Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Да помогнем на черквата в с. Чуричени, Петричка духовна околия

Черквата „Успение Богородично“ в с. Чуричени, Петричка духовна околия, се нуждае от средства за довършване на ремонта в нея и изграждане на нова камбанария. Храмът е  над 100 години, за поддържането му са необходими средства.

„Това е паметник, който трябва да се уважава и цени, защото храмовете обединяват хората и са запазили българщината“, каза за Радио Благоевград отец Павел и разказа за окаяния вид на храма.

„Предприехме крупен ремонт. Покривът беше почти разрушен. Преди 1 г. взехме решение в епархийския съвет. С благословението на дядо владика отпуснаха средства и направихме покрива. Решихме да обновим храма външно и вътрешно. Свалихме изцяло мазилката, дървената конструкция и сега правим едно цялостно обновление. Проблем се оказа и камбанарията, имаше опасност да се срути. Демонтирахме камбанарията и ще изградим нова. Проектът е готов. Имаме обещание на една фирма, която ще започне да я изгражда. Вътре в храма половината мазилка е направена. В момента майсторът работи и сме почти на финала. След това започваме камбанарията“, допълни още отец Павел.

„Преди да направим покрива, вътре течеше изцяло и всичко се разрушаваше. Сега вече не тече. Някои местни хора помагат с труд, но нямам финансова помощ от хората от селото. С труд помагат, за което съм много благодарен“, споделя отец Павел.

От митрополията са помогнали финансово за ремонта на покрива. В момента с благоволението на дядо Серафим материалите за ремонта се плащат със средства от храмовете в Петрич.

Храмът в Чуричени няма възможност да събере необходимата сума, тя е непосилна за жителите на селото. Но хората от Чуричени са разпръснати по цяла България. Особено в Петрич има много.

„Помагаме на всички църкви по селата, не само на тази в Чуричени“, каза още отец Павел и уточни, че от 15 години всяка църква във всяко едно населено място има открита банкова сметка.

Всеки, който желае, може да дари.


Открита е банкова сметка за черквата в село Чуричени. 
Св. Неврокопска митрополия, църковни настоятелства
Сметка 02/0000000014806034
IBAN BG83STSA93000014806034
BIC STSABGSF
За да бъдат преведени средствата за черквата в с. Чуричени, трябва да се допълни кодът 427.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Горещите вълни стават все по-чести, продължителни, интензивни и екстремни

15, 16 и 17 юли в народната традиция се наричат горещници . За най-опасен се смята третият горещник, посветен на св. Марина, наричана още св. Марина Огнена, но и трите са наречени за предпазване от огън. Вярвало се, че огънят слиза от небето и който не празнува горещниците ще пострада от огън, в каквато и да било форма. „ Горещниците са в..

публикувано на 15.07.24 в 10:30

Венцислав Венев: Елате на първия Национален туристически фестивал

От 19 до 21 юли 2024 година на емблематичната за българския планински туризъм „Меча Поляна“  в подножието на връх Мальовица ще се проведе първото издание на Националния туристически фестивал. Организатор е Българският туристически съюз  с подкрепата на Община Самоков, Националния парк ”Рила”, Министерството на спорта и курортния комплекс..

публикувано на 15.07.24 в 10:12

За 7 месеца в село Бураново: Здравен пункт, социална кухня, интерес от чужди инвеститори

Инвеститори от Обединеното кралство искат да купят училището, пансиона и киносалона в малкото кочериновско село Бураново, където населението е 150 души. Англичаните разбрали за селото от  гурбетчии от Бураново. Искат да покрият стадиона с изкуствена трева, с осветление и сонди. Училището ще стане хотел, а пансионът – ресторант. Направило им..

публикувано на 12.07.24 в 12:53

Николета Иванова: Един творец, който черпи вдъхновение от природата в Раненци

Тя е млад творец от Варна, избрала да отгледа децата си в кюстендилското село Раненци, вместо в морската столица на България. Обича да шие дрехи от естествени материи, които оцветява с природни багрила. Превърнала е старата плевня в свое творческо ателие, където посреща гости и съмишленици. Николета Иванова създава фейсбук страница „Живите места в..

публикувано на 12.07.24 в 12:32

Ахмед Вранчев: ДПС ще се върне към нормалността, принципите и ценностите си

До късно снощи продължиха заседанията на общинските съвети на ДПС в знакови общини на Благоевградска област. Колективните органи по места са приели декларации в подкрепа на призива на почетния председател на партията Ахмед Доган.  Вчера преди обед народният представител Ахмед Вранчев депозира заявление в парламента, че напуска групата на..

публикувано на 12.07.24 в 11:13

Какви ще бъдат приоритетите на новата група в ЕП - "Европа на суверенните нации"

Евродепутатът от "Възраждане" Петър Волгин, който до скоро бе водещ на предаването "Политически Некоректно" по БНР, става говорител на нова парламентарна група - "Европа на суверенните нации".  Това стана ясно през седмицата от публикация на лидера на "Възраждане" Костадин Костадинов във Фейсбук.  Костадинов пише още, че 25 евродепутати от 8 държави..

публикувано на 12.07.24 в 11:09

“В сърцето на Граово” се събират животновъди и производители от цялата страна

В края на седмицата ще се проведе Шестото издание на Църногорския събор “В сърцето на Граово”. На поляните край манастира над брезнишкото село Гигинци ще бъде представена над 20-часова фолклорна програма. Предвидени са много изненади за гостите, срещи, ателиета, фермерски пазари, на които ще бъде показано всичко най-добро от труда на животновъдите..

публикувано на 11.07.24 в 10:31