Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Владимир Иванов: Докато е нестабилен енергийният пазар, цените на храните ще растат

Снимка: БНР

Заради високите цени на тока и продължаващата инфлация, бизнесът и синдикатите прогнозират поскъпване на основните храни с още 30%. Производители на олио изчисляват, че цената на мазнината ще стигне до 7.00 – 7.50 лв. за литър, животновъдите са категорични, че цената на агнешкото за Великден не трябва да бъде по-ниска от 25 лева за килограм. Яйцата пък ще се продават над 30 ст. за бройка.

Според Владимир Иванов, председател на Държавната комисия по стоковите борси и тържища (ДКСБТ), „това не са прогнози, а по-скоро твърдения, които произлизат от браншови интереси“. 

 От началото на годината инфлацията при храните е около 6,5%, а на годишна база – 19,8% при наблюдаваните около 40 хранителни продукта. 

„Някой от храните са с по-нисък темп на нарастване като олиото, брашното,  оризът, кашкавалът, яйцата, сиренето и маслото, както и при основните плодове и зеленчуци. За мен е чудно, на каква база се прави прогноза за инфлация в рамките на 30%. Много е трудно в такава обстановка, на нестабилен енергиен пазар и войната в Украйна, да се правят дългосрочни прогнози. Това, което върви в момента, е трайно устойчива тенденция към  повишаване цените на храните, но с много бавен темп“ – коментира за Радио Благоевград Владимир Иванов.

Според анализа на ДКСБТ, на десетдневна база има изменение с 2 стотинки при цената на захарта, намаление има в цената на фасула и ориза, както и при брашното с 11 стотинки. Олиото на едро се търгува за около 4.85 лв. за литър, по обясними причини. Все още е трудно да се каже накъде ще върви цената на олиото, всичко зависи от новата реколта. Засега пазарът не дава индикации за проблеми по отношение на зърното. 

„Основното и ключовото тук са енергийните ресурси и тяхното овладяване. Докато е нестабилен пазарът на енергийни ресурси, ние ще виждаме възходяща тенденция при цените на храните. Това е специално пазарът на газ и на ток, и съответните производни – торове и препарати за химическа защита, които са пряко необходими за аграрния сектор и за производството на плодове и зеленчуци. Към момента се очаква добра земеделска реколта“ – уточни още Владимир Иванов.

Той посъветва гражданите да пазаруват пресметливо и информирано, да предпочитат българската продукция и да купуват храни, само от лицензирани търговски обекти.

Подробностите можете да чуете в интервюто на Биляна Славчева с Владимир Иванов:




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

За 7 месеца в село Бураново: Здравен пункт, социална кухня, интерес от чужди инвеститори

Инвеститори от Обединеното кралство искат да купят училището, пансиона и киносалона в малкото кочериновско село Бураново, където населението е 150 души. Англичаните разбрали за селото от  гурбетчии от Бураново. Искат да покрият стадиона с изкуствена трева, с осветление и сонди. Училището ще стане хотел, а пансионът – ресторант. Направило им..

публикувано на 12.07.24 в 12:53

Николета Иванова: Един творец, който черпи вдъхновение от природата в Раненци

Тя е млад творец от Варна, избрала да отгледа децата си в кюстендилското село Раненци, вместо в морската столица на България. Обича да шие дрехи от естествени материи, които оцветява с природни багрила. Превърнала е старата плевня в свое творческо ателие, където посреща гости и съмишленици. Николета Иванова създава фейсбук страница „Живите места в..

публикувано на 12.07.24 в 12:32

Ахмед Вранчев: ДПС ще се върне към нормалността, принципите и ценностите си

До късно снощи продължиха заседанията на общинските съвети на ДПС в знакови общини на Благоевградска област. Колективните органи по места са приели декларации в подкрепа на призива на почетния председател на партията Ахмед Доган.  Вчера преди обед народният представител Ахмед Вранчев депозира заявление в парламента, че напуска групата на..

публикувано на 12.07.24 в 11:13

Какви ще бъдат приоритетите на новата група в ЕП - "Европа на суверенните нации"

Евродепутатът от "Възраждане" Петър Волгин, който до скоро бе водещ на предаването "Политически Некоректно" по БНР, става говорител на нова парламентарна група - "Европа на суверенните нации".  Това стана ясно през седмицата от публикация на лидера на "Възраждане" Костадин Костадинов във Фейсбук.  Костадинов пише още, че 25 евродепутати от 8 държави..

публикувано на 12.07.24 в 11:09

“В сърцето на Граово” се събират животновъди и производители от цялата страна

В края на седмицата ще се проведе Шестото издание на Църногорския събор “В сърцето на Граово”. На поляните край манастира над брезнишкото село Гигинци ще бъде представена над 20-часова фолклорна програма. Предвидени са много изненади за гостите, срещи, ателиета, фермерски пазари, на които ще бъде показано всичко най-добро от труда на животновъдите..

публикувано на 11.07.24 в 10:31

Банско се справя с бездомните кучета с насърчаване на осиновяването

Перманентната кампания на Община Банско за осиновяване на бездомни кучета донесе радост в още едно семейство. Синът на сем. Дурчови вече си има четириног приятел, за когото обещава да се грижи сам и да го води навсякъде със себе си. Кампанията Осинови ме: БезДОМен или ДОМашен - ти решаваш! стартира в края на миналата година. „Три..

публикувано на 10.07.24 в 14:41

Цветанка Гаврилова: Мечтая България да бъде домакин на световен танцов конкурс

Мечтая България да бъде домакин на световен танцов конкурс. Имаме всички дадености за това – отношение към танцовото изкуство и много талантливи деца и млади хора. Страната ни показа изключително присъствие на Световната танцова купа в Прага, състезание, което си е извоювало славата на лятна танцова олимпиада. Това заяви д-р Цветанка Гаврилова,..

публикувано на 10.07.24 в 12:44