Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Внимание! Крави на пътя Гоце Делчев – Катунци!

Слушатели на Радио Благоевград, които ежедневно пътуват по пътя Гоце Делчев – Катунци ни сигнализираха, че в района на местността „Попови ливади“, в близост до високопланинското село Пирин, почти ежедневно се натъкват на стадо крави, които се движат по пътното платно или около него, създавайки предпоставка за пътно - транспортно произшествие. 

„Ситуацията е опасна както за хората, така и за животните, особено в тъмната част на денонощието и при лошо време, когато е трудно да се реагира при неочаквано препятствие на пътя. Животните са огромни, можете да си представите какви ще са последствията от евентуален удар“ – алармираха притеснените шофьори, не без основание. Това установихме при репортерската ни проверка. 

Високопланинското село Пирин се намира на около 50 км от общинския център Сандански. До него се стига по асфалтов път, който е в добро състояние, но заради релефа на терена, има много стръмни завои, при които видимостта не е особено добра, дори при хубаво време, а при валежи или в тъмната част на денонощието, всяко препятствие на пътя може да се окаже наистина фатално. 

В деня, в който направихме проверка на сигнала, времето беше хубаво и въпреки това, на пътя след село Катунци, се натъкнахме на няколко крави, които меко казано ни изненадаха. С животните бяха двама пастири, които се опитваха да ги насочат към вътрешността на гората, но не съвсем успешно, защото някой от животните бяха излезли на пътното платно. Според фермерите, това не е опасно, защото те не ги пускат на пътното платно, а ги карат нагоре към гората.

На още няколко места забелязахме пашуващи крави, които необезпокоявани се бяха настанили както зад мантинелата, така и на самото пътно платно, водещо до село Пирин. Малко преди населеното място забелязахме няколко ферми, в които явно се отглеждаха животни. Пред една от тях разговаряхме с двама работници, помагащи в стопанството, според които, кравите не излизат често на пътя.

„Не се случва често кравите да излизат на пътя, правят го само, когато трябва да преминат от едното пасище на другото. С тях винаги има човек, може би в момента е бил при другите животни“ – сподели един от работниците в стопанството. По думите му, електропастирите, които са поставени на няколко места вършат работа, в което ние се усъмнихме, защото все пак имаше крави на пътя.

„От 300 крави, нормално е да излязат една или две. В тъмната част на денонощието, аз поне, не съм засичал животни на пътя. Има предупредително знаци, че може да има поява на животни на пътя, може ли да караме със 100 километра в час. Имало е инциденти, но с друг вид животни“ – призна другият млад мъж, който също работеше в намиращата се наблизо ферма. 

Проблемът с кравите, които притесняват пътуващите в по пътя Гоце Делчев – Катунци, поставихме и на кметския наместник на село Пирин Георги Влахов. 

„Подобен сигнал при мен не е постъпвал, животните са по пътя за Катунци, тук при нас няма. Аз не съм ги видял, може и да има, иначе стопанствата са от другата страна. Аз мога само да направя забележка на стопаните, каквато съм им правил. Това е от мен, другото е на Общинската служба „Земеделие“ в Сандански, там трябва да се подаде сигнал. Аз съм ги предупреждавал и пак ще го направя, ще подам сигнал“ – коментира за Радио Благоевград кметският наместник на село Пирин. По думите му, досега в района не е имало инциденти с животни на пътя.

„Неотдавна имаше над 10 катастрофи с жертви на един опасен завой, докато не се изтрепаха хората не взеха мерки. Дано и сега не се случи така, защото стане ли белята, после е късно. Каквото мога ще направя“ – обеща Георги Влахов. 

Подробностите можете да чуете в репортажа на Биляна Славчева:




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Винари от Югозапада: Стафиди вместо грозде, ако не завали дъжд

Добра гроздова реколта очакват винопроизводителите от Югозапада, въпреки сушата. Лозарите с радост споделят, че от години не се е случвало да няма болести по лозята и добивът да е толкова висок. Но ако не завали дъжд и то по-продължителен, гроздето ще стане на стафиди, оплакват се винопроизводителите от региона. Кметът на село Илинденци..

публикувано на 29.08.24 в 10:02

Да „подадеш уше“ към историята на Югозапада

Възпитаници на Американския университет в Благоевград са създатели на аудио гид, който разказва историята на Югозапада, криеща се зад витрините на Регионалния исторически музей в града. Проектът „Подай уше“ е плод на над 5-годишната работа на Вера Арзуманян, София Дренкова, Моника Бояджиева и Цветана Хайдушка, а чрез него всеки чуждестранен..

публикувано на 28.08.24 в 13:51

Община Сатовча ще предотвратява пожари

Топлото време и многото пожари в цялата страна са основната причина за закупуването на два дрона от община Сатовча. Предложението е било на екипа на кмета на общината Арбен Мименов. Това заяви той в интервю за Радио Благоевград. Двата дрона са последна дума на техниката и те ще наблюдават северната и южната част на общината. Предимно планинските..

публикувано на 28.08.24 в 11:27

Водата трябва да се пести

Водата трябва да се пести -  това е израз, който употреби няколко пъти в интервюто за Радио Благоевград Емил Димитров- Ревизоро. Той е бивш народен представител, както и бивш министър на околната среда и водите. „Преди три години оставихме всички язовири пълни не за да приозвеждат ток и да дават на частните ВЕЦ- ове,а за национален ресурс“ –..

публикувано на 28.08.24 в 11:16
Михаил Кръстев

Михаил Кръстев: Политическото напрежение е ограничено до отделни партии и групи, не до цялото общество

"Не виждам напрежение в обществото във връзка с политическите процеси у нас. Напрежение наблюдавам само в някои политически групи, които са вече доста малки – както по влияние в обществото, така и като електорат. За съжаление, тяхното влияние върху общественото мнение не кореспондира с реалното им въздействие върху обществения живот. Напрежение сред..

публикувано на 27.08.24 в 11:20

Сериозни изводи след пожарите в Благоевградска област

Основният извод е, че пожарите в повечето случаи са причинени от действията на хората. Понякога те са дължат на небрежност, на пренебрегване на елементарните правила при високи температури и безводието, обхванало страната. Сериозни пожари имаше в планината Славянка на границата с Гърция, над село Цапарево в Малешевската планина близо до границата..

публикувано на 26.08.24 в 10:28

БГ туризъм: През огромни дупки до красива екопътека

За всички, търсещи прохладата и свежестта на планината през лятото или красотата на природата през всеки сезон, екопътека "Бели Искър" доста приятно ще ви изненада, разхлади и освежи и то за цял ден. Ако сте се насочили към района на Самоков, Говедарци и село Бели Искър, това е добра опция за лека и приятна разходка с възможности за пикник...

публикувано на 25.08.24 в 10:27