Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какви културни събития искат в Кюстендил?

Снимка: Петра Талева

Това е един от основните въпроси на анкетно проучване, организирано от община Кюстендил и Сдружение АСОРИ за нагласите на кюстендилци и интересът им към културните събития в града. „Проучването продължава“ – разказва  в ефира на предаването „Днес“ Калина Ганева, социолог и анализатор в сдружението. Попълват се две анкети. Едната е адресирана към творците и предизвикателствата, които срещат те. Другата анкета цели да идентифицира нуждите на публиката. Напр. какви културни събития биха искали  да посещават повече, които липсват в града; какво биха искали да има като организирани събития; мотивацията им за посещение на различни мероприятия. „Иска ни се малко повече хора да попълнят анкетите. Затова ще проведем и на място анкети, ще съберем отговори на жители в Кюстендил, за да имаме една по-дълбока и пълна картина“ – сподели за Радио Благоевград Калина Ганева. „Включили сме много институции като театъра, галерията. Към момента респондентите казват, че най-често посещават театър и кино. Искат театър, развлекателни концерти и музикални фестивали. Това са основните предпочитания“ – допълни още Калина Ганева.

На 13-ти и 14-ти май в Кюстендил ще се проведе фестивал, разположен в рамките на двата дни. През първия ден ще се проведе т.н. професионална част с програма, която е насочена към творците. За тях ще има организирани дискусии, обучения с партньори от Норвегия и Музея на народните художествени занаяти и приложни изкуства в Троян. Форумът ще бъде напълно отворен за всички желаещи творци, които искат да го посетят и проявяват интерес към тази форма.  На следващият ден е предвидена културна програма, в която участие ще вземат местни и национални творци, ще има беседи, а форумът ще завърши с музикална програма. 

Всички дейности са по проект, финансиран с подкрепата на Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по линия на финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Името на проекта е „Традиционни ритуали, интерактивно съвременно изкуство. Механизми за изграждане на общности и постигане на устойчиви културни системи“. Основната идея и цел е създаването на малки културни екосистеми чрез събития и активности, насочени към ключовите участници в три общини – Кюстендил, Троян и Шумен. Друга задача е да бъде повишена ролята на гражданите във взимането на решение в реализирането на местни политики.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

За 7 месеца в село Бураново: Здравен пункт, социална кухня, интерес от чужди инвеститори

Инвеститори от Обединеното кралство искат да купят училището, пансиона и киносалона в малкото кочериновско село Бураново, където населението е 150 души. Англичаните разбрали за селото от  гурбетчии от Бураново. Искат да покрият стадиона с изкуствена трева, с осветление и сонди. Училището ще стане хотел, а пансионът – ресторант. Направило им..

публикувано на 12.07.24 в 12:53

Николета Иванова: Един творец, който черпи вдъхновение от природата в Раненци

Тя е млад творец от Варна, избрала да отгледа децата си в кюстендилското село Раненци, вместо в морската столица на България. Обича да шие дрехи от естествени материи, които оцветява с природни багрила. Превърнала е старата плевня в свое творческо ателие, където посреща гости и съмишленици. Николета Иванова създава фейсбук страница „Живите места в..

публикувано на 12.07.24 в 12:32

Ахмед Вранчев: ДПС ще се върне към нормалността, принципите и ценностите си

До късно снощи продължиха заседанията на общинските съвети на ДПС в знакови общини на Благоевградска област. Колективните органи по места са приели декларации в подкрепа на призива на почетния председател на партията Ахмед Доган.  Вчера преди обед народният представител Ахмед Вранчев депозира заявление в парламента, че напуска групата на..

публикувано на 12.07.24 в 11:13

Какви ще бъдат приоритетите на новата група в ЕП - "Европа на суверенните нации"

Евродепутатът от "Възраждане" Петър Волгин, който до скоро бе водещ на предаването "Политически Некоректно" по БНР, става говорител на нова парламентарна група - "Европа на суверенните нации".  Това стана ясно през седмицата от публикация на лидера на "Възраждане" Костадин Костадинов във Фейсбук.  Костадинов пише още, че 25 евродепутати от 8 държави..

публикувано на 12.07.24 в 11:09

“В сърцето на Граово” се събират животновъди и производители от цялата страна

В края на седмицата ще се проведе Шестото издание на Църногорския събор “В сърцето на Граово”. На поляните край манастира над брезнишкото село Гигинци ще бъде представена над 20-часова фолклорна програма. Предвидени са много изненади за гостите, срещи, ателиета, фермерски пазари, на които ще бъде показано всичко най-добро от труда на животновъдите..

публикувано на 11.07.24 в 10:31

Банско се справя с бездомните кучета с насърчаване на осиновяването

Перманентната кампания на Община Банско за осиновяване на бездомни кучета донесе радост в още едно семейство. Синът на сем. Дурчови вече си има четириног приятел, за когото обещава да се грижи сам и да го води навсякъде със себе си. Кампанията Осинови ме: БезДОМен или ДОМашен - ти решаваш! стартира в края на миналата година. „Три..

публикувано на 10.07.24 в 14:41

Цветанка Гаврилова: Мечтая България да бъде домакин на световен танцов конкурс

Мечтая България да бъде домакин на световен танцов конкурс. Имаме всички дадености за това – отношение към танцовото изкуство и много талантливи деца и млади хора. Страната ни показа изключително присъствие на Световната танцова купа в Прага, състезание, което си е извоювало славата на лятна танцова олимпиада. Това заяви д-р Цветанка Гаврилова,..

публикувано на 10.07.24 в 12:44