Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ива Хаджийска: Подкрепете кампанията “Готви с мен” за набиране на средства за кулинарни работилници в град Кюстендил за младежи с увреждания

Целта е да съберем 5 000 лева, които ще осигурят 12 готварски работилници за нашите младежи“, поясни за Радио Благоевград Ива Хаджийска, директор „Фондонабиране и комуникации“ във фондация „Сийдър”. Средствата са нужни, за да се осигурят всички материали и продукти за готварските работилници, както и за заплащане работата на  специалистите  трудотерапевти. „Езикът на храната е универсален език, а голяма част от младежите за които се грижим, са невербални. И всъщност общуването през храната и през нейното приготвяне им дава възможност да се изявят и изразят по-добре. Освен това работилниците съчетават няколко терапевтични метода. От една страна, има го допирът и досегът с хранителните продукти, което стимулира сетивата. Има безброй аромати, които помагат да опознаваме и да се ориентираме по-добре в света около нас и в дома. И не на последно място – храненето и приготвянето на храната са свещени във всеки дом и за всяко семейство. Важно е за нас и за нашите младежи да ги научим как да бъдат част от тези ритуали и да се чувстват пълноценни“, подчерта Ива Хаджийска.  Кампанията „Готви с мен”  се провежда за втора поредна година. „Надяваме се до 30 май 2022 година да съберем необходимите средства и да формираме работилниците в Кюстендил за следващите 12 месеца“, изрази своята увереност Ива Хаджийска. Тя напомни, че фондация „Сийдър” като неправителствената организация е със 17-годишен опит в социалната сфера, управлява общо девет центъра от семеен тип за деца и младежи с увреждания и лишени от родителска грижа в градовете Кюстендил и Казанлък. ( https://www.cedarfoundation.org/).

Всеки, който иска да стане дарител в кампанията  “Готви с мен” за набиране  на средства за кулинарни работилници в град Кюстендил за младежи с увреждания, може да го направи чрез сайта https://www.platformata.bg/bg/ (https://www.platformata.bg/bg/kauzi/1573:3129-2022-03-28-12-48-53/details/campaign.html).

Интервюто с Ива Хаджийска чуйте в звуковия файл.
Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Едни и същи стоки с различни цени в онлайн магазините

Защо едни и същи стоки имат различни цени в едни и същи сайтове?  Въпросът задават потребителите, които в търсене на най-добрата цена за дадена стока, попадат на едни и същи продукти, с различни цени, дори и в едни и същи онлайн магазини. „Причините могат да бъдат най-различни и една от тях е, че тези търговци не плащат мито. Това им..

публикувано на 29.05.24 в 14:24

Наредбата за управление на прилежащите площи в кварталите няма да реши проблеми, а ще създаде нови

Проектът на Наредба за определяне на прилежащите територии в режим на етажна собственост за кварталите с комплексно застрояване в Благоевград може да създаде повече проблеми, вместо да реши проблеми. Сама по себе си идеята на общинска администрация да даде възможност на гражданите, ако имат желание, да се грижат да прилежащите територии е хубава, но не..

публикувано на 29.05.24 в 13:51

Наредба предвижда електронен прием на деца в първи клас в община Благоевград

Проект на Наредба за прием на ученици в първи клас в община Благоевград цели да синхронизира всички подзаконови нормативни актове, като въведе ясни правила и прозрачност при приема на деца в първи клас. Автор на проекта е Василиса Валеова, председател на Комисията по образование, култура и вероизповедания към Общинския съвет, която я представи в ефира..

публикувано на 29.05.24 в 12:32

Експериментът няма да се повтори

В последния почивен ден, в неделя, на 26- ти май движението на леките и лекотоварните автомобили в посока София бе отклонено по общинския път между Симитли и село Железница. Целта бе да се избегнат задръстванията на входа на Симитли, където се срещат автомагистрала „Струма“ и първокласния път София-Кулата. Какво се получи на практика? Наистина,..

публикувано на 29.05.24 в 09:40

Ясен е пътят към Първа футболна лига

Футболният „Марек“ бе за пореден път новак във Втора футболна лига. Отборът, който има солиден стаж в някогашната „А“ футболна лига, завоюва през последния сезон първо място в Трета югозападна футболна лига. През последния сезон показа стабилни игри. Вече две години няма загуба на стадион „Бончук“ в Дупница. Завоюва 10 победи и 7 равни мача,..

публикувано на 29.05.24 в 09:30

Пчелите са безпогрешен биоиндикатор за промените на климата

След дебат на Кралското географско дружество в Лондон през 2019 година, Институтът Earthwatch обяви пчелата за най-важното животно на планетата. Известно е, че между жизнената дейност на пчелите и растителността съществува двупосочна връзка: те се грижат за видовото разнообразие при растенията, разчитат на тях за събиране на нектар и цветен..

публикувано на 28.05.24 в 09:33

Иван Начев: Благоевград е сред трите области в България с най-малко жени в местната власт

Благоевградска, наред с Разградска и Кърджалийска области, е с най-ниските участия на жени в управлението на местно равнище - 21-22%. Това съобщи в интервю за Радио Благоевград  д-р Иван Начев, директор на Българското училище за политика „Димитър Паница“. Анкетно проучване в трите области даде началото на проекта „Активни жени – просперираща..

публикувано на 27.05.24 в 09:42