търсенето е намаляло“ – коментира търговец на цветя във временен търговски обект.
Мъжете купуват повече цветя, обикновено за празника 8-ми март, но и не само. 
„Купих букет, но не е за 8-ми март, за този празник не подарявам цветя“ – призна мъж, който купуваше красив букет цветя.
„Бих подарил цвете, но няма на кого, жена ми почина, за съжаление“ – сподели възрастен мъж.
„Цените на цветята не ме притесняват, защото мога да си ги позволя веднъж в годината“ – категоричен е друг мъж от Благоевград. 
„Избирам цветя за госпожите на детето ми в детската градина. Ще подаря цветя и на бабите. Предпочитам саксийните цветя, защото могат да ги посадят в градината и да им се радват цяла година“ – сподели млада дама, която също избираше цветя за утрешния празник 8-ми март.
Подробностите можете да чуете в репортажа на Биляна Славчева:




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Горещите вълни стават все по-чести, продължителни, интензивни и екстремни

15, 16 и 17 юли в народната традиция се наричат горещници . За най-опасен се смята третият горещник, посветен на св. Марина, наричана още св. Марина Огнена, но и трите са наречени за предпазване от огън. Вярвало се, че огънят слиза от небето и който не празнува горещниците ще пострада от огън, в каквато и да било форма. „ Горещниците са в..

публикувано на 15.07.24 в 10:30

Венцислав Венев: Елате на първия Национален туристически фестивал

От 19 до 21 юли 2024 година на емблематичната за българския планински туризъм „Меча Поляна“  в подножието на връх Мальовица ще се проведе първото издание на Националния туристически фестивал. Организатор е Българският туристически съюз  с подкрепата на Община Самоков, Националния парк ”Рила”, Министерството на спорта и курортния комплекс..

публикувано на 15.07.24 в 10:12

За 7 месеца в село Бураново: Здравен пункт, социална кухня, интерес от чужди инвеститори

Инвеститори от Обединеното кралство искат да купят училището, пансиона и киносалона в малкото кочериновско село Бураново, където населението е 150 души. Англичаните разбрали за селото от  гурбетчии от Бураново. Искат да покрият стадиона с изкуствена трева, с осветление и сонди. Училището ще стане хотел, а пансионът – ресторант. Направило им..

публикувано на 12.07.24 в 12:53

Николета Иванова: Един творец, който черпи вдъхновение от природата в Раненци

Тя е млад творец от Варна, избрала да отгледа децата си в кюстендилското село Раненци, вместо в морската столица на България. Обича да шие дрехи от естествени материи, които оцветява с природни багрила. Превърнала е старата плевня в свое творческо ателие, където посреща гости и съмишленици. Николета Иванова създава фейсбук страница „Живите места в..

публикувано на 12.07.24 в 12:32

Ахмед Вранчев: ДПС ще се върне към нормалността, принципите и ценностите си

До късно снощи продължиха заседанията на общинските съвети на ДПС в знакови общини на Благоевградска област. Колективните органи по места са приели декларации в подкрепа на призива на почетния председател на партията Ахмед Доган.  Вчера преди обед народният представител Ахмед Вранчев депозира заявление в парламента, че напуска групата на..

публикувано на 12.07.24 в 11:13

Какви ще бъдат приоритетите на новата група в ЕП - "Европа на суверенните нации"

Евродепутатът от "Възраждане" Петър Волгин, който до скоро бе водещ на предаването "Политически Некоректно" по БНР, става говорител на нова парламентарна група - "Европа на суверенните нации".  Това стана ясно през седмицата от публикация на лидера на "Възраждане" Костадин Костадинов във Фейсбук.  Костадинов пише още, че 25 евродепутати от 8 държави..

публикувано на 12.07.24 в 11:09

“В сърцето на Граово” се събират животновъди и производители от цялата страна

В края на седмицата ще се проведе Шестото издание на Църногорския събор “В сърцето на Граово”. На поляните край манастира над брезнишкото село Гигинци ще бъде представена над 20-часова фолклорна програма. Предвидени са много изненади за гостите, срещи, ателиета, фермерски пазари, на които ще бъде показано всичко най-добро от труда на животновъдите..

публикувано на 11.07.24 в 10:31