Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Катя Зографова: Българката успява да запази своето женско самочувствие и очарование, въпреки тежките изпитания през които минава

„Адвокат на онеправданите от историята“

Катя Зографова  е литературен историк, автор на 18 книги,  повече от 30 години работи в Националния литературен музей. Често я наричат „адвокат на онеправданите от историята“. Нейната нова книга „Бележити жени на/за България (от Кера Тамара до Петя Дубарова)“ бе представена на 8 март 2022 година в София, а непосредствено след това Катя Зографова даде специално интервю за Радио Благоевград.

„Бележити жени на/за България (от Кера Тамара до Петя Дубарова)“Работата ми повече от 30 години в Националния литературен музей ме срещна с цяла колекция от биографии на прекрасни българки, които са изтикани в задния двор на историята ни, абсолютно незаслужено. Така, че това стана моя водеща тема, тема на живота“, сподели Катя Зографова. „Никога до сега не са обединявани в един книжен корпус фигурите и на българки, и на чужденки, но такива българолюбиви чужденки, че са по-българки от нас българките и някои от тях са оставили младите си кости в земята ни, каквато е графиня Юлия Вревска.  Така, че това съпоставяне: българки - не българки, обичащи, отдадени на България, направи книгата да звучи не само по-различно, но и в един по-висок, европейски хоризонт“, каза още Катя Зографова. Книгата е своеобразна енциклопедия на жени, живели през последните седем века - от времето на падането на българското царство под османско владичество до наши съвременнички от ХХ век. Разказани са вълнуващите истории на  над 100 българки и „чужденки“, отдадени, а някои загинали за България. „Както посочва проф. Михаил Неделчев, в книгата има система от биографии. Не се гони количество и ефектна цифра: 100-200 героини, а са интересни връзките и колективните пробиви в някои обществени посоки на тези жени“, подчерта авторката.

Българката от Македония

Не мога да не призная, колко силно съм впечатлена от образа на българката в Македония. И това не са само Менча Кърничева и Мара Бунева, за които знаем“, сподели  Катя Зографова и разказва за учителката Царевна Миладинова (най-малката дъщеря на Димитър Миладинов, учителка в Солунската гимназия), за Екатерина Симидчиева от Куманово (подвигът и е възпят от патриарха на българската литература Иван Вазов), за Донка Ушинова – Донка войвода, за Румена войвода. „Беше ми интересно да видя техния характер, тяхната сила как траят във времето“, споделя Катя Зографова и посочва, че „българката от Македония е надарена с изключителна сила, понякога тиха, каквато е била и майката на Гоце Делчев – Султана. Тя е била мека жена, Яворов  я нарича „добросърдечна“, но в щадящото търпение и женски стоицизъм също има огромна сила. Българката от Македония е надарена с един по-особен характер и по-особен психологически профил в нашата национална история. Очевидно този регион ражда силни и интересни жени“ .

Посланието

Моите героини са изключително различни, но тези толкова различни жени са обединени от умението на българката да търпи, да страда, да отглежда чедата си. Разбира се, има и героини, които са войнствени, които са лидери и то в едни трагични, ранни времена, когато тази проява на водачество е била силно отблъсквана от мъжкият свят. Българката освен качествата в историята, т.с в някаква обществена дейност или професионална, въпреки всички тежки изпитания през които минава, запазва своята женственост, запазва своето чисто женско очарование. На всички тези жени животът им въобще не е бил лек, те са минали през изключително трагични исторически епизоди, участвали са в тях пряко, понякога с риск за живота си с оръжие в ръка. Но те винаги запазват и женското си самочувствие, успяват да балансират между силата, нежността, топлината и красотата“

Цялото интервю с Катя Зографова можете да чуете в звуковия файл.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Банско се справя с бездомните кучета с насърчаване на осиновяването

Перманентната кампания на Община Банско за осиновяване на бездомни кучета донесе радост в още едно семейство. Синът на сем. Дурчови вече си има четириног приятел, за когото обещава да се грижи сам и да го води навсякъде със себе си. Кампанията Осинови ме: БезДОМен или ДОМашен - ти решаваш! стартира в края на миналата година. „Три..

публикувано на 10.07.24 в 14:41

Цветанка Гаврилова: Мечтая България да бъде домакин на световен танцов конкурс

Мечтая България да бъде домакин на световен танцов конкурс. Имаме всички дадености за това – отношение към танцовото изкуство и много талантливи деца и млади хора. Страната ни показа изключително присъствие на Световната танцова купа в Прага, състезание, което си е извоювало славата на лятна танцова олимпиада. Това заяви д-р Цветанка Гаврилова,..

публикувано на 10.07.24 в 12:44

Иван Узунов: Борбата с дезинформацията става все по-трудна

Проектът “Млади разбивачи на градски митове” обедини усилията на  Сдружение “Безопасни детски площадки”,  “ВАМО” ЕООД – Благоевград и Асоциацията по дигитален активизъм с ученици от Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия “Васил Левски” и Национална хуманитарна гимназия  „Св. св. Кирил и Методий“ (Бивша Солунска) в..

публикувано на 10.07.24 в 10:06

Учител по народно пеене с банска песен на „Пирин фолк“

Преподавателката по народно пеене към НЧ "Никола Вапцаров" в Банско Нели Михайлова спечели най-високата оценка в селекцията на участниците за тазгодишното издание на фестивала „Пирин Фолк“. Това е първото участие на изпълнител от Банско в конкурса за песен на македонска фолклорна основа в Сандански. Нели Михайлова ще се представи с автентична..

публикувано на 09.07.24 в 13:37

Труден, но много успешен сезон с пълни зали за Кукления театър в Благоевград

Започна дългоочакваният ремонт на Куклен театър - Благоевград. В следващите два месеца изцяло ще бъде преобразен салонът на театъра, така че актьорите и малките зрители да посрещнат новия театрален сезон в по-приветлива и уютна обстановка.  Местата ще бъдат увеличени от 90 на 130. „Изминалият сезон за театъра беше труден, но много..

публикувано на 08.07.24 в 15:38

"Еко кът - обитателите на кестеновите гори" изграждат в петричкото село Коларово

"Еко кът - обитателите на кестеновите гори", предназначен предимно за игра на децата, ще бъде една от новите придобивки за жителите и гостите на петричкото селото Коларово. Съоръжението ще бъде изградено по проект, финансиран по Националната програма „Чиста околна среда-2024“. Съоръжението ще допринесе и за по-добра визия на входа и изхода на..

публикувано на 08.07.24 в 14:16

Щетите за България от липсата на депозитна система са огромни – и за хората, и за природата

Веки ден в нашата страна се изхвърлят два милиона пластмасови бутилки. „ И това не са просто купените и употребените, а това са изхвърлените не където трябва пластмасови бутилки “, уточни  в интервю за Радио Благоевград Евгения Ташева от екип „Нулеви отпадъци“ на сдружението „За Земята“. Неправителствената организация от години анализира..

публикувано на 08.07.24 в 10:18