Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Млади готвачи и сервитьори показаха знания и умения в Благоевград

5
Снимка: Биляна Славчева

Професионалната гимназия по туризъм и лека промишленост „Гоце Делчев“ в Благоевград бе домакин на Регионално състезание за „Най-добър млад готвач“ и „Най-добър млад сервитьор“, част от Националното състезание на Министерството на науката  и образованието. Надпреварата се проведе в Учебния ресторант на гимназията, който е най-добре оборудваният в страната. Останалите градове, в които се провеждат регионални кръгове на състезанието са Хисаря и Габрово, а финалът ще бъде в София.

В надпреварата участваха 32-ма ученици от 10 до 12 клас от цяла Западна България, които бяха разпределени в 16 отбора. По график, 5 млади готвачи готвиха  в учебната кухня, а сервитьорите показаха своите умения в Учебния ресторант, пред професионално жури, съставено от кулинарни специалисти и сомелиери. Най-добрите, по 6-има участници в двете категории от трите регионални състезания, се класират за националния кръг. 

„Участието в подобни състезания дава възможност на работодателите да наемат професионално обучени кадри в сферата на ресторантьорството и хотелиерството, а на участниците да покажат своите знания и умения, и да търсят успешна реализация. Доста от нашите деца, а и от други гимназии, след това продължават образованието си. Това означава, че трябва да се учиш цял живот, за да си най-добрият. А това, че те участват в такива състезания означава, че те вече са победители “ - коментира за Радио Благоевград Димитрина Иванова, директор на Професионалната гимназия по туризъм и лека промишленост „Гоце Делчев“ в Благоевград.

Бъдещите мастър шефове разполагаха с два часа, за да приготвят предястие и основно ястие по зададени критерии и компоненти. Сервитьорите пък, имаха по три отделни маси – основна, помощна, сервизна и отделно изложбена. Освен с подредбата на различни видове чаши, прибори и сервизи, учениците трябваше да демонстрират и сомелиерските си умения и етикеция при поднасянето на ястията и напитките.

Според председателя на журито Михаил Марковски, целта на регламента на състезанието е да се обучат колкото се може повече ученици с професионални умения.

„Не да ги натоварваме с различни допълнителни и излишни неща, а да се акцентира върху това, което е най-важно и което очакват собствениците на ресторанти от един човек, който идва на работа. Още от утре да се самоорганизира, да е готов да носи чиниите и да обслужва клиентите. Бързо да бъде въведен в производствения процес. Много съм доволен от това, което виждам до момента. Участниците се справят страхотно“ – уточни Михаил Марковски. 

Вълнението на участниците беше видимо, но пък знанията и уменията, които са получили в училище им дадоха самочувствието, че могат да се справят отлично с поставените задачи.

„Подготовката ми траеше доста кратко в интерес на истината, но мисля, че ще се справя“ – сподели ученик от Благоевград, участник в състезанието за „Най-млад сервитьор“.

Фатиме е ученичка от Велинград, която за първи път участва в подобна надпревара. Въпреки вълнението тя бе сигурна, че ще се справи отлично. 

„Изключително добре подготвена съм и съм сигурна в своите умения. Трябва да презентираме вината и на чужд език, аз избрах на английски, мисля, че се справям много добре. Декантирането и презентацията на виното е цяло изкуство, но не се притеснявам, чувствам се достатъчно добре подготвена“ – коментира и Ади Котева, ученичка от Берковица.

Подробностите можете да чуете в репортажа на Биляна Славчева:




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още
Василиса Валеова

Подготовката на приема за първи клас в община Благоевград закъснява

Организацията на приема на децата в първи клас в общинските училища в Благоевград закъснява и това изключително много затруднява работата на директорите на учебните заведения. За това алармира в ефира на Радио Благоевград общинският съветник Василиса Валеова, председател на Комисията по образование, култура и вероизповедание към ОбС. Тя обясни,..

публикувано на 28.03.24 в 11:15

Втори СТЕМ център изграждат в СУ „Св. св. Кирил и Методий“ в Якоруда

Със средства по Плана за развитие и устойчивост във всяко българско училище ще бъде изграден СТЕМ център. Направленията са пет – природни науки, математика и информатика, роботика и киберфизични системи, зелени и 3D технологии. В СУ „Св. св. Кирил и Методий“ Якоруда изграждат втори СТЕМ център по роботика и зелена енергия. „Ще направим една мини..

публикувано на 27.03.24 в 14:07

Рулетката с мандатите се завърта за втори път

В 15 часа днес държавният глава ще връчи папката с втория мандат на кандидат за министър-председател, номиниран от "Продължаваме промяната" – "Демократична България".  "С чиста съвест ще върнем папката празна", това обяви пред bTV съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков. Думите му идват часове преди връчването на втория проучвателен мандат на..

публикувано на 27.03.24 в 10:10

България и светът отбелязаха Часа на Земята

От Мадрид до Ханой и от Хелзинки до Кейптаун светът отбеляза Часа на Земята. За 18-а поредна година WWF направи милиони хора съпричастни към каузата за опазване на околната среда. Хиляди емблематични сгради изгасиха светлините за един час между 20:30 и 21:30, за да отдадат почит към природата и да изпратят послание към бизнеса, правителствата и..

публикувано на 25.03.24 в 13:22

Местна власт и бизнес ще развиват селски туризъм в село Ключ

Петричкото село Ключ има потенциал за развитието на селски туризим. В това са убедени кметът Македонка Иванова и представителите на местния туристически бизнес, които вече реализират различни идеи това да се  случи. Красивата природа, на скътаното в полите на планина Беласица населено място, богатата история на околността, свързана с цар Самуил и..

публикувано на 25.03.24 в 11:19

Емисиите от метан трябва да бъдат намалени с 30% до 2030 година

Метанът продължава да нараства в глобален мащаб, той е вторият по значение парников газ, отговорен за около 1/3 от повишението на глобалната температура. Най-съществени са емисиите в земеделието и енергийният сектор, както и от гниещи отпадъци.   „ Има цел за намаляването им с 30% до 2030 година, подписана още през 2021 година в Глазгоу в..

публикувано на 25.03.24 в 09:12

Деца от цялата страна очакват голямото Априлско състезание по четене с разбиране

През април – месецът на детската книга, образователната платформа Книговище кани децата от цялата страна да се включат в националното Априлско състезание по четене с разбиране. Онлайн съревнованието започва в 00.00 часа на 1 април на knigovishte.bg и ще продължи до 30 април. През своите детски профили в платформата децата решават..

обновено на 24.03.24 в 13:47